2015-02-08

Om sexköpslagen och frälsta fanatiker

RFSU använder sig i sin kritik mot sexköpslagen av "ett språk som vi menar osynliggör maktperspektivet", menar ett antal prominenta radikalfeminister idag i en debattartikel. Detta är "ett nyliberalt språkbruk som används av den internationella sexköpslobbyn" menar debattörerna, varav en ironiskt nog representerar det nyliberala Centerpartiet

Debattörerna gör några halvhjärtade försök att lägga fram några argument för sin sak, men vad som snabbt blir tydligt är att de varken drivs av kunskap eller omsorg om de prostituerade. Sexköpslagen är för dem ett axiom i den feministiska kampen, alltså får den inte ifrågasättas alldeles oavsett vad forskningen eller sexarbetarna själva säger.

Den svartvita världsbild som debattörerna visar prov på i sin debattartikel är direkt skrämmande. Den intersektionella marxistiska maktanalysen presenteras som ovedersäglig sanning, man utmålar sina motståndare som fanatiska högeraktivister som går en internationell lobbys ärenden och man sätter praktiskt taget likhetstecken mellan sexköp och människohandel.

Efter att man i textens sista mening förklarat att den egna ståndpunkten är "den enda värdiga utgångspunkten för ett samhälle som värnar mänskliga rättigheter" finns det inte längre något utrymme för tvivel. Det finns inga gråzoner, det finns inga legitima avvikande ståndpunkter, den egna synen på frågan är den enda rätta och de som är av en annan åsikt tar ställning mot mänskliga rättigheter.

Det finns ord som beskriver denna inställning. Fanatism, fundamentalism och sekterism tillhör de vanligaste.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11

7 kommentarer:

 1. http://www.onewaycommunication.co/att-lyssna-pa-de-prostituerade-och-de-ex-prostituerade/

  SvaraRadera
 2. När det gäller prostitution har jag länge undrat vad det är för skillnad på att betala kontant och att betala på avbetalning. När man gå ut händer det att man får erbjudande en stunds samvaro eller en hel natt till varierande priser från några hundra till ett par tusen. Jag har stött på detta på många av våra krogar. När jag jämför detta med killar som "fått en helnatt gratis" och en tid därefter enbart plötsligt sett tjejen som ett inbetalningskort som punktligt dyker upp varje månad undrar jag vilket som egentligen är sexköp. Varför tar inte alla prostituerade emot kontant betalning?

  SvaraRadera
 3. Det är mycket märkligt att samtidigt som man förfäras över sexköpare och prostitution så är det tillåtet att sälja sex i Sverige, det är bara förbjudet att köpa. När det pratas om sexsäljarnas rättigheter så vill man inte att de ska ha det, prostitution är hemskt! Men att förbjuda prostitution kan man inte göra, det är ju inte de som är förövarna!

  Jag begriper det inte, man vill både ha kakan och äta den i godhetens förlovade land!

  SvaraRadera
 4. Ok, här kommer maktperspektivet: de prostituerade skall lära sig lyda sina överordnade kvinnor. Deras aktiviteter minskar möjligheten för kvinnor att använda sig av sex som vapen och kan därför inte tolereras.

  Om det betyder att feminismen måste utrota sexsäljare för att de kräver makten över sina egna kroppar så må så vara. Inom vänstern har det aldrig ansetts vara något större problem om vissa måste offras för att kollektivet skall få som ledarna vill.

  Maktperspektiv nog?

  Sexköpslagen är en vidrighet skapad av människor som gör sex inte till en handelsvara, utan ännu värre, till politik. Människor med fantasier om att man genom fysiskt umgänge kan 'äga' någon, men att man istället är 'fri' inspärrad på ett kontor 20 gånger mer tid i veckan för samma pengar? Eller 40 gånger mer tid med tungt fysiskt arbete?

  SvaraRadera
 5. Egentligen behöver vi ersätta sexköpslagen med en lag om förbud att utnyttja andra människor. Om det inte är frågan om slaveri eller annat utnyttjande bör inte sexköp vara förbjudet. Däremot bör andra former av utnyttjande vara förbjudna, ex jobb utan rimlig säkerhet, jobb utan försäkringar, jobb med orimligt låga loner, svartjobb för papperslösa, listan kan göras lång. Tyvärr förbjuds bara sexköp, men karriärtanterna blir väl inte mera attraktiva för att gatflickorna försvinner från våra gator, det finns ju på internet...

  SvaraRadera
 6. @Hmmm: Tanja Rahm är faktiskt ganska intressant, jag kommer ihåg hennes svenska artikel. Speciellt kommer jag ihåg ironin när hon i slutet nämde att hon när hon dragit sig ur sexarbetet utbildat sig till psykolog; efter en lång utläggning om hur hon behövde fejka allting går hon alltså från att fejka sex för pengar till att fejka känslomässigt engegemang och relationer för pengar.

  Jag undrar om man kommer få se en liknande artikel från henne om hur mycket hon skiter i patienternas problem, hur vidriga hon tycker de är och att hon bara önskade att de skulle försvinna och tiden vara slut.

  Kanske hon helt enkelt inte bör arbeta med människor? Med hennes tankar runt män och sex hoppas jag verkligen inte hon tillåts arbeta med sådant i någon professionell roll inom vården.

  Hon är ju dock knappast unik. Människor som hatar och inte står ut i sina jobb mår sällan speciellt bra av att fortsätta inom dem; den supande byggarbetaren, den kokainmissbrukande börsmäklaren eller den blandmissbrukande läkaren, de bör alla söka sig till annan sysselsättning när arbetet går hand i hand med en personlig katastrof.

  Men visst. De är ju män, så de har ju själva agens och kan fatta sina egna beslut och förväntas ta ansvar för sina liv. Det kan ju inte kvinnor. Eller?

  SvaraRadera
 7. Så fort sexköpslagen diskuteras ingår den heterosexuelle manlige torsken i retoriken. Den kvinnliga eller manlige homosexuelle torsken föräras inte ett omnämnande. Sådan är den dubbelmoral som kallas "mångfald".

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.