2014-08-26

Det sluttande planets juridik

Efter att en man nyligen lade ut en inspelning av en muslimsk utomhusgudssjänst mitt i ett bostadsområde på nätet, med kommentaren "det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen", ämnar kammaråklagare Michael Forsberg i Nyköping väcka åtal för hets mot folkgrup.

Jag är kluven till om en demokrati överhuvudtaget bör hålla sig med en brottsparagraf av det här slaget. Att någonting är högst olämpligt och plumpt att säga innebär inte automatiskt att det bör vara brottsligt.

Dels för att det finns andra lagparagrafer – till exempel de om förtal, ärekränkning och ofredande – som i de allra flesta angelägna fall borde vara tillräckliga. Dels för att det borde vara en demokratisk ryggmärgsreflex att se inskränkningar av yttrandefriheten som en absolut sista utväg, snarare än ett bekvämt sätt att skydda ett stadigt ökande antal grupper från obehagliga tillmälen. Sist men inte minst för att varje definition av "hets mot folkgrupp" närmast per definition blir godtycklig.

Lagen om hets mot folkgrupp instiftades ursprungligen bland annat för att stoppa spridningen av antisemitiska flygblad och broschyrer. Det aktuella fallet är inte bara ett slående exempel på hur en lag stiftad med de bästa av avsikter kommit att appliceras på helt andra fall än vad den ursprungligen var tänkt för. Det är också ett belysande exempel på det sluttande plan lagstiftning av det här slaget utgör. Den lag som en gång gjorde det åtalbart att systematiskt producera och sprida rasistisk propaganda, har idag börjat tillämpas på enstaka raljanta yttranden om religiösa ritualer.

Det mest skrämmande är emellertid åklagaren ser det som en försvårande omständighet i sammanhanget att ett antal människor sökte upp och hotade mannen efter att han hade lagt ut sin kommentar. Köper man åklagarens resonemang skulle det i princip lika väl kunna vara hets mot folkgrupp att måla och sprida Muhammedbilder. Vad värre är, enligt samma resonemang skulle detta brott också anses värre ju fler mordhot konstnären i fråga får motta.

Jag kan personligen inte uttala mig om hur mycket åklagaren har på fötterna rent juridiskt. Rent moraliskt och principiellt, däremot, gör åklagarens inställning mig livrädd.

PS:
När politiker och jurister försöker förklara vilka som rent juridiskt kan utsättas för "hets mot folkgrupp" är det tämligen uppenbart att de vet precis vilka som är etniska svenskar och vilka som inte är det, även om samma människor i andra sammanhang frenetiskt förnekar att så är fallet.

Läs också: Ilan Sadé
SvD1, SVT1, SvD1, DN1, SMP1

3 kommentarer:

 1. Häst mot folkgrupp passar ju bra in på detta fallet. Åklagaren lär ha mycket fin bevisning, fabricerad eller kanske verklig.
  Lagen blir en aning korkad, jag hetsar mot folkgrupp när jag säger "Arabisk musik låter som en åsna som har ont i magen" men jag hetsar inte mot folkgrupp om jag säger "Dansbandsmusik låter som en åsna som har ont i magen".
  Nu kommer alla i Sverige som läser detta att förutsätta att jag är vit, det är ju bara vita, etniska svenskar som kan hetsa och vara rasistisk mot alla andra människor (de som anses vara offer). I min värld är det lagen hets mot folkgrupp som är rasistisk inte en kille som uttrycker sig komiskt om ett gäng som störde hans eftermiddag.
  Ska Sverige bli det invandrarland politikerna vill ha måste lagar som skiljer människor åt genom hudfärg, kön, religion, vilket del av världen du är född i o.s.v. slopas. Vi måste bedömas på individnivå, att dömas för att du tillhör en speciell grupp är rasism. Förutom i Sverige där bara vita kan dömas för att vara vit och säga fel saker om andra grupper (specifika grupper, alla har ju inte samma värde idag).

  SvaraRadera
 2. http://www.aftonbladet.se/debatt/article19427509.ab

  SvaraRadera
 3. Maja: Har läst. Har skrivit oräkneliga inlägg om Doubakil vid det här laget.

  Tyvärr hjälper det inte att lyfta fram väldokumenterade terroristkopplingar och islamistsamarbete, hennes mediala gräddfil stängs inte för det. :/

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.