2012-01-07

Guld - lika osäkert som börsen

Guld har blivit en populär investering i spåren av den stora osäkerhet som skuldkrisen medför. När guldpriset ständigt tycks öka samtidigt som börsen har blivit en usel och högst osäker investering, kan det förföriskt skimrande guldets framstå som en god investering.

Guldpriset har dock varierat våldsamt genom historien. Den som köpte guld 1973 fick visserligen se priset på sin investering öka i flera år, men hade vid en försäljning år 2005 gått plus minus noll. Den som investerade i guld 1980 hade efter mer än 30 år inte vid ett enda tillfälle kunnat sälja med en reell vinst. Och kom ihåg att världsekonomin 1980, precis som idag, präglades av många års kris, och börsen var en usel investering för den som ville skydda sina tillgångar.

Guld är en investering lika osäker som börsen. Och vid en börskrasch så skulle en gammal sanning göra sig påmind, guld går inte att äta. Människans fascination för guld går visserligen väldigt djupt och man kommer säkert fortfarande att kunna byta guld mot mat, men knappast till något som motsvarar dagens priser.

Klicka på diagrammet för en större version