2014-07-08

Kurdo Baksi och helgonglorian

Kurdo Baksi är den legendariske antirasisten som startade den antirasistiska tidskriften Svartvitt och som garanterade Expos ekonomiska överlevnad. Baksi debatterar och föreläser om rasism och har anordnat antirasistiska manifestationer. Kurdo Baksi är kort sagt en God människa. Eller?

Kurdo Baksi har nyligen blivit miljöpartist. Han stod tidigare i år som kandidat till EU-parlamentet och kandiderar nu till Riksdagen. Miljöpartiets radikala och närmast hatiska framtoning tycks inte avskräcka Baksi, tvärtom uppmärksammades det härom veckan att hade liknat en moderat riksdagsledamot med en nazist, krigsförbrytare och polismördare.


Efter hård kritik raderade Baksi inlägget och tog tillbaka sitt uttalande. Det handlade emellertid inte om något förbehållslös ursäkt. När Baksi förklarade sig valde han att vid åtminstone två tillfällen att länka till en artikel på Nyheter24 som framställer Hani Bali i dålig dager.


Nu blev emellertid inte inlägget "genast" raderat, det blev raderat över ett år senare i samband med att det plötsligt fick uppmärksamhet. Betydligt mer uppseendeväckande var emellertid det längre inlägg Baksi valde att skriva på Facebook:


Enligt denna "ursäkt" bekämpar Hanif Bali svenskar med invandrarbakgrund. Även här väljer dessutom Baksi som synes att länka till den över ett år gamla artikeln från Nyheter24, i vilken det för övrigt tydligt framgår att Bali bett om ursäkt för det uttalande som genererade den.

Vad Kurdo Baksi sysslar med är inget annat än regelrätt smutskastning av Hanif Bali. Baksi klarar inte ens av att be förbehållslöst om ursäkt för sitt extremt plumpa uttalande, tvärtom gör hans försök till ursäkter bara saken värre.

Vem är då helgonet Kurdo Baksi egentligen? För och främst ser sig inte Baksi som turk, han ser sig som kurd. Detta vore inte särskilt konstigt om det inte vore för att Baksi i högljudda ordalag varit en del av den neurotiska diskussionen som har förts i vårt land om vem som är svensk.

Av samma anledning är det iögonfallande att Baksi är en anhängare av tanken på en kurdisk stat. En sådan skulle nämligen vara en nationalstat på etnisk grund. Baksi må ogilla formuleringen "massinvandring", men frågan är vad han skulle tycka om en invandring av turkar och araber till ett framtida självständigt Kurdistan, i nivå med dagens invandring till Sverige.

Kurdo Baksi har under så gott som hela sitt vuxna liv varit professionell antirasist, för vilket han belönats med bland annat Olof Palmepriset. I ljuset av Baksis behandling av Hanif Bali, och med hans hyckleri i nationalismfrågan i bakhuvudet, har jag emellertid svårt att komma till någon annan slutsats än att Baksis helgongloria verkar tämligen oförtjänt. Det faktum att Baksis klavertramp, liksom övriga miljöpartistiska sådana, varit icke-händelser i media är minst sagt också talande.

Läs också: Den sjätte mannen, Den hälsosamme ekonomisten
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, Dag1, SMP

6 kommentarer:

 1. Hahaha! Vilket klavertramp!
  Ska inte MP ta honom i örat som man gjorde med bröstaktivisten? Nä, han är ju "rasifierad" man så det år ju inte!

  Rasifierad, fy fan vilket vidrigt uttryck det är.

  SvaraRadera
 2. Mycket väl formulerat Fnord!
  Jag har alltid sett Baksi som en hatisk extremist. Hans syrra framstår som riktigt vettig i jämförelse.

  SvaraRadera
 3. "M" skulle ju vara Malin. Slant visst lite där :-D

  SvaraRadera
 4. Som vanligt uppskattar jag era kommentarer. Tyvärr är jag för värmeseg i kolan för att skriva nåt bra svar. :)

  SvaraRadera
 5. Anonym fegis9 juli 2014 15:22

  "Detta vore inte särskilt konstigt om det inte vore för att Baksi i högljudda ordalag varit en del av den neurotiska diskussionen som har förts i vårt land om vem som är svensk."

  Om ordet "svensk" inte längre får vara en benämning av en etnisk grupp utan enbart får vara en benämning av en nationalitet så undrar jag vad som kommer att hända med ordet "kurd" om/när kurder får ett eget land? Kommer ordet "kurd" fortfarande att vara en benämning av etnisk grupp eller kommer det enbart att vara en benämning av en nationalitet? Och kommer "antirasisterna" att skrika RASIST om någon talar om "etniska kurder" i Kurdistan?

  SvaraRadera
 6. Om "svensk" bara kan syfta på nationalitet innebär det att ingen kan kalla sig för "kurd" överhuvudtaget.

  Alternativt kan folk sluta bete sig som jubelidioter, men det är förmodligen för mycket att hoppas på.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.