2014-10-06

Socialdemokrater för tro och antisemitism

Adrian Kaba är ordförande för SSU i Rosengård, aktiv inom socialdemokratiska "Tro och Solidaritet", har stått på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö kommun och har fått den ansvarsfulla posten att leda partiets arbete mot antisemitism i staden. Problemet är bara att Adrian Kaba sprider antisemitiska konspirationsteorier.

Kaba har påstått att Anders Behring Breivik var en del av en rörelse som har "täta band med sionistiska rörelsen" och som "banat vägen för en judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning". Utöver detta har Kaba påstått att terrrororganisationen Daesh (IS) har tränats av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Inom socialdemokratiska Tro och Solidaritet har man emellertid fortsatt förtroende för Kaba som ledare för arbetet mot antisemitism. Förbundets talesperson Monica Fundin Pourshahidi påpekar att Kaba "har försökt bemöta svenska sympatisörer till IS" – som om det skulle vara en merit att inte vara för Daesh – och avfärdar därefter anklagelserna om antisemitism med följande ord:
"Det är såklart inte bra att sprida konspirationsteorier. Men vi tvivlar inte på att han är emot antisemitism och vi har inte sett anledning till minskat förtroende."
Märk väl, Kaba är inte bara en socialdemokrat, han är en socialdemokrat som har uppdraget att leda Socialdemokraternas arbete mot antisemitism i Malmö, en stad vars rykte redan är solkat efter alla socialdemokraten Ilmar Reepalus bisarra uttalanden om judar och Israel. Och inom Tro och Solidaritet har man fortsatt förtroende för honom.

Detta är inte första gången Tro och Solidaritet tar ställning för minst sagt ljusskygga krafter. Efter att Omar Mustafa hade fått lämna den socialdemokratiska partistyrelsen skrev Tro och Solidaritets ordförande Peter Weiderud en debattartikel med titeln "Omar Mustafa bedöms med annan måttstock än vi andra", i vilken han försvarade Mustafa.

Titeln blir närmast surrealistisk då man betänker att enda anledningen till att Omar Mustafa kunde bli invald i partistyrelsen var att han inte bedömdes med samma måttstock som andra. Mustafa hade ungefär samtidigt kallat Frankrikes ingripande mot islamistrebellerna i Mali för "kolonialism" och han var ordförande Islamiska Förbundet, en organisation har en minst sagt tvivelaktig historia och som är en del av Muslimska Brödraskapet. I samma ögonblick Socialdemokraterna började ställa samma krav på Mustafa som på övriga partistyrelseledamöter, blev situationen omöjlig.

Utöver detta har Weiderud kallat Lars Vilks teckningar för "hädelser" och hävdat att det är "dags att ta avstånd" från dessa. Vidare har han har anklagat Nyamko Sabuni för att legitimera islamofobi och påstått att "ett islamistiskt styrt Egypten kommer att bidra till fred och demokrati i Mellanöstern".

Det är denna organisation som i dagarna – som av en händelse samtidigt som Sveriges rödgröna regering meddelat att den ämnar erkänna Palestina som stat – säger sig ha fortsatt förtroende för Adrian Kaba och hans sätt att leda Socialdemokraternas arbete mot antisemitism i Malmö. Vem som har förtroende för Tro och Solidaritets och Socialdemokraternas arbete mot antisemitism är en helt annan fråga.
DN1, DN2, DN3, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2, LT3, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ab1, Ab2