2012-11-11

Inte en skattekrona till SAS!

De norska och danska facket säger blankt nej till SAS sparplaner, eller med Asbjørn Wikestad på personalklubbens ord: ”Det kan de bara glömma”.

Detta säger han inte för att han tycker alternativet - att SAS går i konkurs går under och de alla förlorar sina jobb - är bättre. Detta säger han för att han räknar med att de danska, svenska och norska regeringarna ännu en gång skall pumpa in miljarder av skattebetalarnas pengar i bolaget så att det kan överleva ännu en tid, och de anställda som Asbjørn Wikestad talar för kan fortsätta under samma villkor som idag.

Men SAS blöder pengar, det har inte gått med vinst på evigheter och vad mer är, SAS behövs inte. SAS är en kvarleva från en gammal tid då flygmarknaden var reglerad och de nationella - och skandinaviska - flygbolagen var prestigesymboler. Idag är verkligheten en helt annan, vid en SAS-konkurs skulle privata bolag stå i kö för att få ta över bolagets marknadsandelar och inga störningar i flygtrafiken skulle uppstå annat än högst kortvarigt.

SAS har visat sig inkapabelt att gå med vinst på en fri marknad, och de pengar som tagits från skattebetalarna - med det underförstådda löftet att de skulle gå till sjukvård, skola, omsorg och annat skattebetalarna vill ha - har istället slösats bort på en dinosaurie till flygbolag. Jag hoppas innerligt att de skandinaviska regeringarna den här gången låter SAS själva reda ut sina problem. Det är illa nog att de redan vid upprepade tillfällen har använt skattepengar till att hålla det flytande (flygande), sker det en gång till så vore det ett rent hån mot mot skattebetalarna, inte minst de som till exempel tvingas vänta i månader på viktiga operationer.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, GP1, GP2, GP3, GP4

3 kommentarer:

 1. Jamen vad bra att de säger nej till lönesänkningar. Då är det bara att lägga ner skiten. Piloterna kan ju ställa sina lönekrav och söka nytt jobb hos Ryan air. Önskar dem lycka till med det.

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att ingen kan säga sanningen om vad problemet är: SAS har ca 20 år äldre kabin och personal än Norwegian, tillsammans med avtalspensiner (kollektivavtal) , tjänstgöringsvatal mm så kan man inte konkurrera med företag med yngre personal. Facken kommer aldrig gå med på kraven så SAS i nuvarande form kommer att försvinna. Lasse

  SvaraRadera
 3. "Ingen vinst på evigheter"......?!

  Senaste kvartalet ?

  L

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.