2015-04-05

Bland barnrumpor och billiga poänger


"Sverige börjar bli en stor barnrumpa", skrev nyligen Ann-Charlotte Marteus i en ledare om hur ungdomlig omognad allt mer kommit att ses som en merit i svensk politik. Marteus text har många bra poänger, även om den i min uppfattning lägger lite väl stor vikt vid just ålder. Det finns gott om politiker – till exempel Maj Britt Theorin, Veronica Palm, Carl Schlyter och Per Gahrton – vars gärning präglas av barnslighet och naivitet, trots att de är betydligt äldre än de politiker Marteus använder som exempel.

Idag har den paradoxale miljöpartisten Bertil Torekull (tidigare bland annat chefredaktör för Svenska Dagbladet och grundare av Dagens Industri) skrivit en debattartikel om att Sverige tillfälligt borde stoppa invandringen, för att i lugn och ro kunna ägna ett halvår åt att utforma en hållbar invandringspolitik. Förslaget är såklart drastiskt, men texten innehåller många bra poänger som borde kunna uppskattas även av den som inte är villig att gå lika långt som Torekull föreslår.

I Sverige har vi emellertid som bekant sedan länge avskaffat de resonerande diskussionerna till förmån för känslostyrda utbrott, varför ingen idag heller förmår förhålla sig till Torekulls text på ett konstruktivt sätt. Istället är det de sedvanliga överorden, rasismanklagelserna och uteslutningskraven som nu hörs.

Vad mer är, Torekulls unga partivän Maria Ferm har i sann bokstavsvänsteranda hamnat i en infekterad Twitterdiskussion med en annan av den postmoderna nyvänsterns verklighetsfrånvända profiler, nämligen Foujan Rouzbeh, om vem av dem som är mest rättrogen. Torekull själv följer säkerligen detta med ett roat leende på läpparna, för en äldre herre med hans erfarenhet och bildning förstod säkerligen mycket väl hur hans text skulle tas emot.

I den svenska debatten talas det ofta om det förkastliga med "billiga poänger". Bedömningen av vilka poänger som är billiga är emellertid högst godtycklig. Riktigt billiga och närmast infantila poänger i stil med "ingen människa är illegal", "vi har råd, vi är ett rikt land", "vi står upp för alla människors lika värde" och "tänk på barnen" upprepas ständigt i den svenska politiken utan att dessa beskylls för att vara billiga. Tvärtom kan man idag göra politisk karriär på att, utan att sticka ut hakan, endast haspla ur sig meningslösa floskler av det där slaget.

Detta är inte modigt, moget, solidariskt, progressivt eller medvetet. Det är ett symptom på hur hela vår samhällsdebatt regredierat till ett barnstadium. Det är ett symptom på hur vi som samhälle mentalt försöker frigöra oss från den krassa verklighetens realiteter. Det är ett symptom på hur vi börjat intala oss själva att vi kan äta oss mätta på handlingsplaner, värma våra bostäder med värdegrunder och betala räntan på vår statsskuld med en heligare än du-attityd.

"Nej, Bertil Torekull, det där alarmistiska svamlet kanske dög på Svenska Dagbladets ledarsidor men i miljöpartiet får man skärpa till sig", skrev miljöpartisten och vuxenmobbaren Nils Karlsson idag på Twitter. Den där meningen sammanfattar på sitt sätt läget i Sverige 2015 väldigt bra.

I Karlssons värld tycks Svenska Dagbladets ledarsida vara en ytterst oseriös och destruktiv kraft i den svenska samhällsdebatten. Med sitt flummiga svammel om realpolitik vill man leda Sverige i fördärvet medelst oseriöst tankegods om en verklighetsförankrad politik och en balanserad statsbudget. Tur för oss andra att miljöpartisten Karlsson, genom att blunda för problemen och utbrista i Kumbaya, är redo att på ett seriöst sätt styra upp debatten.
DN1, DN2, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, LT2, LT2, LT3, LT4, SMP1, SMP2, Re1, Re2, Re3, Re4, Re5, Re6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5

7 kommentarer:

 1. Jag blir fullständigt förtvivlad då jag ser nivån i den svenska politiska och mediala debatten, detta är ofta bildade intelligenta människor som inte har heder nog att respektera andras åsikter eller mod att erkänna egna fel. Debatten är i sanning på ett barns nivå, ovärdigt ett civiliserat land. Kan du se någon möjlig väg ur detta tillstånd? Krävs det inte flera generationer av bildning och seriös debatt innan själva kulturen blivit anständig igen, det tog bara 50 år att rasera vår intellektuella civilisation, men jag tror det tar mycket längre tid att återuppbygga den.

  SvaraRadera
 2. Tror på många sätt det är 68-generationens tankegods som, ungefär lagom till att vi trodde det var dött och begravet, kommer tillbaka och biter oss i svansen. Men precis som förra gången lär det komma en motreaktion. Frågan är bara när, och hur mycket skada man kommer hinna ställa till med före.

  SvaraRadera
 3. Tack igen för bra artikel.
  Undrar bara om någon politiker läser detta.
  Det har blivit en ond spiral av barnrumpetänkande.

  SvaraRadera
 4. Jo, Torekulls förslag är vettigt. Jag minns hur bra det gått när vi impulsköpt några växter till trädgården, i hopp om att därefter kunna raskt planera in var växterna ska stå, gräva, sätta lite murar, jordförbättr osv. När vi kommit runt till det, så har de inköpta växterna för länge sedan vissnat bort.

  Så låt oss först definiera hur samhället ska vara uppbyggt för att hantera dagens invandringsnivåer. Skall de som kommer få bo i tält? Skall staten bygga subventionerade bostäder? Skall invandrarna jobba som pigor och drängar, eller bidragsförsörjas?

  De realistiska förslag som kommer fram bör provas i allmänna val innan kranen sätts på. Så att vi kan avgöra om vi vill bo i nattväktarstaten eller i det socialistiska armodet eller vad nu partierna kommer gå till val på.

  SvaraRadera
 5. Som alltid en klok och läsvärd bloggpost. Håller med om vartenda ord!

  Carl Hamilton visste nog inte hur rätt han skulle få med sin bok "Det Infantila Samhället" som släpptes för mer än tio år sedan.

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet!

  Som jag ser det började förfallet när Reinfeldt utlovade att han skulle föra en mer socialdemokratisk politik än socialdemokraterna själva.

  Det är inte så att vi i Sverige har fler idioter än i andra länder. Problemet är att vi inte har några motkrafter. I konsensuslandet av första graden har "rätt-tänket" gjorts till en dygd. Alla som tänker utanför boxen är onda och schasas iväg.

  När borgerligheten med Reinfeldt i spetsen vek ner sig, stod plötsligt vänstern där utan motkrafter. De kan nu ta ut svängarna i en allt mer sinnesrubbad spiral.

  Jag skyller borgerligheten för detta. Sedan man slutade att vara en motkraft mot vänstern har dårskapen fullständigt belägrat landet.

  V

  SvaraRadera
 7. Sorgligt hur lågt denatten sjunkit. Instämmer tyvärr. Tack.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.