2014-07-06

Är Ullenhag Sveriges Baghdad Bob?


  • På regeringens hemsida har Erik Ullenhag låtit lägga upp en undersida med påstådda myter om invandringen till Sverige. Om detta skrev statsvetaren Andreas Johansson Heinö och debattören Paulina Neuding i en debattartikel bland annat följande: "Att regeringen ger sig in i debatten om invandring och integration med grunda och delvis vilseledande argument är moraliskt tvivelaktigt".
  • Då den omtalade rapporten om att Sandviken skulle ha tjänat en halv miljard på invandringen figurerade i media, var Erik Ullenhag inte sen med att påpeka att "Sandviken påminner om att vi också blir rikare av öppenhet". Detta trots att rapporten snabbt visade sig vara felaktig, vilket borde varit uppenbart för någon med Erik Ullenhags arbetsuppgifter.
  • Den låga sysselsättningsgraden (och däremed också höga arbetslösheten) bland invandrare har varit tämligen konstant sedan 2006. Detta har Erik Ullenhag försökt dölja genom att beskriva det faktum att fler invandrare har jobb idag än 2006 som "en väldigt positiv utveckling". Att detta inte beror på att arbetslösheten bland invandrare har minskat, utan på att antalet invandrare har ökat, undlät Ullenhag emellertid att nämna.
  • Tidigare i år släppte tankesmedjan "Den Nya Välfärden" en uppdaterad version av "Utanförskapets karta", som visade att antalet utanförskapsområden hade ökat ganska kraftigt. "Utanförskapets karta" hade tidigare släppts i flera omgångar av det dåvarande oppositionspartiet Folkpartiet, vilket man emellertid upphörde med snart efter att partiet hamnat i regeringsställning.

    Då Den Nya Välfärdens rapport var klar, men ännu ej publicerad, valde Folkpartiet oväntat att själva släppa en uppdaterad version av kartan. Denna version visade istället att antalet utanförskapsområden hade minskat från 156 till 155. Erik Ullenhag medgav att man hade ändrat metod, men motiverade detta med att den nya metoden var bättre. Att de nya siffrorna på grund av metodbytet inte längre kunde jämföras med de gamla valde han emellertid att bortse från.

    Då Jimmie Åkesson kritiserade Ullenhag för detta kallade statsvetaren Andreas Johansson Heinö detta för "hård ammunition mot regeringen". Timbros VD Markus Uvell anklagade samtidigt Folkpartiet för att ha "manipulerat rapporten".
Kritiken mot Ullenhag är inte bara blytung, han har inte heller förmått bemöta den på ett seriöst sätt. Detta hindrar emellertid inte Ullenhag från att utan vidare avfärda anklagelsen att han skulle vara Sveriges Baghdad Bob. "Jag kan inte vara Sveriges Baghdad Bob för Jimmie Åkesson är ju rasist, hahaha" tycks Ullenhag resonera.

Det är inte särskilt svårt att hålla sig för skratt.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, NSk1, NSk2, LT1, LT2, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Re1, Av1, IDG1, IDG2, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ab1, Ab2, Ab3