2014-06-22

Vi förtjänar bättre, Virtanen!

"Enbart rasister bör rösta på Sverigedemokraterna" skriver Fredrik Virtanen – numera uppenbarligen uppdaterad till ledarskribent – i en krönika i Aftonbladet. Han förtydligar sitt resonemang:
"Alla som röstar på Sverige­demokraterna är inte rasister.
Men alla som röstar på Sverigedemokraterna röstar på ett rasistiskt parti.
Det är bara för lågt, för billigt. Det är ovärdigt en människa år 2014, oavsett hur marginaliserad, missnöjd, bitter, arg eller långt från makten man än känner sig."
Notera Virtanens försök till resonerande ton. Han förstår att en del känner sig långt från makten. Han förstår att alla som röstar på SD inte är rasister. Detta är inte unikt för denna krönika, Virtanen har skrivit flera andra texter med liknande förstående budskap på sistone. Problemet är bara att när han slänger in formuleringar som "marginaliserad", "bitter" och "ovärdigt en människa" i ekvationen så låter det inte det minsta förstående alls. Det låter bara föraktfullt.

Sverige är befolkningsmässigt ett litet land. Storbritanniens, Frankrikes, Italiens och Tysklands respektive befolkningar är mellan sex och åtta gånger större än vår. Ändå ger vi fler människor asyl än alla dessa länder, vårt asylmottagande är det största i hela EU och räknat i asylsökande per capita hamnar vi på andraplatsen bland alla världens i-länder.

Detta är på intet sätt oproblematiskt. Det kostar inte bara mycket pengar, vi har dessutom OECD-ländernas största sysselsättningsgap mellan infödda och invandrare. Sverigedemokraterna är det enda svenska partiet inte ser detta som en icke-fråga.

"Det är oansvarigt att rösta på SD" är ett ofta upprepat påstående. Det var måhända sant 2010, men idag håller det inte längre. En röst på något av Alliansens partier är i praktiken en röst för samma blågröna integrationssamarbete som har lett till att vi idag är EU:s största asylland. En röst på Socialdemokraterna är en röst för en regering i vilken inte bara ett allt mer verklighetsfrånvänt Miljöparti får stort inflytande, utan i vilken även Vänsterpartiet och kanske också det postmodernistiska och vänsterextremistiska Feministiskt initiativ ingår.

Om det är ovärdigt att vara emot den förda invandringspolitiken, Fredrik Virtanen, är så gott som alla europeiska länders befolkningar ovärdiga. Om det är förbittrade bonnläppar som är emot är så gott som alla européer förbittrade bonnläpper, inklusive de som bor i London, Paris och Köpenhamn. Visst är det så, Fredrik Virtanen, att SD har en tveksam historia och visst är det så att partiet har många riktiga stolpskott i sina led. Men vad, Fredrik Virtanen, är egentligen alternativet för den som inte vill rösta för att vi fortsätter på den inslagna vägen?

Vad som är ovärdigt, Fredrik Virtanen, är en samhällsdebatt så enkelspårig att alla alternativ till att vara EU:s största asylland utmålas som rasism. Vad som är ovärdigt på gränsen till surrealistiskt, Fredrik Virtanen, är hur Migrationsverkets generaldirektör kallar det för "anmärkningsvärt" och "absurt" när kommunerna är kritiska till att behöva hantera EU:s största asylmottagande. Vad som är ovärdigt, Fredrik Virtanen, är en ankdamm så insnöad att rosévinspimplande rödgrönrosa väljare i Tantolunden på fullt allvar tror att anledningen till att väljare ute i de kommuner där de asylsökande hamnar röstar på SD för att de "inte har kontakt med invandrare".

Anledningen till att folk röstar på SD, Fredrik, är inte att de imponeras av SD:s bakgrund. Anledningen till att folk röstar på SD är att övriga partier – inklusive de annars ansvarskännande Moderaterna och Socialdemokraterna – ser en ytterlighetsposition som den enda rumsrena. Och på sätt och vis har du rätt, Fredrik, det är ovärdigt att människor röstar på SD 2014, men inte på det sätt du menar. Det är ovärdigt för det visar på hur enkelspårigt, enögt och okritiskt övriga partier – och tidningar som din egen – väljer att förhålla sig till situationen. Vi förtjänar bättre än så, Virtanen!

Bilden är ett montage

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Ab1, Ab2, Ab3, Dag1, Dag2, Dag3, Ex1, LT1, LT2, NSk1, NSk2, Re1, Sk1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

5 kommentarer:

 1. Vet du vad, Fnord? Egentligen så tror jag att vi får precis vad vi vill ha från Virtanen & Co på AB!

  För hade det inte varit för det lätt sinnesförvirrade ältandet från AB:s ledar- och kulturredaktion så hade förmodligen sossarnas opinionssiffror varit betydligt bättre. ;-D

  Den som fortfarande läster tidningens kommentarer inser snabbt att det bara är arga SD-anhängare, rabiata feminister, våldsbenägna vänsterpartister och flummiga miljöpartister som "gillar" AB:s krönikörer.

  Jag vill inte ens ge "aftonblaskan" en länk eller annan inkomstbringande uppmärksamhet .. men som icke-vänster så måste jag hylla Jan Helin. Han vet verkligen hur man väljer ut medarbetare som sänker det osänkbara sosseskeppet!!

  Förmodligen är han miljöpartist ... i smyg?

  SvaraRadera
 2. Ligger nog en hel del i det.

  Och ja, jag håller med om att Aftonbladet egentligen inte borde ges någon uppmärksamhet alls. Men ibland så får jag en länk, och ibland går jag in och läser... Och det brukar sluta med ett blogginlägg av det här slaget.

  Till Virtanens försvar skall dock sägas att jag nyss fick veta att han faktiskt har läst texten och på Twitter skrivit följande: "Ganska bra text, tycker jag. Smart och respektfull och salt."

  Måste erkänna att det hedrar honom, trots allt. :)

  SvaraRadera
 3. Må så vara att det finns stolpskott inom Sd,men de har annu inte bevisat på riksnivå att de är det.Däremot finns det otaliga bevis bland 7 partiers politiker att de har huvudet under armen,eller är så rädda om sitt skinn att de förnekar det uppenbara attSverige för en oansvarig migrationspolitik.Ullenhags påstående att romerna byggt Sverige borde vara ett svårslaget rekord på osaklighet!

  SvaraRadera
 4. Att Ullenhag är Sveriges Baghdad Bob råder det väl knappast något tvivel om, men nu var det väl inte riktigt så han sade. Han talade om vad de betytt för att bygga Sverige, inte att de hade byggt Sverige.

  Nu är detta påstående förstås ganska svajigt det med, men att säga att han påstod att "romerna har byggt Sverige" är att ge det lite väl mycket spinn.

  Jag har sett den formuleringen på många ställen, och den är är som manna från himlen för alla som vill måla ut invandringspolitikens kritiker som lögnare.

  Sen har du såklart en poäng. Allt SD säger beskrivs till exempel som hårdvinklat. Detta påstående är inte nödvändigtvis helt fel, men i regel är t ex det DN skriver om invandringen ännu mer hårdvinklat.

  SvaraRadera
 5. Det är farligt när ett ämne blir tabu. Förutom att skapa fler röstare för SD i det här fallet eftersom alla andra vägra ta i frågan så glömmer man att vara kritisk! Bara för att någonting man gör är "bra" så betyder det inte att det är "det bästa" man skulle kunna göra, men ingen vågar gå emot den generella bilden av vad som är just "bra". En krånglig och infekterad situation helt enkelt... Tror du att de som röstar på SD generellt sett är nazister? jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4434/tror-du-att-sverigedemokraterna-generellt-ar-nazis

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.