2013-12-21

#kärrtorp & det dåliga samvetet

Det faktum att en bomb i veckan exploderade i en politikers hem har helt hamnat i nyhetsskugga. Istället dominerar Kärrtorp nyhetsrapporteringen, dag efter dag.

Det faktum att Revolutionära fronten fanns på plats vid den ursprungliga demonstrationen nämns sällan eller aldrig. Detsamma gäller för det faktum att det var just en medlem i denna vänsterextrema gruppering som gjorde sig skyldig till det knivdåd som dominerade de första rapporterna från Kärrtorp, men som lyst med sin frånvaro i de senare.

När nu demonstrationerna snart är ett faktum är det värt att notera att det våldsglorifierande bandet Kartellen skall spela och flera av de "helt vanliga" Kärrtorpsborna från Linje 17 är aktiva i det trotskistiska "Rättvisepartiet socialisterna".

På Twitter twittras det just nu under hashtagen #kärrtorp. Där kan man se att till exempel Feministiskt initiativ planerar att finnas på plats och slå på stora trumman. Det skadar ju inte att ta tillfället i akt att göra lite reklam för sig själva, även om en och annan kanske skulle tycka att ett parti som brukar förneka eller tona ned existensen av hedersvåld borde ligga lite lågt i sammanhanget.

Det mest slående med hashtaggen #kärrtorp är dock att den fungerar som ett alibi. Personer ur medelklassen – inte sällan politiskt rätt oinsatta – tar tillfället i akt att visa sitt "stöd", även om det inte nödvändigtvis är helt solklart till vad. Med gott samvete och i vetskapen att de har "gjort något" åker de sedan hem och fortsätter leva sina liv som vanligt, på bekvämt avstånd från förorternas och invandringspolitikens problem.

Lästips: Richard Swartz (DN), Dick Erixon


SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Sk1, Sk2, NSk3, LT4

5 kommentarer:

 1. Men snälla Fnord .. förstår du inte att ALLA som vill vara något MÅSTE vara med i demonstrationernas demonstration!!

  Den som uteblir är ju ingen GOD människa och missar chansen att få se blod om allt går som det ska?

  För jag tycker att det finns en dold längtan bakom orden när jag läser den ene efter den andra som skriver med patos .. HOPPAS att det INTE blir bråk!! Hoppas att ingen kommer till SKADA och hoppas för all del att vi inte TVINGAS slå ihjäl något nazistliknande!! Det vore ju för HEMSK om vi TVINGADES att FÖRSVARA oss ... för blir det bråk så åker jag hem!!

  Jag kan inte låta bli att tänka på lystnaden vid offentliga avrättningar förr i världen och besvikelsen kommer förmodligen att bli svår om de demonstrerande tvingas att bara titta på och lyssna på varandra? ;-)

  SvaraRadera
 2. Japp, det finns säkerligen en stor sån grupp. Personer som i sin revolutionsromantiska världsbild mest önskar återskapa lite av 1917, 30-talet eller Ådalen.

  Sen har vi då alla som vill känna sig lite Goda i vardagen. Och så förstås de rena opportunisterna, som ovan nämnda Feministiskt initiativ.

  ... och nånstans inom mig gnager misstanken att allt tal om nazism till trots, så handlar allt det här egentligen till stor del om Jimmie Åkesson istället.

  SvaraRadera
 3. Det är som ett stort skämt man kan bara skaka på huvudet,och du Any din reflextion är knivskarp.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.