2015-02-17

En dag i dårhuset #4

Ikväll, när ännu en dag i den svenska overkligheten går mot sitt slut, kan vi konstatera att den fars som den svenska samhällsdebatten blivit ännu en gång har levererat.

Utbildningsminister Gustav Fridolin har idag hunnit med att försvara den undfallenhet mot Vladimir Putin som UD och Margot Wallström gjorde sig skyldiga till tidigare i veckan. Ann Heberlein har i en debattartikel lagt ansvaret för helgens terrordåd på Lars Vilks, varpå Sveriges Radio valde att nyansera ansvarsbördan genom att fråga Israels ambassadör om inte även judarna hade del i skulden.

Som om inte detta räckte valde idag även Gudrun Schyman att kommentera helgens terrordåd. I spåren av en tragedi vars orsaker hennes parti systematiskt förnekat, valde Schyman att i en debattartikel cyniskt försöka använda det inträffade som argument för hennes egen fanatiska världsåskådnings förträfflighet.

Det hemska i sammanhanget är inte att det finns debattörer som ger uttryck för dylika åsikter. Det hemska i sammanhanget är att de kulturrelativister som beskyller konstnärer och judar för den terror islamister begår, de krafter som inte förmår stå upp mot den ryska fascismen, de krafter som beskyller vita medelålders män för all världens ondska, har tillåtits erövra det moraliska tolkningsföreträdet i Sverige.

Den svenska högern har kapitulerat, den har anpassat sig till den alltmer sekteristiska nyvänstern och förnedrar sig idag likt en dresserad hund för att vinna sina politiska meningsmotståndares godkännande. När utsikten till att bli belönad med en Hummerkniv hägrar, när chansen att få sin empati och humanism bekräftad av en stalinist som Sven Wollter eller en antisemitismanstruken vänsterdemagog som Åsa Linderborg uppenbarar sig, är svenska "borgerliga" opinionsbildare idag redo att ta avstånd såväl borgerlig ekonomisk politik som grundläggande demokratiska principer.

Det är pinsamt, det är ynkligt, det är djupt obehagligt, det är fullkomligt vansinnigt och det måste få ett slut.
DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, Sk7, Sk8, Sk9, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, NSk7, NSk8, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, LT7, LT8, LT9, LT10, LT11, LT12, LT13, LT14, LT15, LT16, SvD1, SvD2, Ex1

7 kommentarer:

 1. Jag instämmer helt i din analys, men dessvärre kommer eländet inte att få ett slut av den enkla orsaken att det är så här svenskarna vill ha det.

  Det faktum att det finns en och annan svensk som reagerar med bestörtning på det som sker väger lätt mot att det torde vara minst fem gånger så många svenskar som helhjärtat stöder det som pågår.

  //Rick

  SvaraRadera
 2. Och det är VÄLDIGT tyst från alliansen. Jag håller med dig ,galenskapen eskalerar.

  SvaraRadera
 3. .. och som om det inte var nog med allt annat vansinne så måste du avsluta dagen med Fridolins "kärleksbudskap" på twitter och sabotera min nattsömn? Skäms!! ;-)

  SvaraRadera
 4. Lite OT, men hur ser du på att USA och Saudiarabien gick ut idag och lovade militärt stöd till islamisterna i al Nusra (som de flesta svenska jihadresenärerna slagits tillsammans med) och FSA?

  SvaraRadera
 5. Jag repeterar; det är inte bara "högern" som kapitulerat. Finns svensk borgerlighet numera överhuvudtaget? Annat än vad gäller nyliberal ekonomisk politik då.

  SvaraRadera
 6. Jag hade TV 1 på till frukost. Det ska jag inte göra om. Kanske missuppfattade jag mellan tuggorna?

  Någon, missade namnet, beskriver hur IS är för deltagare som en varm kärleksfull familj och tänk den krigaren i svart huva de intervjuar har förlorat 10 personer nära sig. Intervjuaren säger med glänsande ögon: tänk att mista så många, om ni skulle mista så många från nära er hur skulle det kännas, frågar hon.

  Jag har mist så många, fler, men de var inte ute för att mörda folk, men döden är kanske finare i IS krig och anfall?

  Sedan kom de fyras gäng, partiledarkandidaterna från KD och tramsade om invandring.

  Nej, svensk konservativ/liberal höger finns ej. Död som så mycket annat.

  SvaraRadera
 7. Jag instämmer! Önskar att borgerligheten verkligen vågade stå upp för sina värderingar. Visst är det väl bra med jobbskatteavdrag, men mänskliga fri- och rättigheter är inte så oviktiga de heller.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.