2014-04-11

DN hyllar Timbuktus fina hat

Sveriges mest överskattade artist, det vill säga Timbuktu, har skrivit en låt om Sveriges mest överskattade statsminister, det vill säga Olof Palme.

Texten som Timbuktu har författat påminner mest om något som en mellanstadieelev har skrivit, och kommer komplett med krystade nödrim – "rått dryg"/"grått bly" – mellan vilka formuleringar som "hursomhaver" förnumstigt men tondövt har stoppats in. Timbuktu själv förklarar stolt att texten är en "allegori" över "post-folkhemslandet".

Eftersom Timbuktu är rasifierad, miljöpartist och gör musik om att misshandla Jimmie Åkesson finner Dagens Nyheter nyhetsvärdet i detta så stort att man valt att publicera såväl sångtexten som ett hyllningsreportage.

Budskapet i Timbuktus "allegori" över "post-folkhemslandet" är att efter Palme mördades blev Sverige ett hårt, kallt och kapitalistiskt land. Timbuktu låter dock inte det hela stanna vid en okritisk hyllning till Mugabevännen Palme. Den text som DN hyllar slutar nämligen med ännu ett förtäckt mordhot, då Timbuktu skriver hur "hon drömmer om att Jimmie Åkesson får träffa Palme".

Den här sortens fina hat belönades som bekant nyligen med ett pris som delades ut i riksdagen.


LT1, NSk1