2014-10-06

Dubbelmoral à la Romson

Åsa Romson hade så lätt kunnat sluta som den moraliska segraren, när Expressen konfronterade henne med bildbevis på att hon 2011 hade målat sin båt med en förbjuden kopparfärg. Om hon hade hanterat situationen smidigt hade hon mycket väl inte bara kunnat få allmänheten på sin sida, hon hade dessutom kunnat få Expressen att framstå som småsint och gnällig. Åsa Romson valde emellertid att, på typiskt Romsonmanér, inte vara det minsta smidig alls.

"Det är copyright på de bilderna. Det vet du eller?" inledde Romson sitt försvarstal när den näsvise vite, medelålders och kanske till och med heterosexuelle reportern inledde sin utfrågning, och gjorde därmed redan från början klart att vad Miljöpartiet kräver av andra inte gäller för Åsa Romson personligen. Därefter gick det bara utför, för på Miljöpartiets hemsida kan man nämligen läsa följande:
"Båtbottenfärger har under många år diskuterats och förbud mot vissa ämnen finns. Men alla båtbottenfärger innehåller gifter i olika grad och numera finns det goda metoder att klara sommaren utan bottenfärger, genom att tvätta båten regelbundet i särskilda båtbottentvättar. Förutom att det skapar en mer giftfri Östersjö, underlättar det för båtägare som utöver mindre arbete också slipper hanteringen av de giftiga färgerna."
Det finns med andra ord inte bara ett miljövänligt alternativ till de giftiga kopparfärgerna, denna metod underlättar dessutom för båtägaren enligt Miljöpartiet. På frågan om varför Romson inte föredrog denna metod framför att måla båtens skrov med en förbjuden färg, svarade emellertid Romson att "det går inte på stora träbåtar".

Därefter fortsätter det av bara farten. På frågan om hon ser några problem med att som miljöminister måla sin båt med en förbjuden och miljöfarlig kopparfärg, svarar Romson hon har ett "gott samvete" och att hon "kan leva med det".

Dessutom har familjen ingen bil, berättar Romson, vilket mer än väl kompenserar för att man väljer att bo på en dieseluppvärmd båt vars skrov skyddas av en miljöfarlig färg. Båten är dessutom "ett kulturarv som pryder sin plats och som gör att vänner kan vara med och segla och uppleva skärgården", tillägger samma Romson som så sent som i somras gick till hård attack på alla miljöförstörande vita män som, enligt språkröret, inte var "intresserade av att förändra sitt beteende för att skona klimatet".

Romson hade som sagt komma lindrigt undan. Genom sitt försvar visade hon emellertid tydligt inför hela svenska folket att hon är en hycklare, att miljöomsorg är något hon bara väljer att visa så länge inte hennes egen livskvalitet drabbas och att hon anser sig ha dispens från den moral hon och Miljöpartiet kräver av andra. För att riktigt understryka sina dubbla standarder valde Romson dessutom idag att flyga till Milano – inte reguljärt, utan i regeringsflygplanet – från Bromma flygplats.

Ridå.

Lästips:
Sanna Rayman, Den sjätte mannen, Susanna's Crowbar, Toklandet, Motpol
DN1, DN2, DN3, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, LT1, Av1, SvD1, SvD2, Ex1, Ab1, Ab2