2014-12-07

Romsons magplask i Ekots lördagsintervju


Igår var det vice statsminister Åsa Romsons tur att frågas ut i Ekots lördagsintervju. Det hela blev till ett fascinerande stycke radiohistoria.

Den person Monica Saarinen intervjuar framstår inte statsmannamässig för fem öre. Den person som intervjuas är överspänd, snarstucken, otrevlig och förefaller våldsamt indignerad över att Saarinen har mage att frågor i allmänhet och följdfrågor i synnerhet. Tidvis börjar man tvivla på att det faktiskt är Ekot lördagsintervju man lyssnar på, och inte någon av av de parodier Godmorgon, världen! ligger bakom.

Hon är direkt tendentiös i sina uttalanden. Hon slinter på sanningen, hon instämmer i andras uttalanden så länge inte följdfrågorna blir för svåra. När de däremot blir det, tvår hon sina händer och förklarar att eftersom uttalandet inte var hennes eget är det heller inte hennes sak att svara på frågan. Vid några tillfällen är det regelrätta lögner som kommer ur hennes mun.

Nationalistisk politik är en "grogrund i nyfascismen", förklarar till exempel Romson, och antyder därmed att större delen av världen är fascistisk jordmån. Sverigedemokraterna "är emot det kosmopolitiska arvegodset som Europa har byggt på när man har byggt en fredlig kontinent", fortsätter Romson, uppenbart okunnig om att den asylpolitik Sverigedemokraterna förespråkar ligger i linje med den italienska och tyska, och är mer generös än den franska och den brittiska.

Sveriges vice statsminister förklarar i intervjun att det är ett problem att "vi inte kan sköta en human och öppen flyktingpolitik vare sig i Sverige eller från de europeiska länderna". Därmed underkänner hon inte bara den regering hon är näst högsta hönset i, framför är är implikationen av hennes uttalande att den politik som gjort Sverige till EU:s största asylland, som ger alla syrier permanent uppehållstillstånd, som lett till att det finns kommuner i Sverige där både 5, 10 och 20 % av invånarna består av asylsökande, skulle vara inhuman för att den inte gör tillräckligt.

Åsa Romson talar självsäkert om regeringens politik som "den politiska inriktning som vann valet i september". Detta inte bara trots att de rödgröna partierna blott ökade med en bråkdel av en procentenhet, utan framför allt trots att utvecklingen i veckan om något klart och tydligt visar att regeringen inte vann valet i september. Därefter anklagar hon allianspartierna för att visa prov på en "otrolig motvilja mot att man förlorade valet".

Än mer komiskt blir det när Saarinen frågar Romson om hon är självkritisk. "Ja, vi underskattade hur genomusla allianspartierna var", är andemeningen i det svar hon får, "men själva har vi inte gjort någonting fel alls!" Saarinen har då börjat få svårt att hålla sig för skratt, och får vid upprepade tillfällen kämpa för att stoppa Romson då Sveriges vice statsminister går på som en ångvält i stället för att svara på de frågor Saarinen ställer.

Det är både roande, skrämmande och plågsamt att lyssna på intervjun. Romson tycks inte själv förstå vad hennes jobb går ut på, hon tycks sakna insikt om att det inte går att bete sig som en aktivist, demagog och oppositionspolitiker när man inte bara sitter i regeringen, utan dessutom är vice statsminister. Det är inte en tung politiker som tycks svara på Saarinens frågor, utan en arg och idealistisk tonårig aktivist med en naiv, svartvit och grovt förenklad världsbild.

Lästips: Anybody's Place, Den sjätte mannen, Motpol, Ilan Sadé
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, Sk7, Sk8, Sk9, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, NSk7, NSk8, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, LT7, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, SMP5, SMP6, SMP7, BT1

5 kommentarer:

 1. Det som är mest förbryllande i hela den här soppan är Stefan Löfvens agerande vs Miljöpariet?

  Här hade han chansen att avgå, hänga av sig Romson-Fridolin och be om att få regera i minoritet med en kraftigt omarbetad budget och med stöd av oppositionen i en del av frågorna.

  Det fanns stora möjligheter att det hade gått hem och hade han klarat första året så hade han förmodligen suttit säkrare vid nästa budgetomröstning?

  Tror jag? Men jag är å andra sidan inte ett politiskt orakel. ;-)

  Vilket bevisas av att jag aldrig någonsin hade kunnat förutspå dagens häxjakt på sverigedemokrater. Låt oss hoppas att AB:s drev inte slutar med att redaktionen sitter med blod på händerna nu när de visar att allt är tillåtet.

  SvaraRadera

 2. Kommer du ihåg vad jag sa före valet om Romson och MP vana att hantera medier?

  Lyssnade i alla fall igenom intervjun och Romson var pinsamt osammanhängande, både innehållsmässigt och syntaktiskt. När hon öppnade munnen var som hon inte visste var meningen skulle sluta. Så går det när man curlats fram genom tillvaron.

  SvaraRadera
 3. Anybody: Tror faktiskt det har mjuknat lite på den punkten. Övriga partiledare har ju till och med kritiserat Löfven för det där utspelet. Han framstår just nu som ett skadat djur som gör våldsamma och irrationella utfall mot alla som kommer i närheten tycker jag.

  Hemulen: Ja, det märks att de är pinsamt ovana vid att journalister faktiskt gör sitt jobb. ;)

  SvaraRadera
 4. Romson talar så där i alla sammanhang där hon har "fri" tid. Har sett henne i en massa yuotubeklipp och det är som om det "loopar"

  SvaraRadera
 5. Jag har noterat det med, men jag tyckte det var betydligt värre än vanligt nu.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.