2014-06-22

Vi förtjänar bättre, Virtanen!

"Enbart rasister bör rösta på Sverigedemokraterna" skriver Fredrik Virtanen – numera uppenbarligen uppdaterad till ledarskribent – i en krönika i Aftonbladet. Han förtydligar sitt resonemang:
"Alla som röstar på Sverige­demokraterna är inte rasister.
Men alla som röstar på Sverigedemokraterna röstar på ett rasistiskt parti.
Det är bara för lågt, för billigt. Det är ovärdigt en människa år 2014, oavsett hur marginaliserad, missnöjd, bitter, arg eller långt från makten man än känner sig."
Notera Virtanens försök till resonerande ton. Han förstår att en del känner sig långt från makten. Han förstår att alla som röstar på SD inte är rasister. Detta är inte unikt för denna krönika, Virtanen har skrivit flera andra texter med liknande förstående budskap på sistone. Problemet är bara att när han slänger in formuleringar som "marginaliserad", "bitter" och "ovärdigt en människa" i ekvationen så låter det inte det minsta förstående alls. Det låter bara föraktfullt.

Sverige är befolkningsmässigt ett litet land. Storbritanniens, Frankrikes, Italiens och Tysklands respektive befolkningar är mellan sex och åtta gånger större än vår. Ändå ger vi fler människor asyl än alla dessa länder, vårt asylmottagande är det största i hela EU och räknat i asylsökande per capita hamnar vi på andraplatsen bland alla världens i-länder.

Detta är på intet sätt oproblematiskt. Det kostar inte bara mycket pengar, vi har dessutom OECD-ländernas största sysselsättningsgap mellan infödda och invandrare. Sverigedemokraterna är det enda svenska partiet inte ser detta som en icke-fråga.

"Det är oansvarigt att rösta på SD" är ett ofta upprepat påstående. Det var måhända sant 2010, men idag håller det inte längre. En röst på något av Alliansens partier är i praktiken en röst för samma blågröna integrationssamarbete som har lett till att vi idag är EU:s största asylland. En röst på Socialdemokraterna är en röst för en regering i vilken inte bara ett allt mer verklighetsfrånvänt Miljöparti får stort inflytande, utan i vilken även Vänsterpartiet och kanske också det postmodernistiska och vänsterextremistiska Feministiskt initiativ ingår.

Om det är ovärdigt att vara emot den förda invandringspolitiken, Fredrik Virtanen, är så gott som alla europeiska länders befolkningar ovärdiga. Om det är förbittrade bonnläppar som är emot är så gott som alla européer förbittrade bonnläpper, inklusive de som bor i London, Paris och Köpenhamn. Visst är det så, Fredrik Virtanen, att SD har en tveksam historia och visst är det så att partiet har många riktiga stolpskott i sina led. Men vad, Fredrik Virtanen, är egentligen alternativet för den som inte vill rösta för att vi fortsätter på den inslagna vägen?

Vad som är ovärdigt, Fredrik Virtanen, är en samhällsdebatt så enkelspårig att alla alternativ till att vara EU:s största asylland utmålas som rasism. Vad som är ovärdigt på gränsen till surrealistiskt, Fredrik Virtanen, är hur Migrationsverkets generaldirektör kallar det för "anmärkningsvärt" och "absurt" när kommunerna är kritiska till att behöva hantera EU:s största asylmottagande. Vad som är ovärdigt, Fredrik Virtanen, är en ankdamm så insnöad att rosévinspimplande rödgrönrosa väljare i Tantolunden på fullt allvar tror att anledningen till att väljare ute i de kommuner där de asylsökande hamnar röstar på SD för att de "inte har kontakt med invandrare".

Anledningen till att folk röstar på SD, Fredrik, är inte att de imponeras av SD:s bakgrund. Anledningen till att folk röstar på SD är att övriga partier – inklusive de annars ansvarskännande Moderaterna och Socialdemokraterna – ser en ytterlighetsposition som den enda rumsrena. Och på sätt och vis har du rätt, Fredrik, det är ovärdigt att människor röstar på SD 2014, men inte på det sätt du menar. Det är ovärdigt för det visar på hur enkelspårigt, enögt och okritiskt övriga partier – och tidningar som din egen – väljer att förhålla sig till situationen. Vi förtjänar bättre än så, Virtanen!
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Ab1, Ab2, Ab3, Dag1, Dag2, Dag3, Ex1, LT1, LT2, NSk1, NSk2, Re1, Sk1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4