2014-04-09

Missförstå allt som kan missförstås!

Varför, o varför, måste all svensk samhällsdebatt föras enligt devisen "om någonting kan missförstås, skall det också missförstås"?

Dagens stora chock i den postmodernistiska ankdammen är att Silja Lines talesman, apropå våldtäktsrisken på finlandsfärjor, har sagt att kvinnor måste tänka på hur mycket de dricker.

För varje person som gör sig omaket att tänka efter en bråkdel av en sekund eller två, torde det stå tämligen klart att talesmannen har helt rätt. Finlandsfärjor är inga folkpartistiska diskussionsklubbar, finlandsfärjor är fulla av berusade, omogna och inte sällan aggressiva människor.

Att som kvinna vara redlöst berusad i en sådan miljö är såklart ett riskbeteende. Ingen borde såklart behöva väga in risken för att bli våldtagen – eller misshandlad eller dödad – när vederbörande planerar sina nöjen, men det är så världen ser ut. Jag är den förste att skriva under på att detta är fördjävligt och att vi borde göra mycket mer för att allmänheten skall slippa utsättas för dessa risker, men återigen, det är inte där vi är idag.

Om man undviker riskbeteenden minskar riskerna, så enkelt är det, och det är naturligtvis detta Silja Lines talesman menar. Det påverkar givetvis inte skuldfrågan, den som våldtar en annan människa bär alltid hela skulden, men brottsoffrets lidande är – tyvärr! – oberoende av skuldfrågan. Det är givetvis synd att det är på det viset, men likt förbannat är det på det viset och det upphör inte att vara på det viset bara för att man skjuter på budbäraren.

Som vanligt vägrar emellertid de snattrande ankorna i den postmodernistiska ankdammen att tänka efter, de känner efter istället och därefter börjar de skrika att det är kartan det är fel på, inte terrängen. Det går naturligtvis att både arbeta mot våldtäkter och varna allmänheten för riskabla situationer, men i de irrationella och gapiga postmodernisternas värld utesluter bara inte det ena det andra, det ena tycks till och med aktivt motverka det andra.

Så varför tänka efter? Man kan ju alltid bete sig som en jubelidiot istället, och ju mer omedgörlig och irrationell du är, på desto större allvar tycks du av någon outgrundlig anledning också bli tagen.

Lästips: Sanna Rayman
DN1, SvD1, Ab1, Ab2

7 kommentarer:

 1. Om kvinnor tillåts inse att de inte måste vara hjälplösa paket utan är kapabla att ta hand om sig själva i betydligt större utsträckning så riskerar ju PK-packet att få minskat inflytande. Därför måste varje uttryck av sunt förnuft angripas hårt.

  Om sedan detta resulterar i att fler kvinnor blir våldtagna så är det ju bara bra: då får man ju mer statistik för att påvisa patriarkatets ondska, och lite uppoffringar får man göra för "den goda sakens" skull.

  SvaraRadera
 2. Jag slogs av att man inte försökt finna en orsak till de ökade våldtäkterna, att man skuldbelägger rederiet och myndigheterna men inte våldtäktsmännen. Om kvinnor i många år kunnat supa till på dessa båtar, hur kommer det sig då att de nu måste hålla igen på krökandet för att inte bli våldtagna? Vad har ändrats? Definitivt en uppslagsände för ett undersökande repotage. Pressens och medias ansvar att börja nysta i detta problem./pllay

  SvaraRadera
 3. PK giljotinen är snabb, vass och media håller styr den.

  Det ska vara en "mobb" i år!

  SvaraRadera
 4. Maja: Ja, det är så hysteriskt, upptrissat, absurt och vinklat att man konstant behöver nypa sig i armen för att försäkra sig om att man inte drömmer...

  SvaraRadera
 5. Jag tänker ofta på hur historien kommer att döma vår tid. Det lär inte bli nådigt och jag undrar om galenpannorna idag någonsin tänker på hur de kommer att framstå i historiens ljus. Jag tänker mer på sånt som Röda Korsets senaste bravader än det här iofs då jag tror att detta mer blir en komisk fotnot när historien ska döma. Det är för dumt liksom. Det går inte att säga något seriöst om det.

  SvaraRadera
 6. Malin: You and me both. Att vår samtid för en framtida betraktare kommer att framstå som lika urspårad som 70-talet framstår för de flesta idag är nog givet.

  Den stora frågan är väl om den kommer framstå som ännu mer urspårad. Jag är rädd för det, och vad mer är, konsekvenserna av nutidens galenskaper lär dessutom påverka oss bra mycket längre än vad 70-talets pajaskonster gjorde.

  SvaraRadera
 7. Urspårad var ordet,totalt urspårad.Har media och politiker blivit skvatt galna? Kan dom verkligen inte se hur tokigt det har blivit? Det hela liknar en överhettad reaktor som snart exploderar.Jag efterlyser sunt förnuft,vanligt sunt förnuft.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.