2013-05-15

Operation krossa Josefsson

Janne Josefsson och Uppdrag granskning var lätta att hylla efter det uppmärksammade valstugereportaget som sänkte Moderaterna i valet 2002. Men när Uppdrag granskning visade sig ta sitt granskningsuppdrag på sådant allvar att man faktiskt granskade alla, inte bara de som kulturredaktionerna redan ogillade, blev det annat ljud i skällan.

Det började kanske med att Janne Josefsson blev "gubbslem", och när bollen väl var i rullning så accelererade det snabbt. Uppdrag gransknings avslöjande av den så kallade barnfattigdomen som den bluff den var blev ett favorithatobjekt på kultursidorna. När Uppdrag Granskning nu har mage att ta upp den icke-objektiva nyhetsförmedlingen om invandringen (SVT1 20.00) tycks måttet definitivt vara rågat.

I likhet med karaktärsmordet på Gunnar Sandelin och Karl-Olov Arnstberg vill Aftonbladet kulturrevolution så snabbt som möjligt tysta kritiken - redan före programmet har sänts går man till attack. Man går visserligen inte så långt som att illustrera kritiken mot Uppdrag granskning med marscherande högerextremister, som man gjorde med recensionen av Sandelins och Arnstbergs bok, men principen är densamma.

Uppdrag gransknings reportage skall misstänkliggöras redan före sändning. För säkerhets skull nöjer man sig inte med anklagelser om vänskapskorruption, utan programmet skall dessutom misstänkliggöras genom att kopplas ihop med Sverigedemokraterna. Mystiskt nog blir därefter denna indignation på Aftonbladets så kallade kultursidor en "nyhet" som flera andra tidningar snappar upp, trots att såväl nyhetsvärde som allmänintresse är allt annat än självklara.

Uppdrag granskning utgör en kritisk röst i en tsunami av konsensuskultur, men även en kritisk röst tycks vara en för många. Och detta i ett land och en tid där det på fullaste allvar påstås att det är en myt att debatten är kväst. En svart komedi hade inte kunnat återge totalitarismens mekanismer bättre.Uppdatering: Aftonbladet kulturrevolutions politiske kommissarie, Åsa Linderborg, har nu kommenterat programmet. Linderborg konstaterar först att: "Oavsett vad man tycker om Brinkemos och Aagårds replikskifte har han aldrig, som UG påstår, kallat Brinkemo för "rasist"."

Därefter konstaterar hon raskt att:

"Det andra fallet handlar om musikern Stefan Gunnarsson. Han ville inte vara med i lokaltidningens enkät ”Ett Norrbotten för alla”. Han tycker nämligen vi har för många invandrare, men det ville han inte säga offentligt."

Linderborg är således väldigt snabb med att kritisera Uppdrag granskning för att lägga ord i munnen på Aftonbladet kulturrevolutions medarbetare. Därefter lägger hon nästan lika snabbt - grova - ord i munnen på Stefan Gunnarsson. Hon avslutar sedan med en öppen fråga till Uppdrag granskning: "Vilka värderingar har ni kring mångkultur och invandring?"

Helt i linje med Linderborgs vanliga svartvita världsbild, således.
Klicka för större bild

SvD1, SvD2, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Exp