2014-11-17

Kaplan, bostadspolitiken och islamismen

På regeringskansliets hemsida lades idag ut ett pressmeddelande, i vilket man kan läsa följande:
"Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan reser till Ankara och Istanbul den 17-20 november. Ett flertal besök på såväl bostad- stadsutveckling, - som it-sidan står på programmet."
Vad kan då bostads- och stadsutvecklingsminister Kaplan tänkas lära av denna resa? Ptja, I Istanbul så kan han lära sig om undermålig stadsplanering, uppemot två tredjedelar av stadens fastigheter saknar nämligen bygglov. Därtill kan han lära sig om riskerna med att kombinera en undermålig stadsplanering med att anlägga en storstad i en jordbävningszon. Landets jordbävningsinstitut uppskattar nämligen att 25 000 Istanbulbor riskerar att dö i händelse av en större jordbävning.

I Ankara och Istanbul kan Kaplan också lära sig mer om det turkiska regeringspartiet AKP:s syn på stadsplanering. I Istanbul ämnar myndigheterna att skövla ett av stadens få grönområden, Geziparken, och anlägga en shoppinggalleria på platsen. När detta ledde till omfattande protester valde dåvarande premiärministern – numera presidenten – Recep Tayyip Erdoğan att under brutala former skingra demonstrationen med tårgas och vattenkanoner.

I Ankara valde Erdoğan att skövla ett annat grönområde, för att istället anlägga ett presidentpalats för 2,5 miljarder kronor på platsen. Erdoğans hantering av dessa båda ärenden har resulterat i massiv kritik, och lett till att han beskrivits som maktfullkomlig och autokratisk.

I ljuset av detta framstår Mehmet Kaplans studiebesök i Turkiet som direkt bisarrt. Vad som däremot är väldigt intressant i sammanhanget är att Kaplan enligt Nalin Pekgul står AKP väldigt nära. AKP brukar beskrivas som "milt islamistiskt", vilket som av en händelse är en beskrivning som passar väldigt bra in på Mehmet Kaplans egen politiska gärning.

Det finns ett ganska tydligt mönster här. När Kaplan 2010 seglade med Ship to Gaza var en av huvudarrangörerna en organisation vid namn IHH, som inte bara är antisemitisk utan dessutom har nära band till just AKP. I en intervju med en turkisk tidning fällde Kaplan nyligen dessutom en serie väldigt underliga uttalanden om Palestina och om hur islamofobi får europeiska muslimer att ansluta sig till Daesh. Det ligger därför nära till hands att misstänka att Kaplans besök i Turkiet inte främst handlar om bostadsfrågor, utan om att han vill odla sina relationer med AKP.
DN1, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, NT1

8 kommentarer:

 1. Kanske. Men samtidigt är det ju absolut inget fel med att åka till andra länder och studera stadsplanering. Det tycker jag att fler borde göra. Sverige har väl något av världens sämsta stadsplanerings kompetenser inom både politikerkår och tjänstemannadito.

  Att man åker till länder som har påtagligt dålig stadsplanering kan ju också vara befogat. För att se hur man INTE bör göra. Å andra sidan så kanske det kan finnas små skärvor av mycket intressanta inslag i en för övrigt dålig stadsplanering.

  Nä jag tycker nog tvärtom att alla försök att tillägna sig bara ett uns av mer insikter än vad som i sverige är vanligt på de här områdena är lovvärt. Den inskränkta, kulturfientliga, överrationella, konstruktionsfanatiska storvolymsfixeringen som driver det mesta i svensk byggväg är direkt vidrigt. Och allt som ger impulser bort från detta är av godo.

  Det vet vi ju inte i fallet Kaplan. Ännu. Kanske gör han som alla andra i samma sits. Ingenting eller nästintill. Alternativt en del smådåligheter. Men vi får väl se. På det här området dömer jag inte Kaplan på förhand.

  SvaraRadera
 2. Vad du säger är såklart helt riktigt, rent principiellt. Givet de akuta problem på den svenska bostadsmarknaden är Turkiet dock ett väldigt konstigt mål för en första resa. Problemen på den svenska bostadsmarknaden orsakas till stor del av att den är sönderreglerad, den turkiska bostadsmarknadens problems orsakas däremot av att den är totalt oreglerad. Det finns säkert skäl för en bostadsminister som suttit på sin post i några år att åka till Turkiet för att studera ett och annat projekt, men Kaplan har precis tillträtt och de problem han har att hantera liknar ingenting som finns i Istanbul eller Ankara.

  Att det därtill blev just Turkiet är dessutom väldigt iögonfallande, givet hans bakgrund och relation till AKP. Det hela osar katt lång väg.

  SvaraRadera
 3. Tycker nog Kaplans resa till Turkiet med sin stadsplanering och vilken etnisk och kulturell modell Sverige i framtiden blir är högst normal.Vem tror att svensk stadsplanering består när majoriteten av landets politiker och befolkning?tänker i mångkulturella termer,det utländska är mera spännande än det barbariskt svenska.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. IT ministern Elvan - är inte det en av personerna som står bakom blockering av youtube och internet i Turkiet för att förhindra regimkritiska nyheter?

  Det kanske något som Kaplan skulle vilja införa i Sverige vad gäller våra 'regimkritiska' nyhetsmedier...

  SvaraRadera
 6. Kaplan framstår som att han hellre skulle vilja vara minister åt Erdogan än åt Löfvén.

  SvaraRadera
 7. Inspiration? "Vi vet redan nu att planer finns att bromsa in antalet nybyggen vilket kommer att minska utbudet. Efterfrågan ökar dock från år till år så den turkiska bostadsmarknaden går en spännande framtid till mötes." http://www.maklarkompaniet.com/hetare-bostadsmarknad-turkiet/

  SvaraRadera
 8. Den som sover i en demokrati vaknar upp i en diktatur......
  Vi har sovit redan alldeles för länge. Den trojanska hästen finns redan här och Erdogan lurar i vassen, det ottomanska riket hägrar. Oblygt har han, via ombud, blandat sig i Tysklands och Hollands inrikes politik. Ombuden är liknande typer som Kaplan. Det holländska socialist partiet (PvdA= (S)) tycks, sent om sider, ha vaknat och börjat rensa sina turkiska led, bl.a. fick 2 turkiska riksdagsledamöter foten. När vaknar Sverige?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.