2014-08-25

Curlingvalet 2014

Det var en gång ett Sverige där politik var någonting för de vuxna. Det Sverige finns inte mer, politiken är idag något som bedrivs på de unga, oerfarna och tvärsäkras villkor.

Det började kanske då Palme gjorde gemensam sak med 68-vänstern, och det fortsatte när Miljöpartiet därefter växte fram och tog plats i Riksdagen. Därefter tog det fart på allvar.

Idag lever vi i ett land där friår och medborgarlön är politiska ståndpunkter som diskuteras på allvar. Idag lever vi i ett land i vilket barn föreslås få rösträtt, där kravet på fri invandring vinner mark och där radikalfeminism och rasifieringsdiskurs befinner sig i den politiska mittfåran.

Idag lever vi i ett land där ledarsidornas världsbilder blir allt mer svartvita och där ledarskribenterna inte bara blir allt mer tvärsäkra på sin sak, utan dessutom ofta också blivit närmast komiskt unga. Ett land där allt till alla och nån annan betalar har blivit de nya politiska slagorden.

Jag såg idag någon på Twitter fråga sig om framtiden skulle ge valet 2014 ett namn, likt Kosackvalet 1928, Halmhattsvalet 1964, Löntagarfondsvalet 1982 eller Westerbergvalet 1985. Jag vet inte om benämningen "Curlingvalet" kommer att sälla sig till denna skara, men det vore onekligen väldigt träffande om så blev fallet.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, DN20, DN21, DN22, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, Sk7, Sk8, Sk9, Sk10, Bar1, Bar2, Bar3, Bar4, Bar5, SMP1, Ex

6 kommentarer:

 1. "Självmordsvalet" kanske.
  Och när verkningarna av resultatet visar sig kommer det att kallas "Det sista valet".

  SvaraRadera
 2. Valet då någonting gick sönder i Sverige?

  SvaraRadera
 3. Ja, det där med att någonting har gått sönder i Sverige kan nog visa sig bli sant. Aftonbladet hade bara fel om vilken mandatperiod det gällde.

  SvaraRadera
 4. När Lars Ohly var partiledare sa han sittandes i tv-soffan "män ska flytta på sig för kvinnor" men när Lars Ohly avgick var det en man han flyttade sig för. Nour El Refai satt bredvid som medhummare och Lars Ohly framstod som en riktig kvinnokämpe, försökte han manipulera män att flytta sig? kanske några flyttade på sig för att känna sig politiskt korrekta men egentligen blev de bara lurade av en kommunistisk makthavare.

  SvaraRadera
 5. Som vanligt är du mitt i prick.

  Men på valstugor här ser jag nästan bara män över 50. Fi har dock ingen stuga. Obalans om något. Och det mesta de kan säga är att gnälla på de andra. Och sedan kommer frasen: det är viktigt att rösta oavsett vad, lycka till. Dummerjönsvalet?

  SvaraRadera
 6. Jag har aldrig förstått den här floskeln att det viktigt att så många som möjligt röstar.

  Om man inte är intresserad, om man inte är insatt i frågorna, då bör man inte heller rösta. Att uppmana denna kategori till att gå till valbåset är bara dumt.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.