2014-02-20

Nymoderat härdsmälta


"Politisk harakiri inför öppen ridå" beskrev Den hälsosamme ekonomisten för några dagar sedan de allt märkligare nymoderata utspelen om skattehöjningar. Det var en träffande beskrivning då, och det är en ännu mer träffande beskrivning idag.

Anders Borg omdefinierar nu retroaktivt regeringens tidigare ekonomiska linje som "stimulanspolitik", fastän han tidigare förklarat att man skjutit jobbskatteavdrag med mera på framtiden på grund av den ekonomiska krisen. Det kanske mest provocerande med den "återgång till normal nymoderat politik" Borg nu tillkännager är att han ämnar ge sig på det privata pensionssparandet.

Framtidens pensioner lär bli allt annat än de räkmackor många av dagens fyrtiotalister glider in i framtiden på. Göran Persson uttryckte det väldigt träffande då han konstaterade att "jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort".

Av denna anledning investerar många svenskar i privata pensionsförsäkringar, så att livet som pensionär med låg inkomst och höga skulder efter bostadsbubblans härjningar skall bli lite mer drägligt. Detta pensionssparande vill nu Borg börja beskatta hårdare. På så sätt får staten sitt skålpund kött in såväl nu då pengarna tjänas in, som i framtiden då pensionerna betalas ut.

Jag hoppas innerligt att Moderaternas patetiska försök till röstmaximering medelst söndertriangulering leder till att väljarna utdelar ett synnerligen kännbart straff i september.

Relaterat: Nya Moderaterna, nej tack

Lästips: Dick Erixon, Den sjätte mannen, Cornucopia
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, SVT1, SVT2, SVT3, Ab, Reg, SR