2014-11-28

En desperat och förödmjukad regering

"Vi förhåller oss inte till Sverigedemokraterna", kommenterade Magdalena Andersson häromdagen Mattias Karlssons öppna brev till Stefan Löfven om hur man skulle kunna enas om budgeten. Anderssons svar var så klart väntat, problemet med hennes ordval är bara att Socialdemokraterna har haft fullt upp med att förhålla sig till Sverigedemokraterna de senaste dagarna.

I förrgår förklarade Tomas Eneroth att det låg i Sverigedemokraternas intresse att låta regeringens budget gå igenom, eftersom man delade syn på bland annat pensionerna och äldreomsorgen. En dag senare lämnade Stefan Löfven ett så snarlikt budskap att det hela framstår som en högst medveten strategi. Tidigare under dagen hade man dessutom krävt att få besked av Sverigedemokraterna i budgetfrågan.

Socialdemokraterna vägrar att förhandla med Sverigedemokraterna och söker isolera dem från politiskt inflytande. Detta står det givetvis Socialdemokraterna fritt att göra, men av precis samma anledning står det också Sverigedemokraterna fritt att hålla Socialdemokraterna på halster och, om de så önskar, bidra till att fälla regeringens budget. Det går inte att både äta kakan och ha den kvar.

I sitt öppna brev förklarade Mattias Karlsson klart och tydligt att han var villig att kompromissa. Magdalena Andersson förklarade därefter lika klart och tydligt att Socialdemokraterna inte var intresserade. Det spelar i sammanhanget ingen roll om man hyser en genuin avsky för Sverigedemokraterna eller ej, faktum kvarstår att de förklarade sig villiga att förhandla. I samma stund som Socialdemokraterna avfärdade inviten, var bollen också tillbaka på den socialdemokratiska planhalvan.

Genom att hålla de övriga sju partierna på halster, vad deras tvenne budgetförslag beträffar, demonstrerar Sverigedemokraterna att de har makt, trots försöken att göra dem maktlösa. Genom sitt agerande tydliggör Sverigedemokraterna för de övriga sju partierna att det inte är gratis att isolera 12,9 % av väljarna från politiskt inflytande. Det finns ingenting oansvarigt med detta, vad som däremot vore oansvarigt vore att inte tillvarata sina väljares intressen.

Genom att demonstrera på vilken ostadig grund regeringen står har Sverigedemokraterna vunnit en viktig seger, alldeles oavsett utfallet av nästa veckas budgetomröstning. Om budgetpropositionen faller blir detta ett förödande nederlag för regeringen. Om den däremot skulle gå igenom väntar tre ytterligare budgetpropositioner, fyra vårpropositioner och ett stort antal andra riksdagsvoteringar under återstoden av mandatperioden. Regeringen kommer tvingas leva med nerverna utanpå kroppen så länge den sitter kvar.

Sist men inte minst är det värt att notera att Sverigedemokraterna under Mattias Karlssons och Oscar Sjöstedts ledning sedan valet framstått som mer seriöst än någon gång tidigare. Detta samtidigt som den rödgröna regeringens framfart allt mer blivit till en uppvisning i lyteskomik.

I detta läge väljer Tomas Eneroth inte bara att påstå att det ligger ett "löjets skimmer" över de borgerliga partierna. Han väljer dessutom att ge Sverigedemokraterna råd om hur de borde agera för att framstå som ett "seriöst parti", vilket som av en händelse går ut på att stödja den rödgröna budgetpropositionen. Det framstår inte som seriöst alls.

Läs också: Den sjätte mannen, Per Gudmundson
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, Sk1, Sk2, NSk1, LT1, LT2, SMP1, SMP2, SMP3, Av1, Av2, Av3, Ex1, Ab1

13 kommentarer:

 1. SD har nu svarat PRO(S):

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19935929.ab

  "...om pensionärsorganisationerna vill ha bort pensionärsskatten borde de uppmana Stefan Löfven att rösta för vår budget som möjliggör ett avskaffande av hela pensionärsskatten redan under mandatperioden, säger han (Karlsson)"

  SvaraRadera
 2. "En befängd jämförelse, säger finansminister Magdalena Andersson"

  Magdad Bob strikes again.

  SvaraRadera
 3. Har inte twitter tyvärr, men jag kunde inte låta bli nu när jag såg ditt tweet om thanksgiving och black friday i fönstret här till höger;

  Jag kan faktiskt t.o.m. tänka mig att fira 4th of July bara jag inte tvingas att fira Eid al Fitr...

  Måste nog fan skaffa mig twitter snart, tokvänstern måste besegras på sin egen planhalva nu!

  SvaraRadera
 4. Och så gnäller de över allianspartiernas markering mot MP på pensionsmötet...

  SvaraRadera
 5. Ja. Bara att hoppas på att riksdagsmajoriteten gör det enda rätta nästa vecka. Det vore grymt att dra ut på smärtan längre. ;)

  SvaraRadera
 6. Hoppas inte för mycket. Det finns en bakväg som regeringen tänker smita ut genom .. medförande budgeten som då tydligen kan korrigeras/omarbetas/förtrollas/gratineras, friteras, whatever, till oigenkännlighet.

  Så på onsdag är det rätt höga odds för att vi står där snopna och lurade på konfekten! ;-)

  SvaraRadera
 7. Ja, jag såg det. Men jag undrar lite på vad de tror sig vinna på det. Även om de reviderar förslaget skall det fortfarande gå igenom riksdagen.

  Alliansen lär fortfarande föredra sitt eget, och om inte regeringen förändrar sitt förslag i den riktning SD förespråkar lär inte dessa få anledning att omvärdera sin inställning. Så det enda som lär ske i så fall är att de skjuter problemen några veckor på framtiden.

  SvaraRadera
 8. Äsch .. om förslaget är HELT FÖRÄNDRAT och inslaget med blåsippsblåa band, så förändras ju allt!! Eller hur?? :-o

  SvaraRadera
 9. .. och under tiden kan våra kvällstidningar rota i SD-toppens privata sopor för att hitta miljöfarliga åsikter som de kan klistra på partiet så att de dumma väljarna blir förblindade av hat och skrämmer Sverigedemokraterna från riksdagshuset. Jojomensan .. än är inte regeringen uträknad!!!

  SvaraRadera
 10. Tyvärr så är denna budget den enda budget SD kan påverka.

  Alliansen har sagt sedan tidigare att de enbart kommer att lägga en gemensam budget nu under hösten, då det är den de har förhandlat sedan tidigare.

  Alla påföljande budgetar kommer varje alliansparti att göra egna budgetar, vilket resulterar i att regeringens budget blir störst, oavsett vad SD röstar på.

  SvaraRadera
 11. Hoppas SD röstar på alliansens budget i första omröstningen, då slipper vi en massa korridormygel och strategispel.
  Nyval?
  Vi har ju sett vad det ledde till i mellankrigstidens Tyskland. Det är troligen inte ett verkligt alternativ för regeringen. Jag hoppas på en regeringsombildning där mp åker ut. Det kan vara s-alliansen, s-m eller bara s som bildar den nya regeringen.
  Egentligen tror jag att mp kom in i regeringen bara för att media hade för fram dem som ett regeringsalternativ. Som tur är hade väljarna en annan åsikt.

  SvaraRadera
 12. Om S återremiterar ärendet till finansdepartementet så måste det tröskas en gång till i finansitskottet. Varken V eller MP kommer att acceptera att släppa efter på något av sina områden, Alliansen kommer inte att gå med på budgeten som den är utan kommer att vilja ändra på sådant som just V och MP vill ha kvar.

  Hur Löfven gör kommer han stå med rumpan bar. Skulle det nu gå igenom så kommer detta att återupprepas varje budget i 4 år! Det kommer inte att hålla, regeringen kommer att spricka när MP och V är vana att få igenom mer än vad de förtjänar.

  Den här regeringen är mer katastrof än man hade kunnat mardrömma om!

  SvaraRadera
 13. Det talas om olika vägar Löfven kan välja om hans budget faller. Men ingen nämner att han kan välja att regera med den budget riksdagen ger honom. Så är det ju för de flesta förvaltningschefer i det offentliga Sverige.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.