2014-08-14

Vad innebär 48 miljarder kr?

Migrationsverket säger sig behöva höjda anslag för 2014 och de kommande fyra åren med sammanlagt 48 miljarder kronor. Vad innebär då denna siffra?

Eftersom denna utgift måste finansieras genom att arbete direkt eller indirekt beskattas, kan den så att säga individualiseras genom en omräkning till kostnad per arbetande svensk och år. Denna kostnad landar då på ungefär 2 000 kronor, och kommer vid en balanserad budget att slå igenom i form av antingen höjd skatt eller försämrad samhällsservice med motsvarande belopp.

Hade beloppet istället gått till höjda pensioner hade varje pensionär kunnat få sin årspension höjd med ungefär 4 600 kr.

Kort sagt, det är dyrt för ett litet land som Sverige att vara EU:s största asylland. De 48 miljarderna utgör dessutom bara den höjning av anslaget som Migrationsverket begärt, utöver detta belopp tillkommer såklart de befintliga anslagen och kostnaderna för socialbidrag, etableringsersättning med mera, som är många gånger större.

Av någon anledning är detta en icke-fråga i valrörelsen.
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ab, Bar

8 kommentarer:

 1. Politiker i 7 partier kör landets ekonomi närmare botten,allternativt tycker dom att de som arbetar skall sänka sin standard,för att bekosta deras påhitt,alla till Sverige!Man får hoppas att de politikerna får en minnesbeta i valet!

  SvaraRadera
 2. Jag funderar på att rösta på http://direktdemokraterna.se/

  Politikerna sitter och lovar runt valet för att sen i 4 år göra precis som de själva vill. Det går inte med direktdemokrati!

  SvaraRadera
 3. Skrämmande oansvarigt...

  SvaraRadera
 4. Den enda fungerande pungsparksrösten som står till buds är SD.

  Ett parti som inte särskilt väl överensstämmer med min liberala, marknadsekonomiska hållning, men vad finns det för alternativ?

  De sju vägrar att tala om problemen, en pungspark är det enda som möjligtvis kan ha effekt.

  SvaraRadera
 5. Jag börjar få samma vibbar som i början på 90-talet, när sossarna ändrade ståndpunkt i EG-frågan från en dag till en annan och när borgarna tvingades på knä av kronkrisen. Då som nu kommer omsvängningen i invandringspolitiken att ske i slutna rum och inte som ett resultat av allmänna val.

  För eller senare kommer en "smäll" som tvingar de etablerade politikerna att göra en u-sväng. Kanske kommer Sverige slängas ur Schengen för att vi utfärdar pass till personer som inte kan styrka sin identitet. Eller så råkar nästa regering på en rejäl finansiell härdsmälta som tvingar dem att tänka om. Ett annat scenario är att det blir internt uppror i betongpartierna (s) och (m) om (sd) får mer än 10 procent i valet.

  En sak är säker: alla partier vet att festen kommer ta slut och att de kommer att få fatta tuffa beslut under nästa mandatperiod.

  SvaraRadera
 6. 80 000 beräknas söka asyl i Sverige i år. Danmark räknar med 6 000. Nästa år beräknas 100 000 söka asyl i Sverige

  SvaraRadera
 7. Svenska folket har valt en regering för att den ska verka för vad som är bäst för Sverige och dess invånare, inte för att rädda hela världen. Visst ska vi vara med och ta emot flyktingar som verkligen är i ett utsatt läge, MEN:
  - Sverige - med 2% av EU:s befolkning - kan inte fortsätta att vara det land i Europa som tar emot flest flyktingar i absoluta tal! Dessutom med den mest misslyckade integrationspolitiken i Europa...
  - Innan vi lyckats integrera de som redan är här borde vi vara ytterst restriktiva med att ta in fler. Hur många fler ghetton vill vi ha?
  - Om detta sker till priset av en raserad samhällsekonomi (vilket både Reinfeldt och Borrg indirekt har erkänt) kommer landets färd utför att accelerera. Hur ska vi ha råd att satsa på skolan, vården, pensionärerna och försvaret i framtiden?

  Framtiden för Sverige ser allt annat än ljus ut, och snart kommer vi att få se en ny flyktingström, UT ur Sverige.... Den kommer att bestå av yngre högutbildade personer, frihetsälskare, antifeminister och de pensionärer som levt sparsamt och lyckats skrapa ihop lite kapital till ålderns höst.

  SvaraRadera
 8. Regeringen är skrämmande inkompetent (eller snarare oärlig) som tills nu mörkat kostnaderna för megainvandringen. Skrämmande inkompetent opposition (MP/S/V) som också mörkat… Fy sjutton, ingen av dem kommer få mitt förtroende.

  SD är de enda som haft torrt på fötterna.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.