2012-11-14

Marken gungar under deras fötter

Antag att någon hoppar på dig på stan, beter sig provocerande, hotfullt och skriker okvädningsord efter dig. Vad gör du?

Ptja, det är inte helt otroligt att du ger igen med samma mynt. Har personen ifråga till exempel utseendet emot sig så säger du kanske "din fule fan". Detta hade du förmodligen aldrig spontant sagt till personen om ni råkade gå förbi varandra, men när nu personer i fråga attackerar dig så hamnar saken i en annan dager.

Antag nu att du är en man personen ifråga en kvinna, vad säger du då? Antag att personen är invandrare och att du själv inte är det ("vad man nu menar med det"), vad säger du då? Du blir påhoppad, provocerad och sårad av personen och väljer helt enkelt att ge igen med att svara på ett sätt som svider. Jag kan egentligen inte se något fel i det.

Var det detta Almqvist gjorde? Delvis. Delvis gick han längre än så. Men låt oss se filmen i sin kontext.

När Sverigedemokraternas opinionssiffror har stigit kraftigt den senaste tiden har tidningarna toppats av den ena SD-kritiska artikeln efter den andra, på ett sätt som få andra partier har fått uppleva. Statsministern har hållit indignerade tal och regeringen har gått ut med hur man anpassar sina propositioner för att minimera partiets inflytande. Man kan skönja hur en känsla av desperation breder ut sig bland ett etablissemang som känner marken gunga under sina fötter, men utgångspunkten har hela tiden varit att det är SD och deras anhängare i valmanskåren som är problemet, invandrings- och integrationspolitiken har det inte varit något fel på.

Plötsligt dyker en två år gammal film upp. Varför den offentliggörs just nu och inte då den togs är ett mysterium, för den har hela tiden utgjort ett kraftfullt verktyg för att skada SD. Det är svårt att undvika misstanken att någon fått tillgång till den och väntat med att släppa den till ett tillfälle då den skulle åsamka SD som störst skada.

Almqvist har såklart betett sig högst olämpligt. Almqvist har, tycks det, även ljugit om händelsen i fråga. Almqvist har nu också fått avgå, vilket bevisar att Jimmie Åkesson faktiskt menar allvar med sin ambition att städa partiet och att införa nolltolerans mot rasistisk retorik, trots att experterna flera gånger deklarerat att Åkessons hållning endast är kosmetisk och inte gällt partiets ledning.

Vad händer nu, när media till slut hittat en vinkel på sin rapportering om SD som faktiskt kan skada partiet? Den blir huvudnyhet i alla tidningar, den blir huvudnyhet i radio- och TV-sändningarna, spaltmeter efter spaltmeter skrivs, det hela slås upp i en omfattning som saknar motstycke, och tas av de politiska kommentatorerna till intäkt för att allting som SD säger är fel.

Det är möjligt att detta kommer att skada SD. Det är också möjligt att proportionerna och omfattningen rapporteringen har fått gör att ännu fler ilsknar till och ger partiet sitt stöd. Under tiden fortsätter de övriga partierna på den inslagna linjen med att västvärldens största invandring är en icke-fråga som det inte finns någon anledning att diskutera med väljarna.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, GP1, GP2, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5,

3 kommentarer:

 1. Alla har gjort något olämpligt. Det är bara att leta. Kjell-Olof Feldt slogs på krogen, Lennart Geijer besökte Doris Hopp, Mona Salin använde riksdagens kreditkort och Björn Rosengren gick på porrklubb. De blev alla förlåtna och fick möjlighet att fortsätta. Låt SD-aren sona sina uttalanden med en time-out från toppen och ge honom sedan nya chanser. Detta hände ju trots allt före valet och val brukar ju nollställa politikers försyndelsekonto.

  SvaraRadera
 2. Mitt stöd för SD rubbas inte det minsta av att en person uttrycker sig dåligt på fyllan.
  En normal Svensk vet att normala regler inte gäller klockan 5 på natten efter krogen, blir man sur så säger man det grövsta man kan.

  Han borde inte ens ha behövt säga upp sina uppdrag.
  Jag är trogen SD tills SD slutar vara trogen mitt folk!

  SvaraRadera
 3. Jag förstår politik tillräckligt väl för att förstå Åkesson. Har dock förhoppning om att killarna kan komma tillbaka efter nästa val och har en stor förhoppning om att övriga har lärt sig något. Det handlar inte om att 'böja sig för PKiet', det handlar om vad vanligt folk förväntar sig av politiker. Ett städat uppträdande (nåja, inget parti är 100%). Tur i alla fall att händelsen var så pass gammal.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.