2014-04-08

Infamt om "blodsnationalism"

DN:s ledarsida går ännu en gång till attack på Ungern och landets premiärminister Viktor Orbán.

Jag är personligen inget större fan av Orbán, men DN:s kritik – som mer framstår som en ryggmärgsreflex än som ett försök att förklara vad exakt man tycker är fel med den ungerska politiken – är så märklig att den nästan blir skrattretande.

Man kritiserar Orbán för att ha "politiserat" rättsväsendet. Må så vara, men med tanke på att nämndemännen i de svenska domstolarna är politiskt tillsatta blir dylik kritik från svenskt håll direkt grotesk. Om man därtill beaktar hur mycket politik och ideologi det gått i rättsfall som styckmordsrättegången, fallet Thomas Quick och hanteringen av Julian Assange så finns det definitivt skäl att från svensk horisont ligga lågt med kritiken av andra länders rättsväsenden.

'En myndighet fick till uppgift att se till att mediernas rapportering var "balanserad", och i auktoritär tradition har för makten misshaglig granskning kunnat stoppas och obekväma publicister avskedas' fortsätter DN. Detta är såklart en ytterst tveksam utveckling, men när DN:s journalister själva medger att man utelämnar fakta för att ge en skev bild av verkligheten har DN också förverkat all rätt att kritisera de ungerska medielagarna. DN:s agerande skulle tvärtom kunna användas som ett gott argument för att Sverige behöver en liknande lag.

Det tredje och sista någorlunda konkreta argumentet för den ungerska politikens förkastlighet ger DN då man förklarar att det är "blodsnationalism" att "ungerska minoriteter i angränsande länder har getts rösträtt".

För det första är det såvitt jag kan utläsa endast i grannländer bosatta ungrare som även är ungerska medborgare som berörs av detta. För det andra är det inte särskilt konstigt om den ungerska befolkningen är lite mer nationalistisk än den svenska. Det är förvisso sant att man i nånannanismens, fredens och de kravlösa bidragssystemens Sverige kan förneka att miljontals etniska svenskar existerar, och likväl bli tagen på fullt allvar i breda och tongivande kretsar.

Det är måhända en "lyx" som vi kan unna oss, men den sortens postmodernistiska diskurs lär vara svår att saluföra till ett folk som fick sina etniskt homogena städer, byar och landskap delade av godtyckligt dragna landsgränser 1920, vars land slogs i spillror i slutet av andra världskriget och vilket därefter fick genomlida årtionden av sovjetisk ockupation och förtryck.

Efter att den förhållandevis långa texten endast lyckas framföra dessa tre ihåliga argument, konkluderar DN melodramatiskt att "Ungern behöver syre". Tur för oss svenskar att vi, som lever i den breda åsiktskorridorens land, kan andas fritt.


Ab1, Ab3, Ab4, Ab5, Dag1, Dag2, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, Ex1, LT1, LT2, LT3, NSk1, NSk2, NSk3, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, Sk7, SMP1, SMP2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7

4 kommentarer:

 1. Fy! Nu blev jag så fnittrig att jag kommer att få svårt att sova. :-D

  Och tillsammans med de stackars brandbilarna i Malmö som riskerade att smittas med sverigedemokratsbaciller om de hamnade på bild tillsammans med partiledaren .. så känns det nästan som om jag lever i något som liknar Alice i Underlandet skrivet av Kafka?

  SvaraRadera
 2. Hm!
  Var ytterst irriterad när jag skrev detta så jag hade inte riktigt väntat mig just den reaktionen, men humor sägs ju vara ett bra vapen så... :)

  Sova ja. Det borde jag egentligen göra nu.

  SvaraRadera
 3. Alice i underlandet skrivet av Kafka är för övrigt en helt strålande beskrivning!

  SvaraRadera
 4. Ja det var också min uppfattning. Att man måste vara medborgare i ungern för att få rösta. (Som i alla andra länder kanske?). Men att Orbans regering har försökt och eventuellt lyckats göra det enklare för människor av ungerskt ursprung att få medborgarskap.

  En lite intressant åtgärd som skulle kunna utvecklas rejält. Med jämförelser till andra länder. Olika tänkbara konsekvenser. Både positiva och negativa. Osv etc.

  Men DN har nog en bestämd uppfattning innan man börjar planera artikeln så det hela blir en del av DN's "berättelse".

  Med tanke på att ungern har speciellt mycket förlorade landområden sedan de båda världskrigen och den konstruktiva splittringen av den relativa stormakten österrike-ungern innebär det förmodligen ganska mycket människor runtom i centraleuropa som på något vis känner en viss samhörighet eller anknytning till ungern. Vilket förstås kan utnyttjas, exploateras, slås mynt av och styras till alla möjliga riktningar. Kanske t om några som är bra. Men mestadels är det nog extremt vanskligt och obehagligt med den snuskburk fylld med ormar som Putin öppnar genom att utnyttja just den typen av retorik och känslor.

  Man gör alla saker värre genom att acceptera argumentation byggd på olika typer av geografisk chauvanism, blandad med politiska anklagelser åt alla håll dessutom ofta kryddad med lite religion. Ju mer förenklad desto farligare. Istället skall man kräva detaljinformation hela tiden. I varje läge. För att se relevansen i varje instans. Från demonstranten på gatan till topp politikern och exploatörs-oligarken. Vad döljer sig bakom, vilka intressen finns där? Vad är dåligt och vad är bra. Vad är relevant och vad är ren förvanskning.

  Så möter man verkligheten. Inte med en massa spökhistorier.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.