2013-05-21

Ursäkter och överkänslighet


DN:s senaste vinkel är att skylla sammanbrottet i Husby på "främlingsfientliga" och SD.


I Aftonbladet kan man läsa lite om några av de gripna i Husbys bakgrund:

  • "Man, 17 år, bor i Fisksätra. Sedan tidigare känd av polisen, gripits för bland annat stöld, narkotikabrott och skadegörelse på en polisstation. Tidigare dömd för ringa narkotikabrott, olaga hot, narkotikabrott, brott mot knivlagen och snatteri."
  • "Man, 15 år, skriven i Södertälje. Sedan tidigare känd av polisen, gripits för bland annat inbrott och stöld. Förekommer under ett avsnitt i brottsregistret avseende narkotikabrott."
  • "Man, 17 år, skriven i Kistaområdet. Sedan tidigare känd av polisen. Tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, rattfylleri, vårdslöshet i trafiken och olovlig körning."

De som anser sig trakasserade av polisen tycks således känna sig orättvist behandlade - ja, rent av kränkta - över att polisen begränsat deras möjligheter att vara beväpnade, hota, stjäla, göra sig skyldiga till inbrott och riskera andras människor liv i trafiken. Kalla mig kall och cynisk, men personligen har jag svårt att tycka särskilt synd om dem.

Slutligen vill jag återkomma till att man på präktiga DN blev så indignerade över anklagelserna att polisen använde sig av nedsättande tillmälen, att man lät detta dominera rapporteringen. Ett olämpligt språkbruk är såklart just olämpligt, men som videon nedan visar så är det med konkret fara för både liv och hälsa som poliserna i Husby utför sina jobb. Att sätta sig till doms över det språkbruk som poliser i en sådan situation använder sig av blir därför ganska magstarkt.

Betänk dessutom följande:

  • Om du som man kallar en kvinna som beter sig illa för [valfritt ord som syftar på kvinnliga genitalier eller prostitution] är du sexist.
  • Om du som heterosexuell kallar en homosexuell som beter sig illa för [valfritt nedsättande epitet för homosexuella] är du homofob.
  • Om du som svensk kallar en invandrare som beter sig som ett svin för [valfritt nedsättande epitet för invandrare] är du rasist.

Om du däremot skulle kalla sig en fet person som betedde sig illa för "fett svin" skulle ingen anklaga dig för att hata feta. Skulle du kalla någon ful person som betedde sig illa för "fult missfoster" skulle du inte behöva försvara dig mot anklagelser för hat mot fula.

Kan det kanske vara så att man helt enkelt tolkar in generella hatmekanismer och maktstrukturer där inte några sådana nödvändigtvis finns?


Arbetsmiljön för poliserna i HusbyHusbys problem enligt DN (klicka för större bild)Husby enkligt norska Dagbladet (klicka för större bild). Notera också man i Norge inte sopar våldets islamistiska inslag under mattan.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, Ab1, Ab2, Ab3