2015-02-17

En dag i dårhuset #4

Ikväll, när ännu en dag i den svenska overkligheten går mot sitt slut, kan vi konstatera att den fars som den svenska samhällsdebatten blivit ännu en gång har levererat.

Utbildningsminister Gustav Fridolin har idag hunnit med att försvara den undfallenhet mot Vladimir Putin som UD och Margot Wallström gjorde sig skyldiga till tidigare i veckan. Ann Heberlein har i en debattartikel lagt ansvaret för helgens terrordåd på Lars Vilks, varpå Sveriges Radio valde att nyansera ansvarsbördan genom att fråga Israels ambassadör om inte även judarna hade del i skulden.

Som om inte detta räckte valde idag även Gudrun Schyman att kommentera helgens terrordåd. I spåren av en tragedi vars orsaker hennes parti systematiskt förnekat, valde Schyman att i en debattartikel cyniskt försöka använda det inträffade som argument för hennes egen fanatiska världsåskådnings förträfflighet.

Det hemska i sammanhanget är inte att det finns debattörer som ger uttryck för dylika åsikter. Det hemska i sammanhanget är att de kulturrelativister som beskyller konstnärer och judar för den terror islamister begår, de krafter som inte förmår stå upp mot den ryska fascismen, de krafter som beskyller vita medelålders män för all världens ondska, har tillåtits erövra det moraliska tolkningsföreträdet i Sverige.

Den svenska högern har kapitulerat, den har anpassat sig till den alltmer sekteristiska nyvänstern och förnedrar sig idag likt en dresserad hund för att vinna sina politiska meningsmotståndares godkännande. När utsikten till att bli belönad med en Hummerkniv hägrar, när chansen att få sin empati och humanism bekräftad av en stalinist som Sven Wollter eller en antisemitismanstruken vänsterdemagog som Åsa Linderborg uppenbarar sig, är svenska "borgerliga" opinionsbildare idag redo att ta avstånd såväl borgerlig ekonomisk politik som grundläggande demokratiska principer.

Det är pinsamt, det är ynkligt, det är djupt obehagligt, det är fullkomligt vansinnigt och det måste få ett slut.
DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, Sk7, Sk8, Sk9, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, NSk7, NSk8, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, LT7, LT8, LT9, LT10, LT11, LT12, LT13, LT14, LT15, LT16, SvD1, SvD2, Ex1