2013-12-03

Skolan styrs från sandlådan

Skolverket gjorde för några dagar sedan klart att elever får använda såväl mobiler som jackor och mössor på lektionerna.

Idag kom så en ny Pisa-rapport som gav den svenska skolan bottenbetyg. Men märkligt nog är politikernas reaktion inte att koppla samman detta med den kravlöshet som Skolverket fastslagit skall gälla. Nej, istället är partiledarnas reaktion att börja kasta skit på varandra. Och ännu märkligare är det vänstern som sätter sig på de högsta hästarna, fastän det resultatet av Pisa-undersökningen såklart bottnar i den kravlösa flumskola som Socialdemokraterna införde på 70-talet.

Åh jo, det finns fler skyldiga än så. En borgerlig regering har suttit vid makten i sju år nu, och den bär naturligtvis ett ansvar. Och det var såklart en annan borgerlig regering som genomdrev friskolereformen. Friskolorna har lett till mycket gott, men de har också lett till betygsinflation och skolsegregering. Det finns med andra ord goda anledningar för alla att vara självkritiska här.

Till skillnad från föregående regering har emellertid den nuvarande regeringen sett och tagit tag i problemen. Under tiden har vänstern sparkat bakut över att betygsåldern sänkts. Under tiden har vänstern med näbbar och klor försvarat elevernas rätt att bete sig som svin samt använda mobiltelefoner på lektionstid, fastän det inte kan finnas en enda normalt funtad förälder som önskar sitt barn ett sådant klassrum.

Därtill kommer såklart att invandringen som vanligt tilldelas rollen som elefanten i rummet. När en allt större del av elevkåren består av elever som sätts i skolan utan att kunna svenska – och inte sällan börjar i högre årskurser utan någon tidigare skolgång alls – leder detta naturligtvis till sjunkande resultat.

Men precis som när det kommer till arbetslösheten och brottsligheten så lyckas vår politikerkår även i denna fråga hålla kattslagsmål utan att med ett ord beröra detta faktum. Och det trots att smått ofattbara 72 % av eleverna på Rosengårdsskolan gick ut utan gymnasiebehörighet.

Så jag scannar av rubrikerna och stänger sedan snabbt ned flikarna med SvD och DN, utan att läsa artiklarna. Dels så vore det dåligt för mitt blodtryck att läsa vidare, dels lär inte en enda artikel bidra med något vettigt, något nytt eller för den delen, någonting som inte är 100 % förutsägbart.

När det är kontroversiellt med betyg och när lärare inte får beslagta en Angry Birds-spelande elevs telefon, då befinner sig debatten och jag inte längre i samma universum.

Hur i helvete hamnade vi här?

Lästips: Dick Erixon, Trollan och Den hälsosamme ekonomisten




Abuseanmält inlägg – efter bara 15 läsningar! Rekord?

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, Av

4 kommentarer:

 1. Jag håller fullständigt med dig, men jag har en kompis som jobbar som lärare och hon säger att de allra värsta ungarna som beter sig uruselt är svenska barn.

  Hon menar att invandrarbarnen rent generellt har ett stort tryck på sig att plugga och visa framfötterna, just bara för att de är invandrare.

  Självklart är detta i de skolor hon jobbar, men jag tror att det är så det ser ut mest.

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Det finns säkert båda varianter, och det beror säkert på i vilket område skolan ligger osv.

  Men ja, visst ligger en stor del i skulden att de bortskämda curlingbarnen är vana vid att alltid få som de vill. Och att det jämt tjatas om rättigheter men aldrig sägs ett knyst om skyldigheter.

  Och som sagt, när diskussionen hamnar på nivån att det är superkontroversiellt att ge betyg i högstadiet och att politikerna aldrig ger lärarna mandat att upprätthålla lite grundläggande disciplin i klassrummet, då är det inte särskilt konstigt att inte skolan inte fungerar heller. Eller, för den delen, att det räcker med att skriva 0,1 på högskoleprovet för att komma in på utbildningen...

  Sen är det fortfarande intressant att den finska skolan fungerar bra, men i princip inte kostar mer per elev än den svenska. De har såklart mindre av integrationsproblem, men ändå. Det handlar inte alltid bara om pengar, pengar, pengar (som frågor så lätt blir reducerade till i vänsterns snyftretorik) utan om vettig styrning.

  But then again så påpekade jag just det där för någon för en tid sedan, och fick till svar att "men den finska skolan är ju fruktansvärd och kräver disciplin och sånt hemskt". Och återigen, är det på den infantila nivån vi står och stampar så är det klart som fan att vi inte kommer nån vart.

  Gah. Jag orkar knappt läsa svenska tidningar längre. Det är som att stiga in mardrömslik och surrealistisk svart komedi. Och alla dessa idiotståndpunkter tas i breda lager på på blodigt allvar! Jag kan verkligen inte förstå det.

  SvaraRadera
 3. Även fast jag borde vara van vid dina löpsedlar så kändes den här som kopierad från pressbyråkiosken vid bussterminalen i min lilla stad.

  Jag skulle inte bli förvånad om den kommer att hänga där inom en inte allt för avlägsen framtid.

  Och vem är det egentligen tidningarna vänder sig till?? Sedan jag slutade läsa Aftonbladet både som papperstidning och nätupplaga har sover jag mycket bättre på natten och har lägre blodtryck på dagen.

  Förhoppningsvis slipper jag betala någon slags avgift för den förmånen?? ;-)

  SvaraRadera
 4. När det kommer till den svenska "debatten" i allmänhet, och Aftonblaskan i synnerhet, är det ofta svårt för dikten att överträffa verkligheten. ;)

  Och ja, man sover betydligt bättre av att låta bli Aftonbladet. Numera är det DN jag borde vänja mig av vid, den tidningen är så full av skit att jag håller på att bli galen varje gång jag tittar igenom rubrikerna på förstasidan.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.