2014-11-19

Det postmoderna rasismreportaget

Det blev en stor nyhet när skolpjäsen Marken brinner om Husbykravallerna häromveckan ställdes in, efter vad som då påstods vara rasism och trakasserier.

Denna berättelse passade så klart vår samtid som hand i handske. En berättelse om hat, hot, tilltagande främlingsfientlighet och normaliserad rasism bekräftar en bild som kommit att bli tongivande i debatten. Vad mer är, i den inledande rapporteringen presenterades som brukligt är bara en sida av saken.

Den här gången fick anklagelsen för ovanlighetens skull emellertid inte stå oemotsagd. De elever som hade varit närvarande visade sig ha en väldigt annorlunda syn på vad som inträffat och enligt skolans rektor upplevde lärarna pjäsens budskap som "ensidigt, provokativt och antipolisiärt". Enligt kommunens stadsdelsutvecklare bidrog pjäsen till att bygga "en barriär mellan ungdomar och myndigheterna", och själv blev han så provocerad att han lämnade lokalen efter en halvtimme.

Detta innebar emellertid inte att saken var över eller att det hela kunde avfärdas som en nyhetsanka eller ännu ett utslag av oseriös och hårdvinklad agendajournalistik. Idag lät nämligen Dagens Arena publicera en debattartikel, i vilken skådespelarna och dramatikerna bakom pjäsen ännu en gång fick ge sin syn på saken.

Debattartikeln präglas, liksom vad som verkar vara fallet med pjäsen som sådan, av en extremt svartvit världsbild och en närmast total avsaknad av nyanser. I artikeln talas om "rasstrukturer" och "normalisering av rasism". Här anklagas media för att okritiskt ha förmedlat polisens utsagor i samband med Husbykravallerna, trots att det snarare förhöll sig precis tvärtom. Här dras paralleller med apartheid, och här berättas om "den vita polisen, den vita kolonisatören, den vita politiker som genom sina beslut utsätter unga för fattigdom, utsatthet och våld".

Kort sagt, dramatikerna bakom pjäsen framstår som direkt fanatiska. Om pjäsens budskap liknar debattartikelns, är det mest uppseendeväckande i sammanhanget att teatertruppen blev insläppt i skolans värld från första början. Det ligger nära till hands att misstänka att det är pjäsens regissör, Nasim Aghili, som står bakom texten. Av hennes Facebooksida att döma är hon vän med Sara Abdollahi och flera prominenta medlemmar av Feministiskt initiativ, vilket är ganska talande i sammanhanget. Nasim Aghili verkar dela partiets intersektionella världsåskådning.

I en intervju med SVT upprepar hon debattartikelns budskap att rasismen just nu normaliseras i samhället, vilket är en omhuldad "sanning" i de kretsar i som Aghili tycks röra sig i. Påståendet har emellertid ingenting med verkligheten att göra, tvärtom så minskar rasismen i Sverige. Det fanns en tid då rasismen var normaliserad, men sedan mer än hundra har utvecklingen gått i den rakt motsatta riktningen. Den som påstår att normalisering av rasism är någonting som pågår idag avslöjar sig därmed som direkt okunnig. Normalisering av postmodern idioti, däremot, är någonting som vi har stora problem med idag.

Mer i ämnet:
Mats Skogkär, Sanna Rayman, Bubbavel

Relaterat:
Det postmoderna asylreportaget
DN1, DN2, DN3, NSk1, NSk2, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, SMP1, SMP2, Re1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, SVT1, SR1, SR2, SR3, SR4

7 kommentarer:

 1. Jag hoppas att det faktum att dessa identitetstjommar kommer ut bland vanligt folk väcker både de förra och de senare till insikten att de här verklighetsfrånvända teorierna är just det.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr lär det vara betydligt fler som bara uppmärksammade de inledande reportagen om saken. Dessa kommer inte att minnas lallande identitetspolitiska dårar, de kommer att minnas ännu ett exempel på hur rasismen breder ut sig i Sverige.

  SvaraRadera
 3. När reportaget sändes i radions P1 första gången och alltså var tidstypiskt hårdvinklat och garanterat ensidigt så stank det ju av propagandism. Som det mesta därifrån. Men även en luttrad lyssnare blev aningens förvånad när det framkom mot slutet av "reportaget" att det rörde sig om en pjäs för skolbarn. Hela vinklingen lät påskina att det här först var en vanlig teateruppsättning. Och att publiken hade varit vanliga betalande teaterbesökare. Visserligen så lät ju ämnet och den extremt tendensiösa vinkeln som någon typ av statsunderstött politiseringsupplägg. Men att man faktiskt hade utsatt skolbarn för den här typen av kampanj är ju extremt magstarkt även om inte SR skulle bidragit så hårt till kampanjandet.

  Men vi får stå ut.

  2017 skall tydligen Aftonbladet sluta utkomma som papperstidning (ifall samma SR p1 kan vara trovärdiga för en gångs skull). De flesta papperstidningar med rikstäckning har det allt svårare. Jättehotet utifrån ligger runt knuten. När starka aktörer kommer till varje vardagsrum via internet istället för vanliga tv-kanaler. Koppla in internetsladden bara till tv'n så pass enkelt att även tekniska idioter klarar det. Tusentals radiokanaler från hela världen plus enormt tv-utbud. Helt utom rödskäggens kontroll. Kan bli verklighet om bara några år. Netflix och liknande leder troligen utvecklingen.

  Men vore det inte lite kul om Fox News blev tillgängligt igen? Bara för att reta kulturmaffian om inte annat.

  SvaraRadera
 4. Kolonisatörer?? Vem är det egentligen som är kolonisatörer - idag - här och nu - i vårt land? Komma hit och styra och ställa, va! Nä, fy för den lede!

  SvaraRadera
 5. Det var ganska länge sedan jag märkte att många av argumenten som s.k. anti-rasister använder sig av är direktimporterade och översatta
  ifrån Amerikanska förhållanden utan att ens anpassas till lokala förhållanden - ofta med tämligen bisarra resultat.
  Det är dock sällan det blir så lockande till skratt som när dessa Intersektionella Anti-Rasister på fullaste allvar (?) hävdar att den Svenska ursprungsbefolkningen
  är "vita kollonisatörer" i det land som fått sitt namn efter just denna ursprungsbefolkning.

  SvaraRadera
 6. På tal om inget..

  SvD: Svenskar de första européerna

  "Skandinaverna är närmare släkt med de första européerna än exempelvis fransmän eller tyskar. Det visar kartläggningen av ”den första européen” - ett 37 000 år gammalt skelett."

  SVT: Så såg skandinavernas förfader ut

  "Mörk hy och blå ögon. Så såg han ut, förfadern till oss skandinaver. Det visar en kartläggning av arvsmassan hos man som levde i Spanien för 7000 år sedan."

  SvaraRadera
 7. "Migrationsverkets vision är "Ett Sverige som med öppenhet tar tillvara den globala migrationens möjligheter".Visionen sammanfattar verkets inriktning. Vi betraktar migrationen som en positiv kraft, något som bidrar till att göra vårt land rikare i ekonomiskt och kulturellt hänseende."
  http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Vart-uppdrag.html

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.