2014-07-06

Hög tid för borgerlig självrannsakan

Såväl DN som SvD har på ledarplats kraftigt markerat mot Åsa Romsons obehagliga Almedalstal tidigare i veckan. De är inte heller ensamma, det tycks som att rätt stora delar av den svenska borgerligheten tycker att osmaklighetens gräns definitivt har passerats.

På många sätt har den svenska borgerligheten sig själv att skylla att det blivit på detta sätt. Den har framgångsrikt lett Sverige genom vad som utanför våra gränser varit väldigt hårda krisår, men trots detta ser det nattsvart ut i opinionsundersökningarna. Att vänstern inte bara har ett överläge i opinionen, utan att samma vänster därtill är extremt radikaliserad, beror på att borgerligheten så länge helt överlåtit problemformuleringen åt samma vänster.

Den svenska borgerligheten har inte utmanat Margareta Winbergs och Gudrun Schymans syn på jämställdhet. Tvärtom, de har inte bara gjort denna syn till sin egen, de har dessutom verkat för att radikalisera den ytterligare. Som en tragikomisk konsekvens av detta är det idag den förment liberala Schymankopian Maria Arnholm som är Sveriges jämställdhetsminister.

När det kommer till invandringspolitiken har den borgerliga regeringen gjort Sverige till såväl EU:s största asylland som landet med världens mest liberala regelverk för arbetskraftsinvandring. Ingen av dessa i en internationell jämförelse direkt extrema positioner är rumsrena att ifrågasätta i Sverige.

Tvärtom har högern anammat den nymarxistiska vänsterns extremt snäva rasismbegrepp så till den grad att Urban Ahlin blir anklagad för rasism då han inte delar regeringens uppfattning i arbetskraftsinvandringsfrågan. Parallellt med detta har högern så tagit kulturrelativismen till sitt hjärta att Muslimska Brödraskapet fått representation i Riksdagen.

Den svenska borgerligheten har förfärats i kapp med vänstern varje gång en ytterst marginaliserad grupp nazister har synts eller hörts. Den svenska borgerligheten har förfärats i kapp med vänstern varje gång en vänsterdebattör som som betett sig som en idiot fått motta mordhot. Parallellt med att detta föranlett den svenska borgerligheten att diskutera näthat och ändrade lagar, har den varit knäpptyst när liberaler misshandlats och hotats av samma vänstergrupper som kulturvänstern öppet hyllar.

Det är inte särskilt konstigt att det blir legitimt att vältra sig i hat över den som är vit, man, heterosexuell eller icke-transsexuell i ett sådant skevt och polariserat debattklimat. Borgerligheten har väldigt goda skäl att rannsaka sin egen roll i detta.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, SvD1, SvD2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, NSk1, NSk2, LT1, LT2, Dag1, SMP1, Ab1, Ab2