2014-08-11

Tendentiöst om antisemitism

I dagens Expressen återfinns en skrämmande artikel om antisemitism. I samma artikel väljer tidningen att låta Lena Berggren, docent i historia vid Umeå universitet, uttala sig om antisemitismens orsaker:
Och enligt Lena Berggren ökar antisemitismen.
– Om man ska se någon slags trend under hela efterkrigstiden så kan man se att antisemitismen försvann efter andra världskriget. Sen fanns den ändå kvar men var väldigt lågmäld. Det vi har kunnat se de senaste 20 åren är att den har börjat öka igen, säger hon.
Exakt vad det beror på är enligt Lena Berggren svårt att säga.
– Men en inte alltför vild hypotes är att det har att göra med det tidsmässiga avståndet till Förintelsen blir större och större och vi har färre aktiva vittnen kvar. Sen spelar det också roll att vi har en ökad ultranationalism, en ökad fascism och ökad nazism i hela Europa, säger Lena Berggren.
I Malmö, den svenska stad i vilken antisemitismen förmodligen är som allra värst, är det emellertid enligt BRÅ:s statistik endast en liten andel av hatbrotten med antisemitiska motiv som begås av människor från vit makt-miljön. En betydligt mer bidragande orsak är attityder som invandrare från Mellanöstern har tagit med sig till staden.

Detta hindrar emellertid inte Berggren från att peka ut "ultranationalism, en ökad fascism och ökad nazism" som de bakomliggande orsakerna. Detta bör dessutom ses i ljuset av en annan text av Berggren, av vilken det framgår att hon betraktar Sverigedemokraterna som just fascister.

En titt på Berggrens presentation på Umeå universitets sida gör det också tämligen uppenbart att det är nationalism, fascism och nazism som är Berggrens huvudområden, snarare än antisemitism. Vid en snabb titt på hennes Facebooksida finner man dessutom att hon är djupt Israelkritisk, att hon gärna vill kleta apartheid på Moderaterna, att hon tycker illa om Hanne Kjöller samt att hon känner Henrik Arnstad.

Av bilden som framkommer ligger det betydligt närmare till hands att se Berggren som en politisk aktivist med en agenda långt ut på vänsterkanten, än vad det gör att se henne som en expert på antisemitism. Att hennes uttalande i artikeln så tydligt pekar ut orsaker som enligt BRÅ inte är de avgörande förstärker denna bild.

Istället för att tala klartext om antisemitismens orsaker tar hon tillfället i akt att tvåla till Sverigedemokraterna. Därtill passar hon på att likna de mordhot – "din jävla judehora, du ska dö" – en judinna fått motta över telefon mitt i natten, med stämningar mot muslimer i Sverige.

Detta är inte seriös nyhetsförmedling från Expressens sida, där är extremt vinklad och agendasättande journalistik.

Dagens lästips: Per Gudmundson och Nima Dervish
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD1 Sk1, Sk1, Sk3, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, Bar, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Re1, Re2, Ab1

7 kommentarer:

 1. Man kanske inte ska förvänta sig mer av en person som i sin forskning och mentalt inte kommit längre än 1990. Ge henne 24 år till så kanske hon kommit på sanningen.

  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson11 augusti 2014 19:30

  Bra grävt, Fnord!

  SvaraRadera
 3. Umeå universitet skall man nog egentligen inte fästa stor vikt vid. Det verkar odlas dumhet på kubik där. Gäller förstås flera lärosäten runt om i landet. Med alltmer "samhällsvetenskap" för skattepengarna.

  Vore egentligen intressant att få någon form av övergripande genomgång vad beträffar alla typer av eftergymnasiala utbildningar av social-, kultur- och samhällsanalyserande karaktär.

  Det lilla som jag ändå känner till gör en snudd på mörkrädd.

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt bra avklädning av vänsterskribenter och terrorkramare som har fått otäckt fritt utrymme i våra medier Fnord. Hoppas du fortsätter på den inslagna vägen. Det är ett viktigt arbete du gör.

  V

  SvaraRadera
 5. Ett stort problem är att många svenska judar resonerar som den där damen. Det skräms uppenbarligen av antisemitismen, men vägrar nämna
  den muslimska invandringen. Istället pratar man gärna om SD som brunskjortor. Ja, ta bara högsta hönset inom svensk judendom, Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska Centralrådet. Låt vara att det
  bland judar utvecklats en invandringsliberal hållning på grund av pogromer, dvs. man skall lätt kunna fly till ett grannland när en pogrom bryter ut. Sedan har vi de två "mångkulturella" imperierna som ofta lyfts fram som förebilder, det habsburgska och det ottomanska. I dessa var judarna en minoritet bland många och inte lika iögonfallande som de blev i t ex Polen, eller Tyskland, eller numera i USA. Precis som i Indien under det brittiska styret respekterades de olika religionerna och minoriteterna - det vara bara extrema yttringar som änkebränning som bannlystes.

  Efter andra världskriget blev sympatierna för den sortens mångkulturella imperier stark inom judenheten.

  Man är visst medveten om hur
  Mellanösternkonflikten spiller över på Europas judar via den
  massiva muslimska invandringen, men ser det som smällar man får ta tills Europa blivit ett nytt habsburgskt rike, ett nytt fredligt Balkan.

  Den stora faran är den vite europén, den kristne, antingen i katolsk eller ortodox uppenbarelse, eller i protestantisk.

  Lawrence Auster har redogjort för denna atavistiska skräck i artikeln "Why Jews Welcome Muslims".

  http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=12534

  SvaraRadera
 6. Black October"

  Här en artikel jag läste hösten 2000 om pogromer och 8 nedbrända synagogor i Frankrike. Varje dag kollade jag DN:s ledarsida för att se om filosemiten Per Ahlmark skrev om saken. Inte ett ord.

  För att inte underblåsa "islamofobi" och ge "främlingsfientliga" vatten på kvarn?

  Det är något ytterst märkligt med den svenska mediatystnaden om den invandrade judeofobin.

  Forum för levande historia har dock nämnt att antisemitismen är mest utbredd bland muslimer i det
  svenska samhället.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.