2014-10-05

Diplomatisk kris efter tre dagar

Stefan Löfvens muppministär har inte ens suttit tre dagar vid makten, men har efter beskedet att den ämnar erkänna Palestina som stat redan hunnit med att orsaka en diplomatisk kris.

Det finns många goda skäl att sätta press på Israel för att få en tvåstatslösning till stånd, men att erkänna en palestinsk stat är inte en konstruktiv väg att gå. För det första finns det ingen palestinsk de facto-stat att erkänna, för det andra är styret av de palestinska självstyrande territorierna idag delat. En del styrs av PLO, en annan styrs av terrororganisationen Hamas. Den senare organisationen utnyttjade så sent som i somras sin maktställning för att beskjuta Israel med raketer.

Därtill kommer att Sveriges rykte i Israel är allt annat än gott. Vi må se oss själva som en humanitär stormakt, men i Israel präglas bilden av Sverige snarare av den antisemitism som frodas i Malmö. En bild som Löfvens partivän Ilmar Reepalu starkt bidragit till, med sina minst sagt märkliga uttalanden om judar. Idag har Reepalu avgått från posten som kommunalråd, men han innehar ordförandeposten i Socialdemokraternas valberedning och i partiets Malmöavdelning frodas antisemitismen fortfarande.

Att i detta läge sätta sig på höga hästar och provocera såväl Israel som USA med att meddela att man ämnar erkänna Palestina som stat, framstår därför som minst sagt magstarkt. Att det därtill sitter en islamist – som bland annat medverkat som aktivist i en aktion arrangerad av antisemitiska krafter – i regeringen, gör inte direkt saken bättre. Om regeringens utspel får några konsekvenser på marken överhuvudtaget lär det bli fråga om direkt kontraproduktivt sådana.


DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Sk1, NSk1, LT1, LT2, SMP1, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, SvD1, SvD2, Ex1, Ab1, SR1

10 kommentarer:

 1. http://www.6mannen.se/fingertoppskansla/

  Muppar var ordet.

  SvaraRadera
 2. Det är också intressant att se att Stefan Löfven inte fann någon som helst orsak till att sträcka ut den berömda handen och förankra detta beslut som kom från en minoritetsregering på 38%??

  Vanlig hyfs och normalt sett borde de övriga partierna åtminstone ha informerats.

  Ibland går det bra att styra Sverige med blockpolitik och utan samarbete.

  Margot Wallström .. damorkesterns kapellmästare .. tycker att allt är i sin ordning och att Israel reagerar känslomässigt och starkt .. som vanligt.

  Ja, se karlar, eller hur? ;-)

  SvaraRadera
 3. Vi i mansmaffian har haft fullt upp med att utbyta menande blinkningar över huvudet på Wallström de senaste dagarna!

  SvaraRadera
 4. Hahaha .. tänkte inte på det! :-D

  SvaraRadera
 5. Såg löfven på Agenda i kväll,oj,oj han går helt i miljömupparnas ledband och det här med Palestina kan ju vara en eftergift till V för att få igenom budgeten. Sverige ska ha 100% förnyelsebar energi och hur F.n ska det gå till? bygga ut dom sista älvarna? bygga tusen och åter tusentals vindkraftverk ?Jag blir faktiskt riktigt mörkrädd att höra på honom.Något lite bättre hade jag ändå trott om honom.

  SvaraRadera
 6. Såg också Löfven i Agenda. Det var nästan lyteskomik med allt detta snömos. :D

  SvaraRadera
 7. Har du läst denna Fnord?

  http://blogs.timesofisrael.com/sweden-the-new-donald-duck-government/

  ;-)

  V

  SvaraRadera
 8. Den hade jag missat. En ypperlig sammanfattning. :)

  SvaraRadera
 9. Jag ser med spänning fram emot en Löfvensk förklaring till hur erkännandet av en stat som styrs av det krigshetsande, kvinnohatande Hamas skall främja den nya feministiska, fredsbevarande utrikespolitiken.

  Kunde inte Löfven gjort Juholt till utrikesminister? Den grabben hade i alla fall formulerings- (och fabulerings-, dessvärre) förmågor utöver det vanliga.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.