2014-03-31

Det stinker!

"Vi måste ta itu med machoidealet", kan man läsa i SvD. "Det är inte fotbollen det är fel på, det är männens kärlek till våld", kan man läsa i Aftonpravdan. Detta vore inte värt ett blogginlägg, bara en trött gäspning, om det inte vore för att man i vänstertidsskriften ETC – ägd av Aftonpravdakrönikören Johan Ehrenberg – nyligen kunde läsa att "vi måste våga prata om våld som försvar".

Den våldsförhärligande ETC-artikeln är ett symptom på en vänster som fått nog av att halvhjärtat ta avstånd från AFA:s och Revolutionära Frontens våldsdåd. Den våldsförhärligande ETC-artikeln likställer vänstersekteristiska gruppers våld med det statliga våldsmonopolet. Sist men inte minst publicerades den våldsförhärligande ETC-artikeln bara några dagar före mordet i Helsingborg.

Dubbelmoralen kring synen på våld stinker, och allt sedan Kärrtorp har stanken tilltagit till nästan outhärliga nivåer. Säpo konstaterar gång på gång att vänsterextremismen än ett större hot än högerextremismen, men likväl är det vänsterextremisternas dåd som genererar notiser och högerextremisternas dåd som genererar krigsrubriker.

Vänstern tar förvisso med jämna mellanrum avstånd från vänstervåldet, men detta avståndstagande genererar inte i närheten av så många spaltmeter i kulturdelarna som det högerextrema våldet gör då kulturskribenterna använder det som fond för sin egen Godhet.

Vänstern beklagar sig över att inte liberaler i tillräckligt hög grad demonstrerar mot nazism – och moderater – tillsammans med trotskister och AFA. Men hur många vänsterpartister och trotskister har egentligen demonstrerat mot AFA och Revolutionära Fronten?

I Kärrtorp var det en vänsterextremist som stod för det grövsta våldet. Offret var förvisso ingen dununge och det var högerextremisterna som startade konfrontationen, så det finns ingen anledning till att ursäkta vad de gjorde. Men att Kärrtorp likväl hela tiden beskrivs i termer av ett högerextremt övergrepp och att vänsterextremisternas våld hela tiden hamnar i bakgrunden gör mig illamående! Vänstern må – för det mesta – ta avstånd från vänsterextremismen då de ställs mot väggen, men att det är en läpparnas bekännelse kunde inte vara tydligare.

När nu våldet har slagit till även i fotbollsvärden är man emellertid snabba att såväl ta avstånd som att göra billig genuspolitik av det hela. Ironiskt bara att "antirasisten" Showan Shattak tycks trivas i ungefär samma kretsar som våldsverkarna i Helsingborg. Snyggt jobbat, Schyman!

Läs också: Maria Skiddi, Anybody Sk1, Sk2, Sk3, NSk, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Exp1, Exp2, Exp3, Exp4