2015-05-03

Om Sossesverige, Alvedon och frihet

Läkemedelsverkets beslut om att försäljning av vanliga Alvedontabletter framöver endast skall vara tillåtet på apotek har under veckan väckt ganska hätska reaktioner.

En del har gjort sig lustiga över detta. Trots allt hänger väldigt få svenskars livskvalitet på huruvida det går att köpa vanliga Alvedontabletter utanför apoteken eller ej. Ej heller är det troligt att de svenskar som framöver drabbas av plötsligt huvudvärk vid en tidpunkt då de flesta apotek är stängda inte kan bli hjälpta av något av alla de övriga alternativ som fortfarande kommer stå till buds. Det är emellertid i grund och botten inte där skon klämmer.

Svenskarna lever i en stat där politikerna gör stora ingrepp i deras liv. Staten reglerar till exempel inte bara medborgarnas föräldraledighet, allt fler röster hörs också för att samma politiker skall reglera denna ännu mer. Medborgarna tvingas ge staten merparten av sina pengar, varpå dessa pengar används på det sätt som staten – inte medborgarna själva – tycker är bäst för samma medborgare. Narkotikapolitiken är drakonisk, det finns ett statligt alkoholmonopol, skatten på tobak är skyhög, et cetera. Listan kan göras oändligt lång.

En del – kanske de flesta – svenskar tycker detta är fullt rimligt. Andra svenskar vantrivs emellertid med denna ordning. Många svenskar finner idag klimatet i ett land som inte bara präglas av stor statlig reglering av medborgarnas privata angelägenheter, utan där debatten dessutom präglas av konsensuskultur och en väldigt smal åsiktskorridor, direkt kvävande. För många svenskar är atmosfären i det offentliga Sverige lite som luften i ett litet rum utan ventilation, just efter att tio personer suttit där under flera timmar med stängda fönster en varm sommardag.

Det är i denna kontext reaktionerna på Läkemedelsverkets panikbeslut om Alvedonförsäljning måste förstås. Många som tvingats genomlida en kraftig huvudvärk eller feberfrossa helt i onödan bara för att statens läkemedelsaffärer varit stängda, värdesätter den sedan några år nyvunna friheten att bara behöva ta sig till jourbutiken på hörnet eller macken i byn för att finna lindring. Många som bara vill leva sina liv i fred, med så lite statlig inblandning och kontakt med myndigheter som möjligt, ser Läkemedelsverkets beslut som en steg tillbaka till en tid som var ännu mer ofri än nutiden.

Vad som gör det hela etter värre är avsaknaden av logik i beslutet. Det är till exempel endast försäljningen av receptbelagda paracetamolprerparat som har ökat sedan avregleringen av det statliga läkemedelsmonopolet. Den försäljning som idag sker utanför apoteken ligger därmed inte bakom den totala försäljningsökning som Läkemedelsverket förklarar de ökade förgiftningsfallen med. Ej heller är det aktuellt att börja reglera försäljningen av rakblad, salt eller någonting annat som medvetet eller omedvetet ofta används av medborgarna på ett sätt som skadar den egna hälsan. Istället handlar det enligt regleringsivrarna om ett beslut som enligt dem har "ett positivt signalvärde".

Att därtill staten med buller och bång börjar återreglera värktabletter, samtidigt som den varken förmår skydda medborgarna mot yttre eller inre hot eller värna äganderätten, gör det hela till en ren förolämpning. Att det hela dessutom sker samtidigt som landets regering försöker tiga ihjäl de riktiga samhällsproblemen gör beslutet direkt surrealistiskt.

Hade det inte varit för de långa åren av socialdemokratiskt styre hade myndigheter varken haft makten eller viljan att på detta sätt reglera medborgarnas privatliv. Läkemedelsverkets beslut var därför, trots att det inte fattades av regeringen, i allra högsta grad en triumf för ett Sossesverige som fram till nyligen verkade vara på reträtt. Veckans beslut må ha varit symboliskt till sin karaktär, men vad det var symboliskt för är hur friheten i Sverige ännu en gång pressas tillbaka.

Mer i ämnet:
Daniel Carlzon och Michael Olausson i DN Debatt
Daniel Carlzon i studiodebatt med Läkemedelsverkets Rolf Gedeborg

5 kommentarer:

 1. utlandssvensk3 maj 2015 21:57

  "Hade det inte varit för de långa åren av socialdemokratisk styre hade myndigheter varken haft makten eller viljan att på detta sätt reglera medborgarnas privatliv."

  Nu har vi faktiskt haft alliansen i 8 år!!!!! Det blir med den bakgrunden fullkommligt patetiskt att skylla på sossarnas långa maktinnehav.

  Det går alldeles utmärkt att avsocialisera ett land om man har makten och viljan. Se bara på Thatcher i UK. Alliansen hade makten men inte viljan.

  SvaraRadera
 2. Ja vad säger man? Det infantila samhället dominerar. Btw, jag utgår ifrån att alla lästt dagens krönika av Julia Caesar. Om inte, den finns här. Relkommenderas.

  http://snaphanen.dk/2015/05/03/god-natt-sap/

  SvaraRadera
 3. Tror det var Göran Perssons regering som höjde tobaksskatten MASSOR och trodde det skulle betala sig. Jag sade bara "nu kommer smugglingen att öka", vilket den också gjorde. Har sedan för mig att man sänkte tobaksskatten igen, men då hade smugglingen redan kommit igång och var fortsatt lönsam.

  Alvedon blev 'upptäckt, förmodligen för att det fanns mitt framför näsan i affärerna. Bara för att det försvinner in på apoteken igen, receptfritt, så kommer inte missbruket att minska bland dem som 'vill' missbruka.

  SvaraRadera
 4. Paracetamol är en värdelös värktablett, men en livsfarlig och irreversibel killer som tonårstjejer inte ska kunna spontanköpa när pojkvännen gjort slut på lördagkvällen. Mycket bättre att de riskerade lite med ett rakblad.

  SvaraRadera
 5. Framförallt gör man livet surt för folk på landsbygden vilket måste sägas vara ett bra delmål.

  Inget systembolag och ingen vårdcentral och absolut inget apotek. Är man så dum att man inte vill bo i ett miljonprogramghetto så måste man ju få sota för det. Självklart. Dessutom brukar ju vissa landsortsbor odla egna grönsaker. Och potatis. Vilket inte ger några skattepengar, momspengar, arbetsgivaravgifter, engagemangsbonusar, ombudmannaförsörjningspenning eller solidaritetslön samt konstnärsdito. (Snart kanske de använder solkraft och annat okontrollerbart också).

  Så,det minsta man kan begära är att lantisarna sätter sig i en bil med extremskattad bensin och kör, extremt febersjuka och allmänt yra i bollen, några tiotal mil för att köpa Alvedon.

  Man måste visa var skåpet skall stå. Vilka som bestämmer och vad godhet och omtanke kostar. Samt lägga ner alla privata vårdinitiativ så vi får tillbaka de präktiga köerna överallt igen. Vilket gör att vi kan kräva mer resurser till allting hela tiden.

  Edolf Tvärhand

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.