2015-04-29

Den självförintande tillitskulturen

Antalet utländska tiggare i Sverige har fördubblats på ett år, rapporterar SVT idag. Martin Valfridsson, som av regeringen utsetts till så kallad "nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare", avfärdar emellertid ett tiggeriförbud. "Det vore att sopa problemet under mattan", säger han.

Valfridsson har såklart rätt när han antyder att ett förbud endast skulle angripa symptomen, inte orsakerna. Problemet med resonemanget är bara att orsakerna återfinns i andra länder och i en kultur där avståndstagandet från majoritetssamhället är en djupt rotad norm. Svenska politiker har varken mandat, möjlighet eller tid att ta sig an den gigantiska uppgiften att eliminera grundproblemet.

Valfridssons förslag till "lösning" kommer med stor sannolikhet vara åtgärder i stil med fler härbärgen, bidrag, rätt till samhällsservice och så vidare. Att på detta sätt för skattebetalarnas pengar belöna ett beteende som de allra flesta svenskar dels tycker är väldigt otrevligt, dels ofta sammanfaller med regelrätta lagbrott som mark- och husockupationer, kan däremot inte påstås vara att "sopa problemet under mattan".

Sådana förslag och åtgärder bidrar istället till att förvärra problemet. För varje härbärge som öppnar så kommer fler tiggare att komma till Sverige. Istället för att "sopa problemet under mattan" väljer svenska politiker att stoppa huvudet i sanden. Detta leder i sin tur till att känslan av ett samhälle i sönderfall ökar, att Sverigedemokraterna skördar nya opinionstriumfer, att nedskräpningen och antalet markockupationer accelererar och att ilskan, empatilösheten och råheten brer ut sig i det svenska samhället.

"Svenskar är snälla", säger rumänska Ramona i en intervju med StockholmDirekt. Den snällhet som åsyftas är ett utslag av en väldigt påtaglig svensk tillitskultur, men detta kan mycket väl komma att förändras betydligt snabbare än vad de allra flesta vill tro. En tillitskultur kan bara uppstå där tillit faktiskt är någonting befogat. En tillitskultur förutsätter att få missbrukar samma tillit. En tillitskultur tar lång tid att bygga upp, men går väldigt snabbt att rasera.

Den svenska politiken blir allt mer infantil och utopistisk. Svenska politiker talar inte bara om Sverige som "en humanitär stormakt", de vägrar dessutom allt oftare att fatta de obekväma beslut som det är en av deras allra mest grundläggande arbetsuppgifter att fatta. Det radikalpopulistiska Miljöpartiet sitter i regeringen och den postmoderna och verklighetsförnekande nyvänstern kontrollerar allt fler tunga positioner i samhället. Den politiska debatten blir för varje dag allt svårare att skilja från en diskussion mellan olika grötmyndiga elevrådsrepresentanter med skriande brist på livserfarenhet och verklighetsförankring.

Allt detta är en produkt av tillitskulturen. Ingenting liknande skulle i samma omfattning kunna ske i ett samhälle som fortfarande genomsyrades av ett visst mått av hälsosam skepsis. Tillitskulturen har därmed blivit sin egen värsta fiende, den är nämligen i snabb takt på väg att omöjliggöra förutsättningarna för sin egen existens. Det är priset vi får betala för att realpolitiken ersatts av idealism, utopism och flum.

Läs även:
Motpol, Anybody's Place
DN1, DN3, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2,

10 kommentarer:

 1. Dr Mabuse a k a Skogsmulle29 april 2015 21:00

  Käre Fnordspotter,

  idag orkar jag inte ens försöka formulera en intelligent, putslustig infallsvinkel på din utmärkta text. Tack för att du orkar hålla krutet torrt.

  En tröst i mörkret är att den institutionaliserade idiotin så utmärkt nagelfars av dig och några andra kämpar i bloggosfären. När allt barkar åt helvete ( ursäkta kraftuttrycket men jag finner uttrycket adekvat )kommer eftervärldens forskare åtminstone att kunna finna att det fanns de som vågade tala klarspråk. Idiotin är rikligt domkumenterad!( Såvida inte dessa framtida forskare är hjärntvättade och ur stånd att dra några slutsatser p g a det urlakade, näst intill fördummande skolsystemet och den anti-intellektuella tidsandan )

  Omvärlden måtte häpna över den kamikaze-approach som svenska politiker och ledande opinionsbildare ägnar sig åt. Hur vi gröper ur den tillit som vi mödosamt byggt upp. Hur den välfärd som vi betalt världens högsta skatter för vårdslöst används för att frälsa omvärlden och andra än de stackars plikttrogna satar som inte hade annat val än att foga sig och betala de skatter de ålagts.  SvaraRadera
 2. Direktören för Liv och ljus, Florin Ivanovici, är mycket tydlig.

  – Vår mycket starka rekommendation är att inte ge pengar till tiggare. Det förvandlar tiggeriet till ett yrke, barnen hemma i Rumänien överges och missar ofta skolan när föräldrarna är borta. Att ge uppmuntrar till ett liv utan framtid; att flytta från land till land löser inte deras grundläggande problem, säger han..

  Läs hela!

  http://www.svt.se/nyheter/utrikes/rumanerna-skams-for-sina-tiggare

  SvaraRadera
 3. Dessutom: I Rumänien betraktar man inte romer som rumäner.
  Ofta saknar de t om papper på att de är rumäner. Folkbokförd kan man endast bli om man föds på sjukhusens BB-avdelningar och där vägrar man oftast att ta emot romer.

  Sannolikheten att Rumänien ska lösa romernas problem är därför 0%.
  Spännande att se hur Sverige ska hantera problemet.

  SvaraRadera
 4. "Svenskar är snälla" = svenskar är lättlurade dumhuvuden

  SvaraRadera
 5. Tillit? Vänstern har stor tillit till staten men tror alltid det värsta om sina medmänniskor. De tycks över lag tro att om inte staten går in och konfiskerar och omfördelar folks tillgångar och detaljstyr deras liv så kommer de "svaga" att lämnas att dö. Att sedan vänstern alltid tror det bästa om de "utsatta" beror, som du tidigare påpekat, på att vänstern inte ser dessa som jämlikar utan som husdjur som inte kan klara sig själva. Och ingen ställer samma krav på moral och uppförande på ett djur.

  SvaraRadera
 6. Det verkliga problemet är att "tiggarna" inte kommer att få ett drägligt liv så länge det lönar sig att tigga i Sverige. Därför bör vi skicka hem dem till det medlemsland de bor i och om folk vill hjälpa dem där kanske det går att ordna på något sätt. Om vi skall behålla dem här måste kommunerna sätta dem på skolbänken för att lära dem svenska, sedan måste de få grundskolekompetens och därefter gymnasiekompetens. Att avstå från att utbilda dem är bryter mot alla humanitära principer. Först när de har fått utbildning på svensk normal standard nivå har de chans till drägliga liv. Att ge dem pengar idag kommer bara att förlänga deras liv i misär och fattigdom.

  SvaraRadera
 7. Utlandssvensk30 april 2015 15:00

  "Den svenska politiken blir allt mer infantil och utopistisk."

  Nej, det stämmer absolut inte. Troligen har vi fortfarande inte överträffat regeringen Bildt-Westerberg (1991-1994) vad gäller dessa egenskaper. Vidare gick alliansen MYCKET tydligt till val både 2006 och 2010 på att massivt öka alla typer av immigration från tredje världen.

  T.ex gav Centern ut en stor rapport inför valet 2006 om sin föreslagna migrationspolitik som var mist lika "infantil och utopistisk" som dagens politik på området. Det påminde en hel del om deras program kring “nybyggarlandet” som kom ut 2012, där man fullt ut klev in i en renodlad Kafkavärld.

  Vad gäller Moderaterna borde det räcka med ett namn: Tove Lifvendahl. Hon var ordförande för MUF (fram till 2003 om jag minns rätt) och satt i partistyrelsen för M samt var den som drog igång processen som ledde till de nya moderaterna. Ett fullständigt hysteriskt multikulti fruntimmer som mycket tydligt flaggade för det som sedermera har realiserats. Hon bosatte sig i Rosengård under en tid och skrev sen en bok om upplevelsen.

  Här kommer lite om Tove från DN och SvD anno 2003:

  “Tove Lifvendahl var den som startade revolten mot den gamla moderatledningen”

  “hon är stolt över partiets liberalisering av flykting- och invandringspolitiken”

  http://www.dn.se/nyheter/polit...

  ”Vi måste acceptera att människor vill bo i Sverige utan att känna sig svenska. Jag skulle aldrig komma på idén att sträva efter att känna mig rysk bara för att jag flyttade till Ryssland”. Denna Lifvendahls nyckeltanke borde vinna spridning. ”Vi kan överge svenskheten som mål för integrationen ”

  http://www.svd.se/kultur/fran-...

  Reinfeldt och övriga ledande moderater var helt och full med Tove i dessa frågor, hela vägen från 2003 till 2014.

  Vad gäller arbetskraftsinvandringen hade vi innan valet 2006, under sosse regeringen, en mycket uppmärksammad debatt om huruvida fri imgration skulle införas för de nya öststater som blev medlemmar i EU (nästan alla andra befintliga EU medlemmar införde restriktioner).

  I Sverige var de endast sossarna som var emot denna fria immigration och de röstades ner av de andra gammelpartierna. I samband med detta skrevs det massor av inlägg från borgliga politiker som med all önskvärd tydlighet förklarade att de ville ha kraftigt ökad immigration.

  Den i västvärlden unika helt fria arbetskraftsinvandring utan kompetenskrav som alliansregeringen drev igenom efter segern 2006 var något som Moderaterna hade propagerat länge och tydligt för.

  Nu vet jag att väldigt många som röstade på alliansen 2006 och 2010, kanske t.o.m en majoritet, trodde att dessa partier stod för en mer restriktiv immigrationspolitik.

  Men detta kan man faktiskt inte lasta partierna för utan den enda rimliga slutsatsen är att det i särklass största demokratiska haveriet i Sverige är att vi har en väljarkår som fullständigt struntar i att ta reda på var partierna står i vissa frågor och som t.o.m glatt förmodar att partierna står för motsatsen av vad de upprepade gånger, både i tal och skrift, har deklarerat.

  SvaraRadera
 8. Utlandssvensk30 april 2015 15:04

  Länkarna verkar ha blivit avklippta i inlägget ovan. Här kommer de korrekta:

  http://www.dn.se/nyheter/politik/ideer-och-politik-hor-ihop/

  http://www.svd.se/kultur/fran-svenskhet-till-delaktighet_115851.svd

  SvaraRadera
 9. På tal om en självförintande tillitskultur, läs även vad nationalekonomen Tino Sanandaji har att säga, på sin blogg med inlägget under rubriken "Tillväxt och produktivitet i OECD 2006-2014":
  Tillväxt och produktivitet i OECD 2006-2014

  Om inte befolkningen liksom landet politiker känner paniken närma sig beroende på det ökande tiggeriet, liksom migrationen så borde de få en tankeställare, åtminstodne om de tar till sig fakta som exempelvis nationalekonomen Tino Sanandaji delar med sig på sin blogg.
  http://www.tino.us

  SvaraRadera
 10. @Utlandssvensk
  Mycket intressant och upplysande skrivet.
  Måste erkänna att jag var helt övertygad att "utanförskapet" syftade på den katastrofala integrationen. Kanske beroende på den svartmålning högern varit utsatt för i generationer så man var utgick från att de inte menade vad de sa.

  Förresten, kan en nation får Darwin Award?

  /Plainview

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.