2015-01-11

Myten om islamismen som promillerörelse

För två år sedan släppte den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center en rapport om synen på politik och samhälle bland muslimer i 39 länder i Afrika, Asien och Europa. I denna rapport kan man bland annat läsa följande:

 • En majoritet av de intervjuade (muslimerna) i Sydostasien, Sydasien samt Mellanöstern och Nordafrika ansåg att religiösa ledare bör ha politiskt inflytande (sid 33).
 • En majoritet i de flesta länder utanför utanför Europa och Centralasien ansåg att sharia borde göras till officiell lag (sid 46). Av de som förespråkade sharialagar stödde en majoritet i många länder (bland annat Afghanistan, Irak, Pakistan och Malaysia) kroppsstraff (sid 52), stening för äktenskapsbrott (sid 54) samt (med undtantag för Irak, där stödet var 42 %) dödsstraff för den som lämnar islam (sid 55).
 • Stödet för självmordsbombningar mot civila till islams försvar ("in defense of Islam") varierade kraftigt mellan olika länder (sid 70). I Afghanistan ansåg dock 39 % att sådana dåd ofta eller ibland kunde vara rättfärdigade. Motsvarande siffra för Turkiet var 15 %.
 • I Mellanöstern och Nordafrika varierade andelen som ansåg att hedersmord aldrig kunde rättfärdigas mellan 22 och 81 % beroende på land och mordoffrets kön (sid 89).
 • En majoritet i samtliga länder utanför Europa ansåg det vara helt riktigt eller i huvudsak riktigt att en fru alltid måste lyda sin man (sid 93).
Detta innebär naturligtvis inte att det är rätt att skära alla muslimer över en kam eller att utkräva någon form av kollektivt ansvar. Det innebär dock att bilden av islamismen som en promillerörelse är felaktig, att det tvärtom finns ett påtagligt utbrett stöd för dess tankegods.

Det innebär att synen på islamismen som konsekvensen av islamofobi och diskriminering inte håller. Det innebär att de upplysningsideal som vi tar för givna idag utmanas av helt andra strömningar. Det innebär att nej, vi har faktiskt långtifrån alltid samma grundsyn på avgörande frågor.

Det går inte att bortse från detta när vi frågar oss hur terroristattacken i Paris kunde ske. Denna kulturkrock innebär en enorm utmaning för Europas länder och det håller inte längre att stoppa huvudet i sanden eller att försöka bemöta en komplicerad verklighet med floskler.

Läs också: Motpol, Bubbavel
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, LT1, LT2, Dag1, SMP1, SMP2, BT1, Re1, Re2, Re3, Re4, Re5, Re6, Av1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, SR1, SR2, SR3, SR4

16 kommentarer:

 1. Med tanke på det du skrev och Alice Bah Kunhkes förslag vore det intressant att se vad som är effektivast för att förhindra/minska islamofobin.
  Intensifierade kunskapsinsatser för icke muslimer om islam eller eller att utbilda muslimer i svensk lag.


  Delförslag 4 från ABK
  “Regeringen kommer att under året arbeta fram en nationell strategi mot islamofobi. Genom intensifierade kunskapsinsatser stärker vi samhällets gemensamma motståndskraft mot misstro och rädsla”.

  SvaraRadera
 2. Det finns hur många undersökningar som helst, av seriösa mätinstitut och forskare, vilka klart och tydligt visar att en skrämmande stor andel av muslimerna både i Mellanöstern och Europa hyser värderingar i direkt konflikt med det moderna västerlandet.

  Jag har själv skrivit en del om saken de senaste dagarna och kan bl.a. tipsa om följande Wikipediasida (även om den är något pro-muslimskt vinklad):

  http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_attitudes_towards_terrorism

  SvaraRadera
 3. Bra att du lyfter upp detta.
  Här är en video som tar upp samma ämne.
  http://youtu.be/g7TAAw3oQvg

  Jag tror vi måste våga vara mycket hårdare i vår kritik av islam, speciellt för muslimerna själva. Vi har trots allt en stor fördel gentemot tidigare generationer, de flesta av oss kan läsa källorna och behöver inte lita på vad Imamer säger.

  /Plainview

  SvaraRadera
 4. "Det innebär dock att bilden av islamismen som en promillerörelse är felaktig, att det tvärtom finns ett ett påtagligt utbrett stöd för dess tankegods."

  Enligt PEWs undersökning (sid 15) vill 99% av de afghanska muslimerna och 91% av irakiska muslimerna att sharia ska vara landets lag.

  SvaraRadera
 5. Har läst rapporten tidigare. Bra att påminna om det. Borde läsas av varje politiker.

  Man kan undra varför och för vilken nytta har vi lagt så mycket resurser på Irak och Afghanistan.

  Läste nyss en slutrapport från finskt deltagande i Afghanistanstyrkan och det var mörk läsning. Det mesta finnarna hade byggt och satsat på var redan förstört. Det var svidande kritik över hela operationen.

  SvaraRadera
 6. Ex-muslimen Mona Walter skriver följande på sina Facebook-sida:

  https://www.facebook.com/mona.walter.182

  "Igår lördag har det på nordstan i Göteborg, delats ut tårta och godis av de Islamska missionärerna. På stora skyltar bredvid stod det Gud är kärlek. Dessa Islamska förespråkare har varit glada och firat riktigt friskt.
  Vad kan då vara anledningen till denna glädjeyra?
  De svenskar och ovetande människor som gladeligen tagit emot dessa godsaker har i sin naivitet ingen aning om anledningen.
  Den riktiga anledningen till detta firandet är ett lyckat attentat mot Charlie Hebdo i Paris. Passerande muslimer har av samma Islamska missionärer under fredagen och lördagen blivit inbjudna till moskéerna i Bellevue och Hammarkullen i Göteborg för att tillsammans fortsätta fira detta.
  Jag har själv som muslim varit med på ett liknande firande i Bellevue moskén, då gällde det den lyckade attacken mot World trade center 9/11.
  Dels firar man ett lyckat attentat mot Islams fiender och dels är det ett slags bröllopsfirande för de dödade attentatsmännen som nu är martyrer. Dessa martyrer hamnar nu i paradiset med sina 72 ljungfruar, därav bröllopsfirandet."

  SvaraRadera
 7. Vad nu då, blev jag censurerad?

  SvaraRadera
 8. Ja, den förmenta gruppen "muslimer" torde vara mer heterogen i sina åsikter och värderingar än grupperna "västerlänningar", "europeer", "amerikaner".

  SvaraRadera
 9. Ett lite störande faktum kring islam är väl frågan:

  "Vad är det som är bra med islam?
  Vilka funderingar och berättelser är värdefulla och nyttigt intressanta för en vanlig människa i modern tid?"

  Jag tror säkert det finns någonting som är bra med religionen och Koranen. Och är inte ute efter att förtala eller smäda den eller dess följare. Jag bara ärligt undrar vad argumenten är för något. Det verkar inte vara någon som bryr sig om dem eller det.

  En slags teologisk vinkling med lätt intellektuell ansats skulle sitta fint.

  Tro, hopp och anarkism

  SvaraRadera
 10. Låt nu statistiken tala för sig själv. Man kan göra liknande radikala tolkningar genom att läsa bibeln. Många liknande sedvänjor förekommer bland andra religiösa grupper i regionen. Det handlar gissningsvis mer om kulturella värderingar än om islam och dessa värderingar är sammanflätade med regionens historia. Jag vill inte radera kommentarerer men jag vill heller inte att bloggläsare skall avskräckas av vad andra än jag skriver i kommentarsfälten. Det är bloggens rykte och inte kommentarsskrivarens som tar stryk av lättmissförstådda/tveksamma/otrevliga kommentarer.

  SvaraRadera
 11. Vad jag vill ha sagt är att jag måste väga varje ord på guldvåg när jag skriver inlägg som detta. Ett dåligt ordval räcker för att orsaka en shitstorm. Det gäller till viss del även kommentarerna, så snälla undvik att t ex ifrågasätta religionen islam som sådan eller att skriva vad som kan tolkas som det. Det är inte religionen i sig som är problemet och sådana kommentarer kommer bara användas för att misstänkliggöra min blogg.

  SvaraRadera
 12. En annan aspekt är ett jag vet att åtminstone en ganska tung opinionsbildare offentligt har delat det här inlägget i eget namn. Vilket - let's face it - gör vederbörande modigare än jag. En enda tveksam kommentar kan i det läget användas för att misstänkliggöra vederbörande, vilket borde vara det sista någon som finner denna blogg läsvärd vill. Därtill finns det exempel på bloggare som dömts i domstol på grund av _andras_ kommentarer på deras bloggar. Så ni ser kanske mitt dilemma här?

  SvaraRadera
 13. Tvärtemot tror jag att Islam är problemet,sedan att många inte följer bokstaven i den del av skriften som skrevs i Medina,är lyckligt för oss som är av annan uppfattning.Alltså alla muslimer omfattar inte läran,och faller därmed offer för de som följer bokstaven i Koranen.

  SvaraRadera
 14. Det är inte rimligt att man får okväda kristendomen, men inte Islam. Ett exempel utgör åtalet mot den franske författaren Michel Houellbecq för att ha kallat både kristendomen, judendomen och Islam dumma, men Islam den dummaste av dessa tre. Alltså, det var inte för vad han sa om kristendomen och judendomen utan enbart på grund av vad han sagt om Islam!

  Där ser vi var den egentliga gränsen går. Olika måttstock, med andra ord, för kristna och muslimer.

  Det är inte acceptabelt i ett modernt, demokratiskt rättssamhälle. Ändå märker vi av den även utanför de juridiska ramarna i den tystnad som omger muslimsk homofobi, jämfört med kristen sådan.

  Den muslimska massinvandringen har med andra ord skapat diskriminering och inskränkt yttrandefrihet.

  Detta borde för en sann liberal vara skäl nog att motsätta sig en sådan invandring. I synnerhet som den till största del är illegal, dvs. man söker asyl utan att styrka sin identitet.

  Vi har ett militärt försvar till skydd för den relativa frihet vi åtnjuter. Varför skulle vi inte kunna ha en asyl- och invandringspolitik med samma målsättning?

  SvaraRadera
 15. @Kristian.
  Antar att din kommentar var tänkt att vara ironisk, men det som förenar gruppen "muslimer" är en liten tunn bok som deras religion anser vara absolut sann, ofelbar och korrekt intill minsta ord..
  Detta till skillnad från grupperna "västerlänningar", "europeer", "amerikaner" där majoriteten bara bryr sig om frihet, eget tänkande, demokrati, religionsfrihet och annat strunt..

  SvaraRadera
 16. @Anonym, 12 januari 2015 20:16

  "Jag tror säkert det finns någonting som är bra med religionen och Koranen. "

  Jag har svårt att se att det finns någonting som är bra med någon religion överhuvudtaget.

  Vidskepelse och en blind tro på påhittade allsmäktiga fantasifigurer är knappast uppbyggligt för någon, utom för de personer som är ledande inom religionen och skaffar sig makt över andra den vägen.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.