2014-11-18

Miljöpartiets biståndshyckleri

För ett år sedan gick Miljöpartiet till hårt angrepp mot den borgerliga regeringen. Anledningen var att regeringen började använda en större andel av biståndet för att bekosta det svenska asylmottagandet. Det skulle senare visa sig att Sverige under året hade blivit EU:s största asylland i absoluta mått mätt, varför en sådan avräkning var rimlig. Miljöpartiet ansåg emellertid att de svenska skattebetalarna borde betala för både och.

Det var inte enda gången Miljöpartiet gick till frontalangrepp mot regeringen i biståndsfrågan. Miljöpartiet hade också kritiserat regeringen för att den lät biståndspengar gå till att bistå fattiga länder med deras klimatomställningar. Miljöpartiet hade inte något emot detta miljöprojekt som sådant, men menade att det urholkade enprocentsmålet när kostnaden räknades in i biståndet, och KU-anmälde därför Fredrik Reinfeldt. De svenska skattebetalarna borde ännu en gång betala för både och, menade Miljöpartiet.

Idag är Miljöpartiet ett regeringsparti, och plötsligt är det helt annat ljud i skällan. I den rödgröna budgeten har andelen av biståndet som används till asylmottagning ökat från 13 till 21 procent. Samtidigt meddelar Sveriges nya biståndsminister, miljöpartisten Isabella Lövin, att biståndet skall minskas med 1,3 miljarder kronor. Som exempel på vad som får stryka på foten anger Lövin bland annat stödet till FN:s vaccinprogram, vilket hon motiverar med följande ord:
"Förra regeringen ökade anslaget till vaccinering väldigt mycket. Man kan fråga sig hur relevant det är att Sverige ska vara så enormt stor givare i olika sammanhang."
Sist men inte minst är det värt att titta lite närmare på vad det så kallade enprocentsmålet – vilket Miljöpartiet enligt egen utsago står bakom – egentligen innebär. Rent konkret innebär detta en målsättning om att biståndet skall uppgå till en procent av den så kallade bruttonationalinkomsten.

Eftersom bruttonationalinkomsten uppgår till 3 904 miljarder kronor, bör således biståndet enligt enprocentsmålet uppgå till 39 miljarder kronor. Om den rödgröna regeringen lyckas driva igenom en sänkning med 1,3 miljarder kronor kommer biståndet med andra ord att sänkas med över tre procent.

Miljöpartiet visar sig därmed vara första klassens hycklare i biståndsfrågan. Personligen ser jag dock gärna att regeringens nya biståndspolitik blir verklighet. Enprocentsmålet innebär i praktiken att det är svårt att hitta vettiga biståndsprojekt för alla miljarder, varför Utrikesdepartementet i slutet av varje år – med Jenny Nordbergs ord – "panikskickar miljarderna som blivit över i biståndsbudgeten" till FN. Nordberg beskriver därefter målande hur dessa pengar sedan används:
"FN har mer än åttio tusen anställda, och alla jag någonsin träffat tycker att de vunnit högsta vinsten. Tre fjärdedelar av många FN-organs grundbudget går nämligen till löner och förmåner. En tjänsteman på mellannivå har skattefri miljonlön, subventionerat lyxboende för hela familjen, tillgång till de dyraste privatläkarna, gratis privatskolor och Ivy League-universitet för alla barn. De flyger helst bara första klass."
Ridå.

Lästips: Sanna Rayman, Motpol, Ivar Arpi
DN1, DN2, DN3, DN4, Sk1, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, SMP1, SMP2, SMP3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Re1, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, SR1

7 kommentarer:

 1. Säga vad man vill om Miljöpartiet, men de är i alla fall konsekventa i sitt kappvändande.

  Ett slags SM-guld i minnesförlust? ;-)

  SvaraRadera
 2. Så, jag ställer frågan igen: Finns det nån som är nöjd med regeringen?

  SvaraRadera
 3. Frågan är retoriskt ställd, för att travestera en känd person...

  Men frågar du mig så är svaret - nix.
  /tompas11

  SvaraRadera
 4. Verkligen inte nöjd men det är ändå skönt att Fredrik är väck.

  SvaraRadera
 5. Som min politiskt ointresserade hustru uttryckte det här om morgonen när ännu ett korkat beslut meddelades " Jag blir mörkrädd! Vad är det för land vi kommer att leva i med den här regeringen?!"

  Jag börjar på allvar bli orolig för framtiden och framför allt orolig för att mina barn ska växa upp i ett samhälle där media talar om hur vi ska tänka och agera. Det har faktiskt gått så långt att jag nu börjar förstå varför vissa sossar trånar tillbaka till Carlsson och Persson. Då fanns det åtminstone en plan (i alla fall för delar av samhället), en fast väg man valt och ett intresse att driva sin egen politik.

  Nu är det fan bara maktkåta indolenta proffstyckare utan mark kontakt som styr!

  SvaraRadera
 6. Inte konstigt kanske att många asylanter är övertygade om att det är FN som betalar för deras uppehällen och kostnader i sverige (och övriga EU-länder i någon utsträckning). Kanske svårt att förstå hur det faktiskt är sverige självt och dess skattebetalare som delar av sina sjukförsäkringar och pensionspengar för att hjälpa emigranterna här i sverige. Helt frivilligt. Och den villfarelsen kan man ju begripa.

  Att man sedan har ett specifikt procentmål för biståndsbudgeten kan man ju tycka vad som helst om. Så länge det bara är en allmän målsättning så är det väl alltid fint att ha höga ambitioner i godhjärtade frågor?

  Men högre ambitioner ställer ju också högre krav. På politikerna som konstruerar utbetalningarna och projekten. På mottagarna som skall hantera pengarna effektivt, skickligt och förnuftigt. År efter år.

  Har man oskickligt folk på den ena sidan (eller hemska tanke, på båda sidorna) så blir det risk för att pengarna gör mer skada än nytta. Att det blir den ökända symbolpolitiken som kasserar in. Finhetspoäng på mingelpartyn bland diplomat societen. Despotkramande skurkunderstöd och snedvridning av de egna initiativen.

  Visst behövs det bistånd. Och visst behövs det bra bistånd. Effektivt och humanitärt bistånd. Utvecklingshjälp till självhjälp och marknadsinvesteringar i logistik och strukturer. Men den hjälpen borde balansera förmågan hos både givare och mottagare. Inte vara spikat till en symbolisk summa för allmänt självberöm.

  w

  SvaraRadera
 7. Miljöpartiet, eller åtminstone Åsa Romson,har ju redan tidigare visat vilken hycklare hon är som målar sin båt med giftfärger,häller ut gråvattnet från båten direkt i havet och eldar båten med skattereducerad diesel.
  Vill minnas att Birger Schlaug körde omkring med bilar utan katalysator när det hade varit standard länge med katalysator,Peter Eriksson körde Suv och Maria Wetterstrand flygpendlade till Finland.
  Pelle2

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.