2015-04-20

Erik Ullenhag skriver en debattartikel

Erik Ullenhag var inte bara ministern som ständigt från skyhöga hästar predikade etik och moral för andra. Erik Ullenhag var dessutom ministern som manipulerade statistik för att kunna hävda att antalet utanförskapsområden inte längre ökade.

Erik Ullenhag var ministern som satte i system att försöka dölja att arbetslösheten bland invandrare inte minskade, genom att istället tala om jobbtillväxt i absoluta tal. Erik Ullenhag var dessutom ministern som kallade etableringslotsreformen "den största förändringen av svensk invandringspolitik på 25 år", och som envist försvarade reformen samtidigt som skattepengar gick till charlataner och terroristrekrytering.

Igår publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel av Erik Ullenhag och hans partivän Tina Acketoft. Den är, på sitt sätt, väldigt fascinerande läsning. Temat för artikeln är de rumänska tiggare som blivit ett permanent inslag i den svenska stadsbilden. Givet att Ullenhag är både medförfattare och – åtminstone om man får tro namnordningen – huvudförfattare, infinner sig såklart direkt en uppsättning förutfattade meningar. Dessa kommer emellertid snabbt på skam.

För det första är språkbruket påfallande rakt. Eufemismen "EU-migranter" används förvisso sex gånger i texten, men detta är som av en händelse precis lika många som det faktiskt talas om "tiggare" eller avledningar därav. I texten benämns fenomenet som "tiggarfrågan", man gör klart att den fria rörligheten i EU inte gäller tiggare som stannar längre än tre månader i Sverige och man säger sig se "med oro på" att regeringen och många kommunala majoriteter "nu agerar på ett sätt som leder till att fler kommer hit för att tigga".

Till min egen förvåning finner jag mig vara enig med mycket av vad Erik Ullenhag skriver, det handlar trots allt om sådant jag själv vid åtskilliga tillfällen har skrivit på den här bloggen om. Problemet är bara att Ullenhag före valet utan vidare skulle ha klassat exakt samma resonemang som han nu själv för som rasistiska. Effekten blir att jag mer än något annat känner mig provocerad. Ullenhag framstår som en kappvändare, som en cynisk politikerbroiler som över en natt är beredd att överge de principer han fram till nyligen hållit för heliga, bara han finner att detta plötsligt ligger i hans eget intresse.

Märkligheterna upphör emellertid inte där. Utöver att ge uttryck för denna nya hårdare – och enligt Folkpartiet anno 2014 direkt rasistiska – linje, presenterar Ullenhag och Acketoft nämligen även ett förslag till lösning på grundproblemet. Denna lösning går ut på att Sverige på egen hand skall "runda EU-systemet", sända tjänstemän till Rumänien och på plats såväl eliminera fattigdomen som bygga upp "fungerande samhällsstrukturer".

Vad Folkpartiet visar prov på är med andra ord en bisarr kombination av hyckleri och megalomani. Om man bortser från storhetsvansinnet handlar det hela emellertid om att ett borgerligt parti har tagit ett förhållandevis stort steg i rätt riktning. Jag antar att jag borde vara glad, men faktum är att jag mest känner mig trött och luttrad. Det är nämligen en före detta minister som sedan länge bränt allt sitt förtroendekapital som har undertecknat debattartikeln.
DN1, DN2, Dag1, Dag2, SvD1, SvD2, Ex1, Ex2, SR1, SR2

7 kommentarer:

 1. För knappt ett år sedan, före senaste riksdagsval, twittrade Ullenhag om den komiska Sandvikenrapporten "Sandviken påminner om att vi också blir rikare av öppenhet”

  Varför denna omsvängning nu? Hur som helst, trovärdigheten är noll.

  /Eskil

  SvaraRadera
 2. Brukar inte SD säga att vi borde lösa problemen på plats istället för att ta hit flyktingarna ?
  Sympatiserar Ullenhag med SD helt plötsligt ?

  SvaraRadera
 3. Oj, oj det handlar givetvis att rädda sitt eget skinn.
  Men hur kan Hr Ullenhag överhuvudtaget tro att han hos allmogen har någon trovärdighet i argumentationen?
  En lismande kappvändare.
  Vi kommer inom en snar framtid få se fler.
  För detta upplägg avseende volymen på invandringen håller inte. På något vis.

  SvaraRadera
 4. Varför säger nu Ullenhag tvärtemot vad han sa för ett år sedan?

  Tänk följande sedeslärande historia: Soldaterna Billström och Ullenhag sitter i skyttegravarna under 1:a världskriget. Soldat Billström sticker upp huvudet över kanten och ropar "volymer", varpå tyskarna vräker på kulspruteeld och Billström tvingas ducka. Ullenhag, som också gärna skulle vilja ropa "volymer", sitter som en klok soldat kvar i skyttegraven och tänker det tyst för sig själv.

  Ett år senare har tyskarna pressats tillbaka, krigslyckan har vänt lite, och kulsprutorna tystnat. Då hoppar soldat Ullenhag upp på krönet och ropar "Volymer" så det ekar över slagfältet.

  Självmordskandidater brukar inte komma så långt inom politiken.

  SvaraRadera
 5. Känner full sympati för kommentarerna här. Det vilar något djupt osympatiskt och opålitligt över herr Ullenhag. Nu vänder han kappan efter den vindriktning och verklighet som är alltför tydlig för att kunna negligeras. Men förmodligen bekymrar han sig inte ett skvatt över att han tidigare ansett hederligt folk vara rasister för den typ av tankegods han nu själv torgför.

  Jag kväljs inför hans förnumstiga, kerubliknande uppenbarelse och nasala mästrartonfall.
  Dock - om detta nu innebär att även intellektuellt ohederliga manipulatörer bidrar till att vidga åsiktskorridoren - gott.

  Jag välkomnar denna kappvändning men kommer inte att kunna känna förtroende för denna person.

  Dr Mabuse a k a Skogsmulle

  SvaraRadera
 6. Jag har absolut inget förtroende för sådana politiker. Det som är obehagligt med kappvändandet är att dessa man inte tänker själv och står upp för något, vilket kan leda till att om det helt plötsligt blir politiskt korrekt att verkligen bli rasist på riktigt (alltså inte bara vilja ha en fungerande migrationspolitik med rättssäkra beslut utan exempelvis istället faktiskt börja se exempelvis judar som mindre värda) så kan man ju anta att kappvändarna blir just riktiga rasister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjälp ja, det har du rätt i...

   Radera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.