2013-12-21

#kärrtorp & det dåliga samvetet

Det faktum att en bomb i veckan exploderade i en politikers hem har helt hamnat i nyhetsskugga. Istället dominerar Kärrtorp nyhetsrapporteringen, dag efter dag.

Det faktum att Revolutionära fronten fanns på plats vid den ursprungliga demonstrationen nämns sällan eller aldrig. Detsamma gäller för det faktum att det var just en medlem i denna vänsterextrema gruppering som gjorde sig skyldig till det knivdåd som dominerade de första rapporterna från Kärrtorp, men som lyst med sin frånvaro i de senare.

När nu demonstrationerna snart är ett faktum är det värt att notera att det våldsglorifierande bandet Kartellen skall spela och flera av de "helt vanliga" Kärrtorpsborna från Linje 17 är aktiva i det trotskistiska "Rättvisepartiet socialisterna".

På Twitter twittras det just nu under hashtagen #kärrtorp. Där kan man se att till exempel Feministiskt initiativ planerar att finnas på plats och slå på stora trumman. Det skadar ju inte att ta tillfället i akt att göra lite reklam för sig själva, även om en och annan kanske skulle tycka att ett parti som brukar förneka eller tona ned existensen av hedersvåld borde ligga lite lågt i sammanhanget.

Det mest slående med hashtaggen #kärrtorp är dock att den fungerar som ett alibi. Personer ur medelklassen – inte sällan politiskt rätt oinsatta – tar tillfället i akt att visa sitt "stöd", även om det inte nödvändigtvis är helt solklart till vad. Med gott samvete och i vetskapen att de har "gjort något" åker de sedan hem och fortsätter leva sina liv som vanligt, på bekvämt avstånd från förorternas och invandringspolitikens problem.

Lästips: Richard Swartz (DN), Dick Erixon


SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Sk1, Sk2, NSk3, LT4