2013-09-07

NIX är ett j*vla skämtNIX-Telefons hemsida kan man idag läsa att finns NIX "även för mobiltelefoner", vilket är en synnerligen kreativ användning av vad som normalt kallas för bullshit. Att branschorganisationen bakom NIX nu vill börja störa landets abonnenter även på deras mobiltelefoner presenteras som en utveckling av den service NIX-registret står för.

Yeah, right.

Den enda anledningen till att NIX-registret tillkom var för att politikerna hotade med lagstiftning. Det funkade sådär, de oönskade telefonsamtalet blev rätt många ändå. Förutom att ett och annat företag ignorerade registret, berördes inte de företag en abonnent var kund hos alls.

De irriterande telefonsamtalen fortsatte därför komma. Inte för att någon ville "sälja något" såklart, utan för att ge kunden pengar. Åtminstone skulle man kunna tro det av vad telefonförsälj.... förlåt, de generösa telefongivarna, själva sade.

NIX-spärren var dessutom tidsbegränsad. Detta berodde emellertid inte på att man hoppades att någon skulle glömma förnya sin spärr, om någon till äventyrs trodde det. Inte alls.

Denna tidsbegränsning införde telemarketingföretagen osjälviskt för abonnentens egen skull. Så att inte abonnenten ofrivilligt skulle råka missa något av de fantastiska erbjudanden att spara pengar, som telefonförsäljarna så självuppoffrande erbjöd.

Branschorganisationerna "SWEDMA" – och jag är mäkta frestad att råka stava det namnet fel – skrev för en tid sedan på Brännpunkt att NIX är "ett lysande exempel på självreglering".

"Självreglering" som i "så lite som möjligt, direkt vilseledande information och infört efter hot om lagstiftning". Personligen skulle jag känna avsevärt mycket mer respekt inför SWEDMA och NIX om de bara slutade snacka så mycket skit.

Och kom ihåg – säg aldrig ja till en telefonförsäljare! Verkar erbjudandet bra, lyssna, tacka nej och gå sedan in på företagets hemsida. Samma erbjudande lär finnas där också, inklusive allt det finstilta som telefonförsäljaren glömde nämna.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5