2015-03-08

Nyvänsterns flagranta rasism


Public service-skandalerna har avlöst varandra de senaste månaderna. Man har lagt skulden för terrorattentat på offren, relativiserat förövarnas skuld och gjort sig till språkrör för antisemitiska tankefigurer. Man har rasregistrerat börsbolagens styrelsemedlemmar och man har å det grövsta vilselett allmänheten om en påstått ökande andel visstidsanställningar.

Vad som framträder mellan raderna är en kultur där nyvänsterns tankegods sitter i väggarna. En kultur där de vänsterradikala föreställningarna blivit så självklara att varken reportrar, producenter eller ansvariga utgivare längre reagerar. En kultur där marxistisk maktanalys, intersektionalitet och identitetspolitik är sådana självklarheter att alla tar för givet att detta ligger i den politiska mittfåran, att dessa radikala vänsteråsikter är objektiva fakta snarare än just åsikter, att de är så självklara att inga andra än högerextremister kan tänkas ha några invändningar mot dem.

I P3-programmet Tankesmedjans podd Veckans boss blev Alice Teodorescu i fredags kallad för "husblatte" (ungefär nitton och en halv minut in i programmet). Detta försvaras av Tankemedjans ansvarige utgivare Anne Sseruwagi i ett pressmeddelande. Veckans boss kan visserligen "uppfattas som sårande", meddelar Sseruwagi, men då programmet är "satir" som "sparkar [...] uppåt" och eftersom man "står för alla människors lika värde" är detta enligt henne inget problem.

Även Özz Nûjen (vars politiska stand-up för övrigt visades av SVT under valrörelsen) och Vänsterpartiets alltid lika genuint sympatiske Ali Esbati har ryckt ut till Tankesmedjans försvar under helgen, och som av en händelse betonar båda att det handlar om "satir". Även om man bortser från att Esbati själv har försvarat begreppet, faller dock talet om "satir" platt till marken när man lyssnar på programmet. Det är tämligen uppenbart att kommentaren kom direkt från hjärtat.

Problemet med begreppet "husblatte" är inte i första hand att det innehåller efterledet "-blatte". Problemet med begreppet är att det bottnar i en föreställning om att det är onaturligt för någon med invandrarbakgrund att stå till höger. Detta är ingenting som kan avfärdas med svepande utläggningar om att det handlar om "satir", ej heller är detta någonting som kan avfärdas med akademiska resonemang.

Att anse att någons ursprung och/eller hudfärg avgör dennes värderingar är rasism. Inte smygrasism, inte omedveten rasism, inte strukturell rasism utan flagrant rasism i dess renaste form. Att denna flagranta rasism idag försvaras av stora delar av vänstern beror på en och endast en sak, nämligen att rasismen är utbredd och accepterad inom nyvänstern. De ständiga och högtidliga utfästelserna om motsatsen visar i sin tur bara på hur skenhelig samma nyvänster faktiskt är.

Läs även:
Göran Fröjdh
Den hälsosamme ekonomisten
Motpol
DN1, Sk1, NSk1, GP1, HH1, SVT1, Dag1, Dag2, Dag3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Re1, Re2 Ex1, Ex2, Ex3, Ab1

14 kommentarer:

 1. Om allt det som sker ändå var vandringshistorier från kognitionsterapin på på Säter eller gamla Beckomberga, men så är det ju inte. Det sker nu, i riksmedia...

  SvaraRadera
 2. Alice är en frisk fläkt och många lyssnar på henne och det gör riktigt ont för dom som tror dom har tolkningsföreträde. Lyssnade på inslaget och det var mest klubben för inbördes beundran.Inte precis dom vassaste knivarna i lådan.

  SvaraRadera
 3. Tror att radikalfeministerna är livrädda för Alice T som nu har fått en plattform i riksmedia. Hon är inte feminist och inte vänster och därmed måste hon tas bort från sitt jobb på GP.
  I dagens Sverige måste du vara vänster och feminist.Annars skall du bara hålla käften.

  Det är i vilket fall sjukt att SR chefen helt öppet försvarar sina medarbetares flagranta rasism och mobbing av Alice T. Samme chef försvarade även Emma Knyckares program där hon hånade kända män som hade begått självmord.

  Med andra ord är hon totalt olämplig som chef och borde få sparken.

  Pelle2

  SvaraRadera
 4. Den amerikanska vänstern har alltid varit rasistisk och den moderna svenska vänstern tar merparten av sitt tankegods från den amerikanska.

  SvaraRadera
 5. Förfärligt!

  Men om rasismen kommer från rätt håll, nämligen från vänster, är den tydligen legitim, hur avskyvärt det än är att kategorisera människor efter pigment i huden.

  SvaraRadera
 6. Faktum är att de som man på SR kallar för "praktikanten" och "husblatten" börjar göra tidningen GP läsvärd igen efter en lång tids innehållsmässig torka. Det jag läst hitintills är väl skrivet med lite nya teman. Roligt när övrig media mest är låg på alla vis (med P3 på SR i botten).

  SvaraRadera
 7. Är det satir också att säga att någon är "snål som en jude" vilket de gjorde i programmet den 5 nov 2014.

  De kom på sig själva och försökte sedan desperat släta över men det är uppenbart för alla och var en vad de egentligen tycker.

  Programmet anmäldes vad jag vet aldrig, men detta var innan attentaten i Paris och judarna visste att det var fruktlöst att försöka så jag är inte förvånad över faktum.

  SvaraRadera
 8. Det där hade jag helt missat. Skall försöka sprida detta.

  SvaraRadera
 9. Alice T är bland de bästa debattörerna, opinionsbildarna och skribenterna vi har i Sverige idag. Detta retar nyrasisterna på vänsterflanken och de försöker förminska henne med klassisk rasism, härskarteknik och sexism.

  SvaraRadera
 10. Det är ca 15 min in i programmet om man lyssnar på det utan musik.

  SvaraRadera
 11. Ännu en klockren, knivskarp analys! Kan inte nog betona hur imponerad jag blir av dessa texter. Aldrig känns övrig debatt i Sverige så torftig som när man läst ett nytt inlägg av Fnordspotter. Därför en uppmaning till övriga läsare: sprid dessa texter! Fnordspotter förtjänar en storpublik. Sverige behöver Fnordspotter!

  SvaraRadera
 12. En taktik man också använder är att bjuda in "krönikörer" och "poeter"som läser sina texter under skydd av konstnärlighet. Vilket skall göra dem immuna från kritik om opartiskhet och saklighet. Där kan man vräka på hur saftigt brunvänster som helst och sedan påstå att det bara var kreativ frihet som alla skall suga i sig.

  (Man bjuder förstås bara in vänsterpolare och rasmarxister för att de har rätt vinkel på allt. Men eftersom de inte är anställda så blir det svårare att bevisa ansvar och exakt snedfördelning med procentsatser.)

  SvaraRadera
 13. Anonym 21:29:
  Stort tack för detta beröm! :)

  SvaraRadera
 14. Anonym 21:29:
  Har sällan något att tillföra i kommentarsfältet här, men håller med till fullo!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.