2014-04-01

Genusfotografen sågas


Dagens Nyheter går idag ut stort med en serie artiklar om "sexistisk reklam". Att reklamen som avses verkligen är sexistisk tar DN för självklart, liksom att den därmed utgör ett reellt problem. Allt är emellertid inte nattsvart i DN:s värld för svenskarna är nämligen, som man stolt konstaterar, "världsbäst" på att anmäla sexistisk reklam.

Jojo, vilka skulle annars vara det? Frågan är dock om "världsbäst" är det mest passande ordet för att beskriva denna postmodernistiska och intersektionella form av extrem lättkränkthet. Det är såklart en fråga om åsikter, även om DN presenterar det hela som objektiva fakta, men själv finner jag Sverige snarare "pinsamt" än "världsbäst" när vårt land gång efter gång utmärker sig internationellt på detta sätt.

Frågan är såklart också vilka de "svenskar" som är bäst i världen egentligen är. Handlar det om en gräsrotsrörelse här, eller handlar det om något annat? Handlar det måhända främst om någon subkultur i stil med, för att ta ett exempel, humaniorautbildade långt ut på vänsterkanten vilkas språkbruk ofta kryddas med dubbelplusklatschiga nyspråksord som "cismän", "hen" och "rasifierad"?

Artiklar som dessa är såklart något av en paradgren för Dagens allt mer urspårade Nyheter. Nyligen skrev man en hyllningsartikel till Tomas "Genusfotografen" Gunnarsson och trots att detta i grund och botten var en angelägenhet för en relativt liten klubb för inbördes beundran, vars medlemmar till stor del är bosatta på Södermalm, fann man uppenbarligen allmänintresset så stort att kände sig tvingad att länka artikeln – med bild – på förstasidan hela dagen.

Tidningarna problematiserar sällan kring dessa frågor. När radikalfeministiska gruppen startar Twitterkampanjer mot påstått sexistisk reklam hyllas detta utan att de bakomliggande motiven och budskapen ifrågasätts. När "Genusfotografen" utser "Årets sexist" hyllas han inte bara för sitt engagemang, utan hans stundom närmast rättshaveristiska tolkningar framställs dessutom som objektiva analyser utan behov av motbilder.

Därför blev jag glatt överraskad då man idag i såväl SvD som Expressen kunde ta del av motbilder som tydligt markerade mot DN:s och Gunnarssons radikalfeministiska och postmodernistiska maktstrukturanalyser. Läs!

Bloggtips: Susanna Pettersson
DN1, DN2, DN3, Ab1, Ab2, SVT

2 kommentarer:

 1. Nu läser jag aldrig genusfotografen så det här kan vara alldeles fel men... När jag läser hur han beskriver bilderna tänker jag direkt på den amerikanske politikern som hade moral och familj som sin stora fråga i trettio år, samtidigt som han hade barn utanför äktenskapet och älskarinnor. Eller den katolske prästen som stormat mot sedlighetens förfall lika länge och dog hos en prostituerad. Eller Göran Lindberg för den delen.
  Ja inte vet jag, men genusfotografens blick skulle jag inte vilja ha på mig, den saken är säker. Det hade jag tyckt även om jag hade tyckt att han hade en poäng i sak. Sjukt obehaglig.

  SvaraRadera
 2. Det är ju för att du är ett hjärntvättat offer som inte kan tänka själv, och som behöver en genusfotograf som tillvaratar dina intressen åt dig. :P

  Susanna Pettersson verkar för övrigt vara inne på ganska exakt samma linje som du. Hennes text är klockren, men framför allt är det som sagt (utifrån svenska förhållanden) fantastiskt att alla tidningar inte oreserverat stämmer in i hyllningskören.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.