2014-10-06

Dubbelmoral à la Romson

Åsa Romson hade så lätt kunnat sluta som den moraliska segraren, när Expressen konfronterade henne med bildbevis på att hon 2011 hade målat sin båt med en förbjuden kopparfärg. Om hon hade hanterat situationen smidigt hade hon mycket väl inte bara kunnat få allmänheten på sin sida, hon hade dessutom kunnat få Expressen att framstå som småsint och gnällig. Åsa Romson valde emellertid att, på typiskt Romsonmanér, inte vara det minsta smidig alls.

"Det är copyright på de bilderna. Det vet du eller?" inledde Romson sitt försvarstal när den näsvise vite, medelålders och kanske till och med heterosexuelle reportern inledde sin utfrågning, och gjorde därmed redan från början klart att vad Miljöpartiet kräver av andra inte gäller för Åsa Romson personligen. Därefter gick det bara utför, för på Miljöpartiets hemsida kan man nämligen läsa följande:
"Båtbottenfärger har under många år diskuterats och förbud mot vissa ämnen finns. Men alla båtbottenfärger innehåller gifter i olika grad och numera finns det goda metoder att klara sommaren utan bottenfärger, genom att tvätta båten regelbundet i särskilda båtbottentvättar. Förutom att det skapar en mer giftfri Östersjö, underlättar det för båtägare som utöver mindre arbete också slipper hanteringen av de giftiga färgerna."
Det finns med andra ord inte bara ett miljövänligt alternativ till de giftiga kopparfärgerna, denna metod underlättar dessutom för båtägaren enligt Miljöpartiet. På frågan om varför Romson inte föredrog denna metod framför att måla båtens skrov med en förbjuden färg, svarade emellertid Romson att "det går inte på stora träbåtar".

Därefter fortsätter det av bara farten. På frågan om hon ser några problem med att som miljöminister måla sin båt med en förbjuden och miljöfarlig kopparfärg, svarar Romson hon har ett "gott samvete" och att hon "kan leva med det".

Dessutom har familjen ingen bil, berättar Romson, vilket mer än väl kompenserar för att man väljer att bo på en dieseluppvärmd båt vars skrov skyddas av en miljöfarlig färg. Båten är dessutom "ett kulturarv som pryder sin plats och som gör att vänner kan vara med och segla och uppleva skärgården", tillägger samma Romson som så sent som i somras gick till hård attack på alla miljöförstörande vita män som, enligt språkröret, inte var "intresserade av att förändra sitt beteende för att skona klimatet".

Romson hade som sagt komma lindrigt undan. Genom sitt försvar visade hon emellertid tydligt inför hela svenska folket att hon är en hycklare, att miljöomsorg är något hon bara väljer att visa så länge inte hennes egen livskvalitet drabbas och att hon anser sig ha dispens från den moral hon och Miljöpartiet kräver av andra. För att riktigt understryka sina dubbla standarder valde Romson dessutom idag att flyga till Milano – inte reguljärt, utan i regeringsflygplanet – från Bromma flygplats.

Ridå.

Lästips:
Sanna Rayman, Den sjätte mannen, Susanna's Crowbar, Toklandet, Motpol


DN1, DN2, DN3, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, LT1, Av1, SvD1, SvD2, Ex1, Ab1, Ab2

9 kommentarer:

 1. Du glömmer att Åsa är fullständigt oskyldig eftersom det var hennes MAN och hans .. förmodligen .. manlige kompis som köpte färgen.

  Båda vita, medelålders, heterosexuella män!!

  Så vad förväntar du dig? ;-)

  Sedan kan jag undra hur Thomas Mattson och andra redaktörer kan motivera vårt behov av subventionerad press för att "värna demokratin"??

  Vad hände när några borgerliga tv-licenser inte betalades av en kulturminister?? Hon fick avgå därför det påverkade hennes tillförlitlighet när det gällde hennes uppdrag.

  Vad händer när miljöministern förorenar miljön och "kan leva med det"?

  Ingenting alls.

  Det säger väl allt?

  SvaraRadera
 2. Ja, tyvärr är väl inga avgångar att vänta. Men de har inte direkt åkt räkmacka så här långt heller. :)

  SvaraRadera
 3. Vågar du dig på en gissning om hur länge den här regeringen håller?

  Här hemma varierar gissningarna mellan januari - maj och mandatperioden ut på kryckor.

  En sak är jag bergsäker på .. detta var sista sucken för sossarna som i fortsättningen kommer att vara vilket parti som helst .. förmodligen mindre än SD.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker så j.... illa om politiker som talar om hur vi andra ska leva men själva gör dom tvärtemot och även bryter mot olika lagar.

  SvaraRadera
 5. Anybody: Osäker faktiskt. Beror mycket på om borgarna fegar ur i budgetomröstningen eller ej. Ställer mig dock väldigt skeptiskt till att den håller mandatperioden ut. Med lite tur är cirkusföreställningen slut redan före jul.

  Elina: Medhåll! Få saker som gör mig lika fly förbannad som det.

  SvaraRadera
 6. Ack, här gick man omkring i sin enfald och var trött på både Alliansens ministrar och deras politik... Tänkte att "det är nog inte så stor skillnad med en sosseregering..."

  Så hinner det bara gå någon vecka, och redan har den nya ansamlingen av svårt inkompetenta statsråd hunnit haspla ur sig ett antal dåraktigheter som får håret att ställa sig på ände!

  Vansinniga utrikespolitiska utspel, svek mot egna väljare, svek mot ingångna uppgörelser över blockgränsen, hyckleri och självgodhet... Sällan har väl känslan av att komma ur askan i elden varit så skrämmande påtaglig!
  Reinfeldt, Ask, Erlandsson, Hatt, Hägglund och Ullenhag (hm, nåja...) - kom tillbaka, allt är förlåtet!

  SvaraRadera
 7. Ja, muppministären går verkligen all in när det kommer till att ge ett så oseriöst intryck som möjligt.

  SvaraRadera
 8. Nej för fan! Inte Ullenhag! Han kan få jobb som kakadua-holk på Romsons båt!

  SvaraRadera
 9. Fy fan vad jag skäms för denna Hejbaberiba-regering! Ska de företräda Sverige utomlands!? JÖSSES!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.