2015-04-24

Allt vad de gör andas desperation

Stefan Löfvens ord i SVT:s Partiledaren om att "vi har många döda som försöker fly" har de senaste dagarna gett upphov till många kommentarer. Att Sveriges statsminister saknar talets gåva är emellertid en bisak i sammanhanget. I samma program påstod Stefan Löfven att 30 % av de syrier som idag kommer till Sverige har en högskoleutbildning, trots att den egentliga siffran är betydligt lägre. Det budskap Stefan Löfven framförde höll därmed ungefär samma nivå som sättet han framförde det på.

Stefan Löfven är emellertid inte unik i sammanhanget. Tvärtom är det snarare regel än undantag att svenska politikers bild av invandringen hämtas från ett parallellt universum. I detta parallella universum vet politikerna vad de gör, där pågår inget sociologiskt experiment med osäker utgång. I detta parallella universum är problemen relativt små, politikerna handlingskraftiga och insatserna evidensbaserade. Detta universum är med andra ord väldigt olikt det vi själva lever och verkar i.

I en välfungerande demokrati borde såklart detta vara politiskt sprängstoff. Såväl den politiska oppositionen som landets journalister borde naturligtvis ha ställt landets statsminister mot väggen efter ett så uppenbart felaktigt påstående som det om de syriska invandrarnas utbildningsgrad. Så är emellertid inte fallet, såväl den politiska oppositionen som landets journalister spelar istället med i charaden. Många hävdar att detta beror på att de avsiktligt vilseleder, själv misstänker jag att det snarare i första hand handlar om att de hoppas att problemen skall försvinna bara de vägrar erkänna dem.

I torsdagens Studio Ett special kunde man höra flera exempel på detta. Ett särskilt intressant inslag i programmet var en intervju med Mona Sahlin och Lars Leijonborg, där Studio Ett genom att låta två ex-politiker komma till tals försökte få en inblick i det partipolitiska resonemanget bortom de dagsfärska flosklerna. Detta lyckades endast delvis.

Mona Sahlin talar i intervjun med närmast religiös iver om vikten av snabbare validering av invandrares utbildningar, trots att detta endast skulle ha en förhållandevis marginell effekt på integrationen. Betydligt mer lovande blir det då Sahlin till skillnad från sitt parti börjar talar om vikten av enkla jobb. Sahlin skjuter emellertid sitt eget resonemang i sank då hon med emfas förklarar att dessa enkla jobb inte skall vara några låglönejobb. Istället talar Sahlin om att "konstruera jobb" och att anställa somaliska kvinnor i förskolan enligt logiken att de är lämpliga för jobbet då de har fött många barn.

Med andra ord är det positiv särbehandling och subventionerade offentliga jobb som Sahlin förespråkar. Detta kan förvisso på lång sikt ha integrationsmässiga fördelar, men det innebär också att invandringen (åtminstone på kort sikt) blir ännu dyrare än idag för staten. Det stora problemet att invandringen undergräver finansieringen av annan offentlig verksamhet kommer med andra ord förvärras, inte förbättras, av Sahlins förslag.

Lars Leijonborg låter å sin sida mellan raderna påskina att han är skeptisk till den extrema invandringspolitiken. Hans vägrar emellertid kategoriskt att tala klarspråk om saken. När han får frågan om vad han skulle göra om han blev "migrations- och integrationsminister med obegränsad makt över allt" är det enda konkreta förslag han har att komma med ett "migrationsmuseum".

Vad intervjun med Leijonborg och Sahlin mer än någonting annat visar är att politikerna inte har en aning om hur de skall lösa de enorma problem Sverige står inför. De griper efter halmstrån, de famlar i mörkret och de stoppar sina huvuden i sanden. Allt vad de gör andas desperation, men när någon ifrågasätter dem sluter de emellertid leden. De misstänkliggör kritiken, de skjuter på budbäraren och de förklarar att de minsann vet precis vad de gör.

För varje gång detta upprepas vinner Sverigedemokraterna ännu några nya väljare. Inte, märk väl, på egna meriter utan för att de övriga partiernas företrädare framstår som idioter utan svar.

Läs även: Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, SMP1, SMP2, Re1, Re2, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, SR9

10 kommentarer:

 1. Mellan skål och vägg så vet nog politikerna (med undantag för MP och V) och journalisterna vad som försiggår men det är väldigt svårt att med den egna självbilden som upplyst och välinformerad att medge att SD har haft rätt hela tiden. Det är en besk medicin att svälja att de unga arga rasisterna har haft rätt hela tiden. Det är mycket prestige som nu står på spel.

  SvaraRadera
 2. Fått mycket beröm för detta inlägg, vilket är lite förvånande. Det skrevs nämligen efter en ganska blöt after work. :)

  SvaraRadera
 3. I viss mån har du rätt i att SD inte ökar på egna meriter.
  Men faktum kvarstår att i jämförelse med övriga partiers företrädare så finns många i detta parti med tankeförmåga. Framför allt har partiet fattat vad som är landets ödesfråga - invandringen.
  Tyvärr är det redan för sent att rätta till de grava misstag som begåtts under årtionden i en allt mer accelererande takt. Inte ens SD kan klara av att få vår sjunkande skuta på rätt köl. Men i hopplösheten är de många människors hopp.

  SvaraRadera
 4. Tja, från barn och berusade får man höra en del sanningar. Jag håller i allt väsentligt med, men för egen del fokusera på dessa meningar:

  "Så är emellertid inte fallet, såväl den politiska oppositionen som landets journalister spelar istället med i charaden. Många hävdar att detta beror på att de avsiktligt vilseleder, själv misstänker jag att det snarare i första hand handlar om att de hoppas att problemen skall försvinna bara de vägrar erkänna dem."

  Jag håller naturligtvis med. Men vill dessutom tillägga följande. Förtroendet för svenska politiker har antagligen aldrig varit på en lägre nivå än nu. Detta beror på många faktorer. En är säkert att allting vad de säger kan kontrolleras mot uppgifter på Internet. En annan är dock att våra politiker, åtminstone i sjuklövern, uppenbarligen ljuger sina väljare rakt upp i ansiktet.

  När de snackar om att invandringen är lönsam för Sverige, förstår de flesta, som är räknekunniga, att detta är ljug.

  När de snackar om att Sverige har oändligt med skogar och ängar att ta emot invandrare, förstår de flesta att detta är ljug (eftersom det är människor och inte betes-kor vi tar emot).

  När de snackar om att Sverige är ett rikt land och har råd att ta emot en halv miljon människor på några fåtal år, förstår de flesta att detta inte kan vara sant, inte minst som vi varken har bostäder, sjukvård eller andra välfärdsresurser att ta emot folk i den takt som våra politiker försöker få oss att svälja.

  Är det någon som trots detta inte förstår varför SD hela tiden går framåt i opinionen?

  Tja, våra politiker och journalister förstås.

  Vad säger detta om sakernas tillstånd i landet Sverige?

  Jag har dragit min egen slutsats. Den innebär att jag kommer att försöka flytta härifrån snarast möjligt.

  V

  SvaraRadera
 5. Yogov som låg närmast resultaten i valet. SD igår 19,5 %

  SvaraRadera
 6. För mig får du gärna grogga lite oftare.

  Politikerna går nog hur långt som helst i sin iver att vara goda och lova allt åt alla, del av deras arbetsbeskrivning.
  Knepigare är journalisterna vars arbete är att granska, jamsar med och till och med ifrågasätter hårda siffror från nationalekonomer och människor som arbetat med försvar, vård och skola hela livet, utan att komma med något annat än; -vi måste också få ha en åsikt.
  Visst har de rätt att ha en åsikt, men är den bara byggd på tyckande och känslor är den mindre intressant.
  Har det skett en förändring? Förr rapporterade journalister och ställde experter mot varann, nu är journalisterna själva experter på allt.

  SvaraRadera
 7. Nu märks en klar omsvängning i åsiktsklimatet, men fortfarande är det nog uppåt 90 procent av politikerna och journalisterna som fanatiskt eller desperat kör vidare i de gamla hjulspåren. Allt fler av dem har nu börjat tala om den "åsiktskorridor" och "normalisering" som rasisterna, högerkrafterna, har skapat och om det "hat" som "tystar" allt fler!!
  De som sitter på toppen kan lätt vända världen upp och ner, de hittar alltid syndabockar och verkligheten får sällan en chans att punktera de självrättfärdigas uppblåsta egon.

  SvaraRadera
 8. Politikerna har ju ålat in sig i et hörn eftersom de tidigare har gapat om att allt ifrågasättande av den förda migrationspolitiken är rasism. De kan inte erkänna att de har haft fel för då tappar de ansiktet. Det är förfärligt att de låter Sverigedemokraterna ensamma formulera både problem och lösningar.

  SvaraRadera
 9. Det här är väl annars värt ett inlägg på grund av sin uppenbara öppna absurditet. DN kör på och granskar EU-migranters rätt till skolgång.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/snarig-lagstiftning-kring-eu-migranters-ratt-att-ga-i-skolan/

  Alltså, tiggare har inte rätt till att gå i skolan under den period de faktiskt har rätt att stanna i landet, däremot får de det om de skiter i regelverket och stannar ändå eftersom de då inte har rätt att vistas i landet och därför har rätt till skolgång eftersom de då klassas som papperslösa vilket ju som bekant är nyspråk för illegal invandrare som inte lyckats få uppehållstillstånd trots västvärldens mest slapphänta asylprövningar.

  Det sammanfattar väl det totala haveriet som är svensk migrationspolitik rätt bra. och demonstrerar också oförmågan att sätta gränser och våga fatta andra beslut än godis till alla. Dock är ju det här lite för transparent absurt och svårt att snacka bort, så det här kan ju bli problematiskt i längden för godhetsknarkarna i och med att folk kanske börjar fatta vad begreppet "papperslös" faktiskt står för och hur absurd vår lagstiftning faktiskt är vad gäller vård och skola till illegala immigranter.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.