2014-11-26

Statsministern som kastade sten i glashus

"Det är en väldigt speciell situation", summerar Stefan Löfven idag det parlamentariska läget i en intervju med DN. Sverigedemokraterna "visar en exempellös ansvarslöshet", utvecklar partiledaren som teg sig igenom en hel valrörelse sitt resonemang. "Dom gör det här nu till ett spel bara för dom själva", fortsätter ledaren för en regering som stöds av 39,5 % av riksdagens ledmöter.

"Nu är det ett innehåll vi pratar om", förklarar partiledaren som före valet vägrade förklara vilka han ville regera med eller vilka uppgörelser han var villig att träffa. Att ett parti som ingen vill ta i ens med tång ännu inte har gett besked om vilken budget det kommer att stödja, kommenterar samma statsminister som spelade sifferbingo i EU-nämnden med följande ord:
"Det här är bara deras egen lektuga [sic!] som dom, som dom praktiserar nu."
Därför, menar Löfven, vilar nu ett tungt ansvar på de borgerliga partierna:
"Om nu dom fyra borgerliga menar allvar, vilket jag tror jag att dom gör, att dom vill inte regera med Sverigedemokraternas stöd, så har vi alla, eh, en ansvar nu att fundera på hur vi undviker situationen."
På frågan om han med detta menar att de borgerliga partierna borde lägga ned sina röster svarar emellertid Löfven med emfas att "nä, det sa jag inte". Han preciserar därefter vad han egentligen sade genom att påpeka att "jag sa att alla får fundera på det".

Statsministern som har avsatt en kvarts miljard kronor av skattebetalarnas pengar till miljöpartistiskt sorgearbete upprepar därefter anklagelsen att Sverigedemokraterna har förvandlat riksdagen till en lekstuga. "Då har vi andra, eh, partier som har ansvar, eh, då har vi faktiskt en uppgift här att se till att fundera på hur man kan undvika en sån situation", fortsätter Löfven.

Det mest uppseendeväckande i intervjun är emellertid att Stefan Löfven påpekar att vad Sverigedemokraterna hotar med att göra skulle bryta mot riksdagens praxis. För ganska exakt ett år sedan valde emellertid partiet Löfven leder att – genom att först omtolka budgetreglerna och därefter låta köra över riksdagens jurister – fälla delar av alliansregeringens höstbudget. I ljuset av detta blir Löfvens försök att sätta sig på höga hästar i praxisfrågan direkt löjeväckande.

Löfven har emellertid rätt i att situationen är väldigt speciell. Det väldigt speciella består i att Sverige har en icke-socialistisk riksdagsmajoritet, men en socialistisk regering. Ansvaret för detta vilar emellertid inte främst på Löfven, utan på den icke-socialistiska majoritet som vägrar att förstå att den har vunnit det tredje valet i rad.

Relaterat: Anybody's Place
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Re1, SMP1, Sk1, NSk1, NSk2, LT1, LT2, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, Dag1