2013-05-21

Ursäkter och överkänslighet


DN:s senaste vinkel är att skylla sammanbrottet i Husby på "främlingsfientliga" och SD.


I Aftonbladet kan man läsa lite om några av de gripna i Husbys bakgrund:

 • "Man, 17 år, bor i Fisksätra. Sedan tidigare känd av polisen, gripits för bland annat stöld, narkotikabrott och skadegörelse på en polisstation. Tidigare dömd för ringa narkotikabrott, olaga hot, narkotikabrott, brott mot knivlagen och snatteri."
 • "Man, 15 år, skriven i Södertälje. Sedan tidigare känd av polisen, gripits för bland annat inbrott och stöld. Förekommer under ett avsnitt i brottsregistret avseende narkotikabrott."
 • "Man, 17 år, skriven i Kistaområdet. Sedan tidigare känd av polisen. Tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, rattfylleri, vårdslöshet i trafiken och olovlig körning."

De som anser sig trakasserade av polisen tycks således känna sig orättvist behandlade - ja, rent av kränkta - över att polisen begränsat deras möjligheter att vara beväpnade, hota, stjäla, göra sig skyldiga till inbrott och riskera andras människor liv i trafiken. Kalla mig kall och cynisk, men personligen har jag svårt att tycka särskilt synd om dem.

Slutligen vill jag återkomma till att man på präktiga DN blev så indignerade över anklagelserna att polisen använde sig av nedsättande tillmälen, att man lät detta dominera rapporteringen. Ett olämpligt språkbruk är såklart just olämpligt, men som videon nedan visar så är det med konkret fara för både liv och hälsa som poliserna i Husby utför sina jobb. Att sätta sig till doms över det språkbruk som poliser i en sådan situation använder sig av blir därför ganska magstarkt.

Betänk dessutom följande:

 • Om du som man kallar en kvinna som beter sig illa för [valfritt ord som syftar på kvinnliga genitalier eller prostitution] är du sexist.
 • Om du som heterosexuell kallar en homosexuell som beter sig illa för [valfritt nedsättande epitet för homosexuella] är du homofob.
 • Om du som svensk kallar en invandrare som beter sig som ett svin för [valfritt nedsättande epitet för invandrare] är du rasist.

Om du däremot skulle kalla sig en fet person som betedde sig illa för "fett svin" skulle ingen anklaga dig för att hata feta. Skulle du kalla någon ful person som betedde sig illa för "fult missfoster" skulle du inte behöva försvara dig mot anklagelser för hat mot fula.

Kan det kanske vara så att man helt enkelt tolkar in generella hatmekanismer och maktstrukturer där inte några sådana nödvändigtvis finns?


Arbetsmiljön för poliserna i HusbyHusbys problem enligt DN (klicka för större bild)Husby enkligt norska Dagbladet (klicka för större bild). Notera också man i Norge inte sopar våldets islamistiska inslag under mattan.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, Ab1, Ab2, Ab3

2 kommentarer:

 1. Och hur trovärdiga är dom som påstår att polsen använt sådana uttryck? Inte ett dugg enligt min mening och nog vet dom att det är ett bra och enkelt sätt att få ett fint skadestånd.Tror knappast bevisföringen måste vara särskilt hög.
  Det är helt sanslöst hur det har blivit. Jag tycker att vi på alla vis vi kan måste stötta våra poliser och brandmän i deras jobb.Det kan vara din make eller son som måste ge sig in i detta inferno och riskera liv och lem.
  Vi måste säga ifrån på alla kanaler som finns.

  SvaraRadera
 2. Just det här med nedsättande invektiv är något som inte betyder något. I princip.

  Blir man rasande på någon så letar man snabbt i reptilhjärnan efter någonting som ger maximal skada på kortast tid. Verbalt sett. "Vad sitter bäst, mitt i plytet på den här individen just nu, så fruktansvärt ilsken på hen som jag är?".

  Och då tar man ju något som på något vis, möjligen ett halmstrå, ändå anknyter till det tillfälliga hatobjektet man har framför sig. För att "ankra" invektivet hos denne.

  Det speglar ju på intet vis min uppfattning, rent intellektuellt i någon enda fråga. Det enda som avslöjas är att jag har lätt till verbal ilska. Och det är ju inte särkilt stort. Men att det speglar min syn på blondiner, invandrare eller feta människor, det menar jag är helt fel. Ingenting sådant kan läsas in. Bara att jag har svårt att uppföra mig prydligt i trängda situationer.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.