2014-07-06

Hög tid för borgerlig självrannsakan

Såväl DN som SvD har på ledarplats kraftigt markerat mot Åsa Romsons obehagliga Almedalstal tidigare i veckan. De är inte heller ensamma, det tycks som att rätt stora delar av den svenska borgerligheten tycker att osmaklighetens gräns definitivt har passerats.

På många sätt har den svenska borgerligheten sig själv att skylla att det blivit på detta sätt. Den har framgångsrikt lett Sverige genom vad som utanför våra gränser varit väldigt hårda krisår, men trots detta ser det nattsvart ut i opinionsundersökningarna. Att vänstern inte bara har ett överläge i opinionen, utan att samma vänster därtill är extremt radikaliserad, beror på att borgerligheten så länge helt överlåtit problemformuleringen åt samma vänster.

Den svenska borgerligheten har inte utmanat Margareta Winbergs och Gudrun Schymans syn på jämställdhet. Tvärtom, de har inte bara gjort denna syn till sin egen, de har dessutom verkat för att radikalisera den ytterligare. Som en tragikomisk konsekvens av detta är det idag den förment liberala Schymankopian Maria Arnholm som är Sveriges jämställdhetsminister.

När det kommer till invandringspolitiken har den borgerliga regeringen gjort Sverige till såväl EU:s största asylland som landet med världens mest liberala regelverk för arbetskraftsinvandring. Ingen av dessa i en internationell jämförelse direkt extrema positioner är rumsrena att ifrågasätta i Sverige.

Tvärtom har högern anammat den nymarxistiska vänsterns extremt snäva rasismbegrepp så till den grad att Urban Ahlin blir anklagad för rasism då han inte delar regeringens uppfattning i arbetskraftsinvandringsfrågan. Parallellt med detta har högern så tagit kulturrelativismen till sitt hjärta att Muslimska Brödraskapet fått representation i Riksdagen.

Den svenska borgerligheten har förfärats i kapp med vänstern varje gång en ytterst marginaliserad grupp nazister har synts eller hörts. Den svenska borgerligheten har förfärats i kapp med vänstern varje gång en vänsterdebattör som som betett sig som en idiot fått motta mordhot. Parallellt med att detta föranlett den svenska borgerligheten att diskutera näthat och ändrade lagar, har den varit knäpptyst när liberaler misshandlats och hotats av samma vänstergrupper som kulturvänstern öppet hyllar.

Det är inte särskilt konstigt att det blir legitimt att vältra sig i hat över den som är vit, man, heterosexuell eller icke-transsexuell i ett sådant skevt och polariserat debattklimat. Borgerligheten har väldigt goda skäl att rannsaka sin egen roll i detta.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, SvD1, SvD2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, NSk1, NSk2, LT1, LT2, Dag1, SMP1, Ab1, Ab2

4 kommentarer:

 1. Exakt!

  P.g.a. den svenska borgerlighetens slapphet har vi idag en vänster som släppt alla hämningar.
  Jag anklagar i första hand Reinfeldt, Ullenhag, Birgitta Olsson m.fl. för detta. Det är dessa personer som släppt in pöbeln i den demokratiska processen. Skämmes ta mej fan!

  V

  SvaraRadera
 2. Jag håller med att de borgerliga har ett ansvar här: Det är inte svårt att bevisa att VFiMP är extremistpartier fulla med hat emot sina meningsmotståndare. Man spär på vi och dem mentaliteten med sin vidriga människosyn.

  Att som påstådd motståndare till SD själv använda sig av sexism, rasism och härksarteknik för att ens argument faller platt, det visar bara hur oförmögen man är till att ta ansvar för Sverige.

  Det är t.o.m. mer allvarligt än att ha politiska utspel som över huvudtaget inte har någon verklighetsförankring eller är ekonomiskt underbygd.

  SvaraRadera
 3. Det har nu gått så långt att vi fått "Entartete Kunst" i Sverige där konstnärer buras in för att deras konst "kan" vara kränkande. Det kommer att bli väldigt fantastiskt efter valet när vänstern vinner.

  SvaraRadera
 4. Fast en borgerlig politik innebär ju ingen garanti mot dumhet eller fundamental "vänster"fanatism. Det är mest bara marxisterna som vill inbilla oss det.

  I ett läge där kommunistpartier och socialistditon försvann helt, blev totalt irrelevanta och ointressanta för alla så finns fortfarande krafter där som vill ha fri invandring. Aktiv jämställdhet. Kvoteringar här och där. Samt tvångsförskjutningar av ekonomin i olika riktningar. Och Hbtq premierade aktionsprogram etc.

  Detta har egentligen ingenting med socialism-kommunism-borgerlighet att göra. Man kan se på de flesta länder med kommunism-socialism styre. Där ligger knappast de här frågorna särskilt långt fram. Ofta tvärtom.

  Det är bara det att här blir det lämpligt att jobba med dylika konfliktfrågor för att peta igång medieintresset. Elda engagemangen. Bryta traditioner och vanebegrepp. Framstå som radikala och nyskapande. Osv etc.

  I princip skulle borgerligheten kunna svälja hela den här dramaturgin rakt av. Och inom sig ha hela debatten. I stort sett identisk. Utan att några principiella "vänsterpartier" fanns närvarande alls.

  Alla borgerliga partier, med KD i mindre grad, skulle kunna ha olika avante-garde kommandon som vill aggressivt matcha fram och fokusera de här frågorna.

  Kanske är vi på väg ditåt. I takt med att vänsterpartierna tappar genuin relevans och blir mer spektakel lobbyister.

  eberdhon hj.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.