2013-02-05

Om fint och fult hat


Den välkända Facebookgruppen "Vita kränkta män" lägger ned. Det finns många som sörjer detta, själv kan jag inte påstå att jag är en av dem. Inte för att jag är emot en fri debatt eller för att jag vill kväsa åsikter som avviker från mina egna, men för att de mekanismer som präglar fenomen som "Vita kränkta män" till sin natur är totalitära. "Vita kränkta män" har fungerat enligt följande tankesätt:

 • Delar du inte vår syn på invandring är du rasist.
 • Delar du inte vår syn på feminism är du sexist.

All kritik mot gruppen kan därmed avfärdas utan vidare diskussion. Kritiserar du gruppen är du - åtminstone om du är vit och man - per definition själv en av de vita kränkta männen. Ansluter du dig inte till deras syn på invandring (du kanske till exempel anser att en invandring på 111 000 personer per år är i högsta laget?) blir du automatiskt till rasist. Tycker du ett konstruerat pronomen som "hen" låter löjeväckande, eller faktiskt inte tror att pojkar och flickor mår bäst av identiska leksaker och fritidsaktiviteter, är du dessutom sexist.

Då merparten av svenskarna förmodligen inte heller okritiskt delar dessa grundvärderingar skapas en belägringsmentalitet: sexismen och rasismen finns överallt, de breder ut sig och själv är man under attack. Och trots att ungefär samma personer hårt kritiserade till exempel George W Bush för uttalandet "är du inte med oss är du mot oss" då det begav sig, så börjar de i allt större utsträckning resonera precis likadant själva.

"Vita kränkta män" avslutar sitt avskedsinlägg med en länk till en video med titeln "Män som näthatar kvinnor". Det finns ingen anledning att betvivla eller förringa det hat och den dåliga människosyn som ligger bakom de budskap som blir upplästa i videon. Titeln är däremot ett talande exempel på många av de tankefel som personerna bakom "Vita kränkta män" gör sig skyldiga till.

Man talar om "mäns hat mot kvinnor" och om "mäns våld mot kvinnor", trots att män också utsätts för hat på nätet och trots att män utsätts för våld i långt mycket högre utsträckning än kvinnor. Att män däremot oftast är de skyldiga är såklart helt riktigt, men likväl kvarstår frågan om varför det är så viktigt att peka ut och kollektivt skuldbelägga en grupp i detta fall, när det samtidigt är så tabubelagt i de flesta andra sammanhang.

Därtill kommer såklart att definitionen av "hat" kan vara väldigt godtycklig i sammanhanget. Det är till exempel helt okej när Helle Klein jämför sina meningsmotståndare med Breivik, skulle däremot någon kontra med att beskriva Klein i termer av genitalier eller prostitution är det hat. Att kalla någon för "hora" är givetvis inte okej. Varför det däremot skulle vara okej att likna någon annan - till exempel någon som framför en relativt balanserad invändning mot den förda invandringspolitiken - vid en massmördare och terrorist, är en öppen fråga.

Dagens bloggtips: Merit Wager
SvD1, SvD2, Ab, NT, GP, GD, LTZ, NSD, VT, SMP, SydSv

5 kommentarer:

 1. Det där var det mest klarsynta jag läst på länge. Väl tänkt och väl skrivet!

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet Fnordspotting! Du gjorde en insats!

  SvaraRadera
 3. Instämmer. Mycket klokt skrivet.

  SvaraRadera
 4. Att skapa en belägringsmentalitet är nog avsikten. Svårt att se något annat.

  Hela hatdebatten handlar väl om det. Att mota in befriade områden, alltså vunna områden. De behöver då sedan fredas. Men förbud mot ifrågasättanden. Ett slags planekonomiskt linjärt tänkande. Utvecklingen går rakt framåt. Varje avvikelse från den vägen blir ett hot mot vunna kamper.

  En oordnad gyttrig debatt med alla möjliga infallsvinklar hursomhelst skapar kortslutning i systemet, vänskapshierarkierna och belöningssystemen. Blir omedelbart hotfullt. Det kan förefalla intellektuellt ohederligt. Men troligare så är det mest bara invanda spår. Minsta motståndets lag vad gäller den intellektuella karriären börjar ifrågasättas så hårt från anonyma, svåråtkomliga kritiker, att man storknar.

  En standardmässig angreppspunkt brukar annars vara att just hänvisa till hävdvunna segrar och meriter. Och angripa motståndare för brist på sådant. Sant eller inte. När motståndaren är identifierad så börjar man förstås smutskastnings spektaklet. Drar ohederliga slutsatser, paralleller och antaganden. Letar efter andra missuppfattningar som kan användas som bevis. Skapar en ihålig hotbild baserad på rykten och påståenden. Undviker sakdebatter.

  Med anonymitet så måste man plötsligt kategorisera och förtala gruppvis, eller också diskutera de faktiska frågorna.

  Förresten så kan ju tydligen redan dömda kriminella sitta och surfa på finkan. Och därifrån skicka så mycket hatkommentarer de orkar. utan några större inskränkningar. Då ger ju en strängare lagstiftning mot alla andra rätt liten effekt i det hänseendet. Ridå.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.