2015-02-26

En åsiktskorridor för smal för förintelseundervisning

Nyheten att en SFI-lärare på Komvux Kärnan i Helsingborg blev kritiserad av skolans samordnare efter att han markerat mot en förintelseförnekande elev, har fått stort genomslag under dagen. Att samordnaren hade fel tycks så gott som alla vara ense om. Vad som emellertid lyser med sin frånvaro är varje försök till analys av varför samordnaren valde att kritisera SFI-läraren.

Att samordnaren av rapporteringen att döma tyckte den underordnade SFI-eleven ostört skulle få ge uttryck för sin antisemitism, är ett ganska typiskt utslag av den unkna kulturrelativism som idag genomsyrar den svenska samhällsdebatten. Att samordnaren fann det kontroversiellt att SFI-läraren sade ifrån är ännu ett exempel på att åsiktskorridoren blivit till ett allt mer okontrollerbart monster, ett exempel på att åsiktskorridoren blivit så smal att inte ens kritik av nazisternas folkmord på judar längre nödvändigtvis får plats i den.

Tidning efter tidning har under dagen valt att hoppa på tåget, och de är rimligtvis rörande överens om att samordnarens idiotiska beteende är så anmärkningsvärt att berättelsen just därför har nyhetsvärde. Vad ingen av dem skriver är att samordnarens agerande inte utspelades i ett vakuum.

Samordnaren har varje dag de senaste åren fått höra politiker och journalister visa prov på exakt samma sorts kulturrelativistiska tankefigurer som samordnaren nu själv kritiseras för. Samordnaren har varje dag tvingats navigera ett minfält, smärtsamt medveten om vilka förödande mediala konsekvenser varje litet felsteg på jobbet riskerar att leda till för den som arbetar med invandrare.

Hade händelserna på Komvux Kärnan inträffat lite tidigare i tiden, hade det scoop journalisterna fick nys om härrört från elevens subjektiva upplevelser av händelseförloppet snarare än lärarens, hade den nyhet vi idag fått läsa istället mycket väl ha kunnat handla om hur en rasistisk SFI-lärare kränkte sina elever. Det är fullt möjligt att det var just rädslan för att något sådant skulle kunna hända som fick samordnaren att kalla läraren till ett möte.

Samordnarens handlande är en konsekvens av en åsiktskorridor så svårnavigerad att inte ens kritik av nazisternas folkmord på sex miljoner judar alltid längre ter sig okontroversiellt. Samordnarens handlande blev möjligt först efter att kulturrelativismen blivit så självklar i Sverige att inte ens domstolarna längre förespråkar likhet inför lagen.

Samordnarens beteende är en fullt naturlig konsekvens av det samhällsklimat vi har fått. Det är därför detta samhällsklimat vi idag i första hand måste rannsaka, inte en enskild tjänsteman som kanske helt enkelt bara var livrädd för att göra "fel".
DN1, DN2, DN3, SvD1, Sydsv1, HD1, Ex1, Ex2, Dag1, Dag2, Re1

14 kommentarer:

 1. Det läskiga är att det kan vara värre än att samordnaren var 'livrädd'. Hen kan mycket väl ha varit övertygad om att det var en korrekt analys/reprimand av vad som inträffat i klassrummet. Så läskigt effektiv kan upprepade 'sanningar' vara; de blir efter ett tag inskrivna i ryggmärgen.
  Ossi

  SvaraRadera
 2. Internaliserad korridorifiering, huh? Ja, mycket möjligt.

  SvaraRadera
 3. Har inte du också en känsla av att ingenting är på riktigt längre?

  Statsministern är ju inte en statsminister, utrikesministern är som klippt och skuren från ett demensboende, kulturministern ett lån från ett barnprogram och journalistiken en skämt som får den gamla blaskan MAD att framstå som seriös och akademisk.

  Kast med liten sverigedemokrat, avsnoppifiering, hela genushptqjklö, olika inför lagen, kulturelitens ryggkliande och självöverskattande och hela biddevitten .. det är bara de röda näsorna och stora skorna som fattas.

  Jag väntar bara på att någon ska hoppa fram och avslöja att allt bara har varit ett skämt?

  Jag kommer på mig själv med att längta efter Göran Persson och Carl Bildt?

  Hur sjukt som helst ..

  SvaraRadera
 4. Genushptqjklö var ordet!

  Ja, känner ofta samma sak. Har dessutom väldigt svårt att se regeringen som en regering. De känns mest som några förvirrade turister som gått vilse.

  SvaraRadera
 5. Det är eeeeevigheter till år 2018!! Och under den tiden kommer det att bli DÖ-tråkigt och inte hända någonting alls ..eftersom ingen vågar fatta några beslut som kan resultera i ett rasistkort eller medialt gatlopp.

  SUCK!!! :-p

  SvaraRadera
 6. Du har nog missat vad åsiktskorridor är för något.
  Här är det ju DU som klagar på att kontroversiella åsikter har TILLÅTITS. Det är alltså du som argumenterar för en åsiktskorridor här.

  SvaraRadera
 7. Aha, där satt den! Eller hur?!

  ... eller kanske inte alls.

  SvaraRadera
 8. Jag vet inte om det var svar på min kommentar 08:20.

  Men om du menar att ditt förslag om vilka åsikter som ska tillåtas och inte skulle vara mindre åsiktskorridor än motsvarande hos PK-folket så får du gärna förklara.

  SvaraRadera
 9. Att förintelsen har inträffat är inte en "åsikt", det är ett faktum. Visst kan man känna sig allmänt smartass för att man påpekar att även kritik av förintelseförnekare kan ses som en sorts av åsiktskorridorsmentalitet, det är dock inte detta som är poängen här.

  Min poäng var att åsiktskorridoren har slagit knut på sig själv så till den grad att en förintelseförnekare i det aktuella fallet har hamnat innanför korridoren, samtidigt som någon som kritiserat nämnda förintelseförnekare har hamnat utanför. Därmed har utfallet kommit att bli den raka motsatsen till det avsedda.

  För övrigt är existensen av någon form av åsiktskorridor i en demokrati i sig ingenting konstigt. Det finns inget civiliserat land i värden där till exempel hyllningar av mord och grov brottslighet – eller för den delen, förnekelse av förintelsen – har en plats i den politiska mittfåran. Med andra ord är problemet i Sverige strikt talat inte existensen av en åsiktskorridor. Problemet är att nämnda korridor är väldigt smal.

  SvaraRadera
 10. Det har verkligen gått alldeles för långt. Jag håller helt med kommentatorn som skriver om att det känns som om inget är på riktigt längre. Jag saknar också riktiga, ansvarskännande politiker och jag, som är gammal moderat kärnväljare, skulle mycket hellre se en hederlig socialdemokratisk regering av gammalt snitt än något av riksdagspartierna som finns nu i regeringsställning; det är som om alla helt plötsligt anser att det viktigaste som finns är att protestera mot "tjejsemlor" och annat nonsens samtidigt som vi inte har något egentligt försvar, skolan är i fritt fall och polisen inte klarar att upprätthålla lag, ordning och trygghet i flera så kallade utanförskapsområden.

  Ibland känner jag mig som en främling, som om jag kommer från en annan tid och värld där den moraliska kompassen såg helt annorlunda ut. När det har blivit politiskt inkorrekt att kritisera det värsta folkmord Europa har skådat, då vet jag inte vad som håller på att hända. Sverige kanske håller på att gå sönder, men inte på grund av privata skolor och jobbskatteavdrag utan på grund av att de flesta människor inte längre delar politikers och medias syn på en sådan sak som folkmord på judar, romer och andra under andra världskriget icke önskvärda människor. Jag känner mig så sorgsen och orolig för vad Sverige ska bli för land att leva i. Jag har själv tänkt att ta mina barnbarn till exempelvis huset där Anne Franks familj gömde sig för att de verkligen ska förstå hur det var och att det aldrig får hända igen. Och det måste väl finnas fler som tänker som jag?

  Tusen tack till dig, du som bloggar om detta viktiga ämne. Jag hoppas så på en vändning snart!

  SvaraRadera
 11. Nu har verkligen åsiktskorridoren slagit knut på sig själv.
  Hur brukar antirasister reagera när man ifrågasätter deras "sanning", hur brukar feminister reagera? Jag tror vi alla är medvetna om vilken verbal skitstorm man kan hamna i om man bara påpekar fakta.
  Det alla artiklar framför är bara vikariens version av det som hände och enligt denna har vikarien "bara påpekat att eleven har fel" men det kunde lika gärna varit en verbal skitstorm där eleven kallades för rasist och nazist enbart för att denne inte höll med om vissa delar i den berättelse som skolan lär ut.
  Det är möjligt att vikariens version stämmer men möjligheten finns också att vikarien är en rabiat antirasist och som backas upp av åsiktsväktarna inom media.

  SvaraRadera
 12. Fnordspotter

  Så långt är jag helt med. Alltså att åsiktskorridoren slagit knut på sig själv och börjat tugga på sin egen svans. Om den här förintelseförnekaren (förutsätter att det är sant det som skrivits) hade varit svensk så hade han ju hamnat utanför korridoren och reaktionen hade ju istället varit att han skulle kastas ut.

  Det jag vände mig emot var ju att du själv förespråkar en åsiktskorridor, men bara med annan sträckning än den som PK-korridoren har.

  Jodå det har det. Det är ju bara det att det är massmord och liknande som faller samhället i smaken som hyllas. Det är ju en del av åsiktskorridorandet.

  SvaraRadera
 13. Anybody skrev: "Har inte du också en känsla av att ingenting är på riktigt längre? "

  Den här känslan har jag burit på i flera år. Sverige känns alltmer främmande - ibland undrar jag om det är jag eller etablissemanget som blivit tokig?

  Man slår på radion och hör Alice Petrén säga att Charlie Hebdo ju inte är oskyldiga till att ha blivit mördade. Sen slår man på radion igen och hör Petrén igen i program efter program som om hon vore en helt normal programledare.

  Man hör att Helena Groll har förolämpat den israeliske ambassadören, lyssnar sen på reprissändningen och finner inget. Får sen veta att man klippt bort antisemitismen utan att nämna det.

  Kan inte slå upp en tidning eller slå på TVn utan att stöta på ord som "hen", "EU-migranter" och "rasifierad".

  Bara på nätet (och i böcker) kan man hitta förnuftiga tankar, men man kan ju inte vara online jämt.

  De säger att Tyskland är som Sverige - fast för vuxna. Så synd att jag inte lärde mig tyska. Nu vet jag inte vart jag ska ta vägen. Sverige är hursomhelst inte hemma längre.

  SvaraRadera
 14. Filippa:
  Det var ju en uppenbar felsägning, man har ju på Petrén att hon försöker finna rätt ord utan att lyckas och hennes övriga ord visar tydligt vad det här hon menar.

  Precis som du nu skrev "oskyldiga till att ha blivit mördade" men trots att du slirade på språket så framgår det vad du egentligen menade.

  Att man klipper bort delar av intervjuer som man inte vill ha med är inget ovanligt.
  Både hen och rasifierad är ovanliga (än så länge) i media, medan EU-migranter är ett helt korrekt begrepp.

  Om man håller på och försöker krysta fram saker att klaga på på det där sättet så försvagas klagomålen när man har verkliga saker att klaga på.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.