2015-02-16

Efter Köpenhamn: Aktuellt bjuder in en islamist

I kvällens Aktuellt medverkade Abd al Haqq Kielan, imam och ordförande för Svensk islamiska samfundet, i en debatt om antisemitism (cirka femton minuter in i sändningen). Medverkade gjorde även även Eli Göndör, som hävdade att den antisemitism svenska judar idag främst oroar sig för är den som muslimer i Sverige gör sig skyldiga till.

Abd al Haqq Kielan hävdade då att även muslimer nu har börjat utsättas för precis samma hat som svenska judar får utstå. Exakt var i Sverige muslimer inte kan visa sin tro öppet utan att bli trakasserade såsom judar blir i delar av Malmö framgick inte, men han konstaterade däremot att källan till det hat som enligt honom såväl drabbar judar som muslimer i Sverige idag är propaganda som går tillbaka till korstågen.

Abd al Haqq Kielan var med andra ord snabb att friskriva muslimer från ansvar. Nästan lika snabb var han också med att hålla kristendomen ansvarig för de trakasserier som idag drabbar svenska judar (och, enligt honom, i en liknande utsträckning även muslimer).

Han fortsatte därefter med att påpeka att det är "vissa extrema svenska partier" som utgör det största hotet mot såväl judar som muslimer. Efter en utläggning om islamofobi medgav han att det i just Malmö "verkar" vara människor med bakgrund i Mellanöstern som står för antisemitismen, men tillade att han "i princip" inte trodde att hotet kom därifrån.

Eli Göndör punkterade därefter inte bara Abd al Haqq Kielans argument, han gjorde dessutom klart att synen på muslimer som offer för omständigheterna och oförmögna att stå för sina egna handlingar, var ett uttryck för en rätt unken människosyn.

Att Abd al Haqq Kielan ostört fick basunera ut sin historierevisionism, utan att tittarna fick hans bakgrund klar för sig, är högst anmärkningsvärt. Abd al Haqq Kielan är ingen moderat muslim, Abd al Haqq Kielan är en islamist som står för en extrem linje. När mångfaldssatsningen Paraplyprojektet 2004 intervjuade honom gav han uttryck för följande åsikter:
  • "Om kvinnan vill besöka muslimska väninnor går det bra, men om mannen säger nej, så är det nej."
  • "Men jag förstår inte Sverige och dess lagar. Det är okej att homosexuella gifter sig men det inte är tillåtet att ha fyra fruar. Jag har synnerligen svårt att förstå homoäktenskap."
  • "Enligt Mose nedärvda lag är det [vid äktenskapsbrott] dödsstraff genom stening för båda könen men det ska vara fyra vittnen som har sett allt och då är det verkligen alla detaljer man menar. De hårda straffen visar hur allvarligt vi muslimer ser på detta, men det är som sagt svårt att bevisa något med de villkor som finns i lagen."
  • "Kvinnan ska sköta familjen på alla sätt utom när det gäller försörjningen. Den tar mannen hand om."
  • "Sverige är ett sekulärt land, det får vi acceptera."
  • "Jag har inget emot samhället men det försöker knäcka oss när vi försöker få rätt att utöva vår religion."
Vidare kan vi läsa att han vägrar skaka hand med den kvinnliga reportern, att han hade velat utse sina döttrars män och att han skulle bryta kontakten med samma döttrar om de också hade varit muslimer, men valt att gifta sig med icke-muslimska män. Allt detta fann emellertid Aktuellt överflödigt att nämna innan de överlät scenen åt Abd al Haqq Kielan och hans smaklösa försök att förringa den extremism som nu får allt fler judar att överväga att lämna vår världsdel.
DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, LT7, LT8, LT9, Dag1, Re1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ab1, Ab2