2014-08-12

En humanitär stormakt går till val

Igår fick en TT-notis publicerad i SvD en ganska kraftig spridning på nätet. Den handlade om att Anders Borg målade upp en tämligen dyster bild av det ekonomiska läget och förutspådde att tillväxten skulle bli lägre än väntat. Det var emellertid inte främst detta som föranledde så många att dela artikeln. I artikeln kunde man nämligen också läsa följande:
Finansministern säger även att utvecklingen i Syrien och Irak kommer att innebära en "ganska påtaglig ökning" av kostnaderna för asyl och integration.

— Det handlar om betydande miljardbelopp som också kommer att ackumuleras upp över åren. När vi har en kraftig ökning av inflödet så tar det tid att få det igenom systemet, säger Borg om kostnaderna för asyl och integration.

Det handlar om kostnadsökningar för 2014 och 2015, som sedan kommer att ackumuleras "till rätt betydande effekter framåt".
Vad Borg säger är ganska alarmerande, i synnerhet i en ekonomisk nedgång. Bakom Borgs torra och ganska abstrakta ekonomiska resonemang döljer sig nämligen en högst konkret verklighet. Vad Borg säger kommer nämligen obönhörligen visa sig i form av antingen sämre offentlig service, lägre bidrag, höjda skatter, högre statsskuld, högre arbetslöshet eller en kombination av dessa.

Här kommer såklart många invända att antalet människor på flykt just nu är väldigt högt, vilket såklart är helt riktigt i sak. Den som argumenterar för en generös asylpolitik har många goda argument på sin sida, men vad som ständigt försvinner ur debatten är det faktum att Sverige är EU:s största asylland. Inte ens de flera gånger större länderna Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien ger fler positiva asylbesked än Sverige.

Hur mycket får det egentligen kosta att vara en "humanitär stormakt"? Vilka ekonomiska uppoffringar är det svenska folket egentligen beredda på? Är det de redan extremt hårt beskattade svenskarnas skyldighet att även betala för EU:s största asylmottagande? Dessa frågor borde såklart vara högaktuella i debatten så här en månad före valdagen, men det är de inte. Inte för att svenskarna är ointresserade, men för att åsiktskorridorens grindvakter har gjort bedömningen att de inte bör lyftas.

Tvärtom tycks åsiktskorridorens grindvakter ha funnit TT-notisen alltför kontroversiell, varför alla referenser till invandring nu helt har försvunnit från SvD:s artikel. Den ursprungliga texten kan emellertid fortfarande läsas i Skånskan.

Lästips: Nyhetsbyrån Reuters skildring av samma nyhet
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, Dag1, Dag2, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, SMP5, SMP6, SMP7, SMP8, BT, Re1, Re2, Ex1, SR

5 kommentarer:

 1. Sverige en humanitär stormakt,som tjänar pengar på invandring ock Europas största asylmottagning,tjänar pengar på humanitet. så har det låtit.Men nu i elfte timmen hintar skattmästaren att offentlig sektor i landet blir belastat med accumulerade kostnader för lång tid framöver.Hur är det med sanning ock moral bland 7 partier i riksdagen?

  SvaraRadera
 2. "Tvärtom tycks åsiktskorridorens grindvakter ha funnit TT-notisen alltför kontroversiell, varför alla referenser till invandring nu helt har försvunnit från SvD:s artikel. Den ursprungliga texten kan emellertid fortfarande läsas i Skånskan."

  Alltså, är detta skick och fason i en demokrati? Vad f-n är det som pågår? Varför denna förljugenhet?

  Det är som om en läkare undanhöll en patient fakta om dennes sjukdom.

  Sådana här tilltag triggar igång frustration och aggression, som kan leda hur långt som helst.

  SvaraRadera
 3. "Tvärtom tycks åsiktskorridorens grindvakter ha funnit TT-notisen alltför kontroversiell, varför alla referenser till invandring nu helt har försvunnit från SvD:s artikel."

  Svenskans redaktion borde läsa tidningens egna ledarsida: Bekräfta inte deras världsbild

  SvaraRadera
 4. I DI och SVT är i alla fall orginalartiklarna kvar. Bara SvD som är så skitnödigt rädda..nåja den blaskan är snart borta ändå.

  SvaraRadera
 5. Ja, men samtidigt symboliskt för det fria fall vår f.d. nation befinner sig i.

  Bara det att SvD samarbetar med Expo och den groteske opportunisten Soran Ismail. Herregud, alltså!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.