2012-10-18

Henemark objektifierar sig själv

Kristin Lundell ryter i en krönika till mot Skavlan, efter att denne har intervjuat Camilla Henemark. Camilla Henemark påstår sig i en nyligen släppt självbiografi ha varit kungens älskarinna. Ett ganska spektakulärt påstående, minst sagt, och Skavlan har haft fräckheten att ställa frågor kring detta.

Kristin Lundell går därför i taket över att inte Skavlan frågar om andra aspekter av Henemarks fascinerande liv. Istället reducerar han enligt Lundell, i sann manschauvinistisk anda, Henemark till ett kvinnligt objekt; kvinnan som var kungens älskarinna.

Henemark har skrivit en bok i vilken hon offentliggör sina högst personliga romantiska äventyr och, får man anta, sviker därmed också ett underförstått eller uttalat löfte om att vara diskret. Att Henemark därmed i sin hunger efter uppmärksamhet objektifierar sig själv tycks inte slå Lundell en sekund. När en man ägnar de sensationella påståendena intervjutid tolkar Lundell det däremot det direkt i termer av objektifiering och könsmaktsordning.

Därefter jämför hon Henemark med Australiens premiärminister Julia Gillard, och tycker att Henemark efter att ha släppt sin sensationalistiska bok precis som Gillard borde hållit ett brandtal mot sexismen, liksom för att sätta mansgrisen Skavlan på plats. Slutligen passar hon dessutom på att, liksom i förbigående, nämna Carl Bilds afrikanska folkmord, så att den dumma allmänheten inte skall glömma detta chockerande och välbelagda faktum.

"Intervjun med Camilla Henemark i fredagens Skavlan är skäl nog för SVT att lägga ner programmet" skriver Lundell. Någon annan tycker måhända att krönikan om Henemark och Skavlan är skäl nog att lägga ned Lundells kåserande istället. Jag är inte helt säker på att hon fick jobbet på rent journalistiska meriter från första början ändå.

Kristin Lundells uppföljningsartikel om "mörkermännen" som kritiserade henne återfinns här.