2015-03-02

Identitetspopulism

I fredags publicerade DN en bisarr intervju med Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. I den ömsom fascinerande, ömsom skrämmande artikeln framträder Bah Kuhnke inte vara som omogen, oseriös, okunnig och direkt olämplig för sitt uppdrag. Det framgår också att hon inlett ett samarbete med Rättviseförmedlingen, något som Bah Kuhnke samma dag även redogjorde för i en debattartikel.

Lina Thomsgård – Rättviseförmedlingens grundare – blev för en tid sedan intervjuad i ETC på ett feministiskt Södermalmscafé med "fittkonst" på väggarna. I intervjun berättade Thomsgård att hon gärna skulle se en lag som tvingade henne att flytta till Barkarby (som i Thomsgårds föreställningsvärld tycks utgöra sinnebilden för den mångkulturella förorten utanför tullarna), men att hon i väntan på en sådan lag kommer att bo kvar på Södermalm. Hon utvecklade detta med att hon på ett liknande sätt gärna skulle vilja se ett förbud mot kött och godis, eftersom hon saknade självdisciplinen att avstå på frivillig väg.

Efter Bah Kuhnkes uttalanden om Rättviseförmedlingen fick en något mer än ett år gammal krönika med titeln "Män ger mig kväljningar" av Seher Yilmaz som idag leder Rättviseförmedlingen stor spridning, någonting som ledde till att Nyheter24 valde att ta bort den. Av en arkiverad version framgår att titeln inte speglar krönikans innehåll, varför osakliga påhopp säkerligen har förekommit. Texten är emellertid väldigt anmärkningsvärd ändå.

I krönikan berättar Yilmaz hur patriarkatet får kvinnor att må dåligt, hur det utestänger dem från styrelseuppdrag och hur det leder till att kvinnor dör i barnsäng. För Yilmaz tycks det uteslutet att intressen och karriärval kan förklara könsfördelningen i styrelser. Män kan också diskrimineras, medger Yilmaz, men i dessa fall handlar det uteslutande om individuell diskriminering.

Att män betydligt oftare tar sina liv än kvinnor, att mäns medellivslängd är kortare än kvinnors, är med andra ord inte statistik, utan endast en serie individuella omständigheter. Däremot är det patriarkala strukturer som leder till att just kvinnor ibland dör i barnsäng, inte till exempel biologiska skillnader mellan könen.

Det är till detta intersektionella, vänsterradikala och synnerligen icke-folkvalda särintresse Bah Kuhnke vill överlåta makten över kulturdepartementets utnämningar. Kärleken verkar inte obesvarad, när Stefan Löfven offentliggjorde sina ministrar lät Rättviseförmedlingen i ett pressmeddelande meddela att man välkomnade "den rättvisa representationen i nya regeringen".

Detta är i grund och botten ett väldigt märkligt uttalande. Det är uppenbart att vad Rättviseförmedlingen med representation avsåg var ett antal lätträknade biologiskt och kulturellt nedärvda attribut. Margot Wallström representerade kvinnor, Mehmet Kaplan representerade mörkhyade och muslimer, Alice Bah Kuhnke själv representerade afrosvenskar och kvinnor, et cetera.

Personligen finner jag de åsikter en minister representerar oändligt mycket viktigare än vederbörandes hudfärg, kön eller sexuella läggning, och det är här det blir intressant på riktigt. Då jag, liksom ungefär halva befolkningen, står till höger politiskt är det i första hand någon med högeråsikter jag vill bli representerad av.

Dessa åsikter representeras emellertid inte av någon minister i Stefan Löfvens vänsterregering. Att såväl den sifferbingospelande statsministern som Gustav Fridolin enligt Rättviseförmedlingen representerar mitt kön och min hudfärg är mig fullständigt egalt. Jag skulle oändligt mycket hellre se två kompetenta och liberalkonservativa svarta lesbiska kvinnor på deras poster.

Det riktigt tragiska i sammanhanget är att om det är något som Margot Wallström, Mehmet Kaplan och Alice Bah Kuhnke representerar så är det i tur och ordning inkompetens, islamism och infantilism. För Rättviseförmedlingen är detta emellertid irrelevant.

Att Wallström spelar Putin rätt i händerna uppvägs av att hon är kvinna. Att Kaplan jämför den bestialiska terrorn i Syrien med när Finland försvarade sig mot Sovjet uppvägs av att han är muslim. Att Alice Bah Kuhnke inte bara beter sig som en förvuxen fjortis, utan dessutom rullar ut röda mattan för terrorismens apologeter, uppvägs av hennes hudfärg.

Det är inte friskt att det är i denna analys vi har landat. Det är inte friskt någonstans.

Läs även:
Sakine Madon
Toklandet
Ekvalist
Anybody's Place
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, HD1, Sk1, Dag1, Dag2, Dag3, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4

15 kommentarer:

 1. Åhå jaja. Stefan har t.o.m. dristat sig till att författa en dikt till Rättviseförmedlingen. Så sött.

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/lofven-hyllar-rattviseformedlingen-med-dikt


  SvaraRadera
 2. Såg precis det. Nu vet jag inte riktigt vart jag skall ta vägen. :(

  SvaraRadera
 3. Mina skämskuddar har precis tagit slut. Har säkringarna brunnit i hela regeringen??

  SvaraRadera
 4. Säkringarna har brunnit, reaktorerna har blivit utan kylning och exploderat.

  SvaraRadera
 5. Den där dikten, alltså. Juholt hade sin Suhonen. Vem har Löfven? A:lfr-d V:stl-nd?

  SvaraRadera
 6. Socialdemokraterna har väl aldrig satt någon ära i att utse ministrar med kunskaper inom det område som dom ska verka. Man tok en statare och gjorde till finansminister, en bagare blev industriminister och herr Palme själv så långt från arbetare som det på något vis gick. Så varför skulle dagens ministrar skilja sig från tidigare stolpskott?

  SvaraRadera
 7. Men nog tycker jag det är en himmelsvid skillnad mot dom gamla ministrarna och den här regeringens. Löfvens dikt bara,herrejösses att det går an,karln är ju ett skämt.

  SvaraRadera
 8. Det är skrämmande. Tycker Tove Lifvendals ledare i gårdagens Svenska Dagbladet om att vi snart mäter skallar igen var mycket bra. Är det dit vi vill komma?

  SvaraRadera
 9. Löfvens dikt får mig att tänka på Mona Sahlins patetiska brev till Springsteen. HUH!

  SvaraRadera
 10. Jag börjar få slut på synonymer på "trams", "dumheter", "vansinne" ...

  SvaraRadera
 11. SD brukar ju anklagas för att dela in folk i grupper och kategorisera.

  Men de framstår ju som helt vitbleka och klena på området i jämförelse med den nya vänstern. I brist på klassretorik har man övergått till fanatisk kategorisering av alla människor hela tiden. Nästan varje nyhets sändning gör ingångar på reportagen utifrån representations diskurser och grupptillhörigheter. Där hudfärg, könstillhörighet, etnicitet och i princip vadsomhelst mejslar ut en identitetsdriven debatt. Är det riktigt klokt det?

  Kriminalitet, demokrati, ansvar, allt relativiseras i förhållande till grupptillhörighet.

  SvaraRadera
 12. Ser på nyheter i TV 1. Klagan över att börsbolagen har för få utomeuropeiska invandrare, kvinnor förstås och det fattas säkert prickiga och gredelina också.
  Kvotera är lösningen.
  Jag är för gammal till denna värld.

  SvaraRadera
 13. Det är de flesta, det är som sagt uppenbarligen barn som styr nu för tiden.

  SvaraRadera
 14. Utmärkt inlägg! Det här är så vansinnigt att jag blir paralyserad.

  SvaraRadera
 15. Tack! Ja, det känns onekligen som att det slås nya rekord i vansinne varje dag nu.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.