2015-04-13

Räntebidraget och klienteli(s)men

När det idag framkom att Finansinspektionen, Riksbanken och Konjunkturinstitutet är rörande överens om att ränteavdraget bör avskaffas, valde Stefan Löfven att för ovanlighetens skull att visa prov på lite av den där tydligheten har så ofta utlovar men väldigt sällan förmår att faktiskt leverera. Att avskaffa eller sänka ränteavdraget var nämligen, enligt Löfven, inte aktuellt.

Hans huvudsakliga skäl för detta är såklart taktiskt. Han vet att ett avskaffat ränteavdrag på kort sikt skulle göra regeringen ännu mer impopulär än vad den redan är, varför han i sann svensk politisk anda valde att stoppa huvudet i sanden i stället för att erkänna ett stort och högst reellt problem.

Sanningen är dock inte bara att ett sänkt eller avskaffat ränteavdrag på några års sikt avsevärt skulle minska risken för en ekonomiskt krasch. Det skulle också bromsa de skenande bostadspriserna, varför bostadsägarna endast tillfälligt skulle förlora på det hela. Detta väljer Stefan Löfven dock att ignorera, i förhoppningen att tre och ett halvt år före nästa ordinarie val vinna några kortsiktiga popularitetspoäng.

Detta är emellertid inte hela förklaringen till varför regeringen gör som den gör. Att först ta väljarnas pengar, därefter medelst bidrag och subventionerade banklån köpa samma väljares röster, är närmast att betrakta som Socialdemokraternas raison d'être. Att den socialdemokratiska bostadspolitiken med ränteavdrag, hyresregleringar, regelkrångel och krav på dyra handikappanpassningar får bostadspriserna att skena är enligt denna perversa logik inget problem. Tvärtom.

Att ytterst få svenskar har råd att köpa sina bostäder passar den socialdemokratiska ideologin som hand i handske. När de högbeskattade svenskarna tvingas hyra sina bostäder av bankerna för pengar de "får" (det vill säga får tillbaka) av staten, skapar detta en beroendesituation.

Det leder inte bara till att de svenska hushållens privatekonomier till slut står och faller med vänsterpolitikernas skenbara välvilja. Det leder också till att de socialistiska politikerna ges stora möjligheter att styra väljarnas konsumtion, livsstil, livssituation och i förlängningen också deras värderingar.

Detta är såklart ett drömscenario för varje vänsterpolitiker. Det ligger helt i linje med den socialistiska föreställningen om att folk inte vet vad som är bäst för dem, och att makten över deras liv därför är någonting som bör överlåtas till de politiker som anser sig veta bättre. Som om inte detta var nog försöker man därtill genom bland annat den så kallade "Hyresgästföreningen" sälja in bilden av att detta är någonting man gör för medborgarnas egen skull.

När den bostadsbubbla Stefan Löfven idag meddelade att han ämnar fortsätta elda på till slut spricker, är risken stor att många inte bara förlorar sina jobb, Många kommer då med största sannolikhet också, i en groteskt uppförstorad repris av vad som hände under 90-talskrisen, tvingas sälja sina överbelånade bostäder med förlust. Endast ett banklån kommer då att finnas kvar som minne av det som var tänkt att vara en drömbostad.

När detta sker lär Stefan Löfven emellertid inte kosta på sig att vara självkritisk. Tvärtom lär han i sedvanlig ordning skylla på Socialdemokraternas ständiga följeslagare: nån annan.

Läs även:
Den hälsosamme ekonomisten, Maria Ludvigsson, Motpol
DN1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5

7 kommentarer:

 1. Vi kan väl hoppas att han lovar att det ska finnas kvar, då skulle iallafall jag känna mig säkrare på att det tas bort.

  SvaraRadera
 2. Jag har på senare tid funderat på hur makten tänkt sig att betala för våra nya svenskar och jag tror bostäderna är nyckeln till utökat slaveri. Då nästa stora krasch kommer (när räntan går upp) så kommer många svenskar se sig överbelånade, staten går då in med nödlån till goda villkor till dem som säljer stugan till staten och flyttar in i de moduler staten förfogar över. De svenskar, OBS de har arbete, annars hade de inte kunnat köpa hus, som därefter bebor modulerna är nu tvingade att dels betala av skulden till banken och till staten samt hyra för modulen, de jobbar bägge två, dubbla skift och längtar till döden befriar dem. Under tiden hyr staten ut deras gamla stuga till våra nya invandrare med 3-8 barn som ju faktiskt behöver den bättre då de ju har barn. Dessa nysvenskar kommer inte in på arbetsmarknaden eftersom de gamla husägarna nu jobbar dubbla skift och övertid, så de blir försörjda av samhället. Nå, vad vinner samhället på detta? Jo, en arbetarkår som är välutbildad, språkkunnig, utomordentligt motiverad och absolut förslavad samt ett nytt trasproletariat som näst intill 100%igt röstar rött, makten är säkrad så länge gammalsvenskarna förblir skuldsatta.

  SvaraRadera
 3. År det inte snarare så att en bibehållen hög invandringstakt är en förutsättning för att hålla bubblan uppe?

  White Flight plus fler nyanlända som lånar för att hänga på är ju bankernas drömscenario...

  SvaraRadera
 4. Är så glad att jag inte har några lån!
  Mitt bästa tips på hur man som liberal kan visa lite civil olydnad är att inte jobba och betala så himla mycket skatt (men man måste förstås försörja sig), inte bidra till konsumtionshysterin och på så sätt sänka BNP. :-)
  Man kan downshifta och leva lyckligt på mindre, politikernas värsta mardröm. Vad ska de ta sig till när folk inte beter sig som slavar? Det passar inte vänstern att människor får förfoga över sina egna liv.

  SvaraRadera
 5. Per-Olof Persson14 april 2015 10:01

  Den riktigt stora subventionen är att banker/riksbank har möjligheten att skapa helt nya pengar utav ingenting vid sin utlåning. För att öka efterfrågan på att ta lån kan banker/riksbank sänka räntan under den "riktiga" marknadsräntan.

  Effekten av dagens bank- och penningsystem är att det på detta sätt sker en förmögenhetsöverföring ifrån de fattiga/spararna till de rika/de som tar lån. De som först får tag på de nya pengarna kan köpa (konsumentprodukter, finansiella produkter, fastigheter) innan de nya pengarna höjer priserna på dessa produkter.

  De fattiga, som inte får tag på de nya pengarna, får däremot köpa till högre priser. Det sker således en förmögenhetsöverföring ifrån fattiga till rika.

  Den österrikiska skolans konjunkturteori förklarar hur konjunktursvängningar sker. En artificiell sänkning av räntan under marknadsräntan och att banksystemet kan skapa helt nya pengar, skapar ekonomiska uppgångar, spekulationsbubblor och överskuldsättning.

  Nackdelen med detta är att det uppkommer omfattande felinvesteringar inom näringslivet. När dessa avvecklas uppkommer de ekonomiska kriserna. Kriserna kan förstärkas om det uppkommit spekulationsbubblor och överskuldsättning.

  Den traditionella lösningen på problemet är att på nytt sänka räntan och att skyffla ut mer pengar i ekonomin. Den österrikiska skolan förespråkar en avveckling av problemen och införandet av fast penningmängd (guldmyntfot och en 100%-ig reserv för bankerna).

  Detta är dock politiskt omöjligt eftersom staten i så fall inte kan ha budgetunderskott och inte kan låna till sina utgifter. Den statliga sektorn måste med fast penningmängd bli mindre. I annars fall skulle näringslivet inte kunna låna till investeringar.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att staten bör begränsa skatteavdragen för allt för dyra bostäder. Detta skulle dämpa prisökningarna på bostadsmarknaden. Därför föreslår jag att man begränsar avdragsrätten för lånekostnader där man lämnat bostaden som säkerhet. Avdragsrätten borde exempelvis begränsas för lån upp till 30 basbelopp och därefter minska med ett basbelopp per år efter anskaffandet/ombyggnad av bostaden.

  SvaraRadera
 7. Utmärkt inlägg
  Visst handlar det om att göra folk beroende av staten. Den snälla farbron.Vänstern vill ha klienter.
  Tänk vilket liv det blev när barnbidraget skulle utbetalas efter midsommar. Det gick inte eftersom sill och nubben kom i fara av likviditetsskäl.
  Men vi lever ju i en mycket socialistisk ekonomi. 60% av inkomsten går i skatt. Mycket små nettolöneskillnader förutom för supereliten.
  Och vänstern har dessutom lyckats att slå i folk att de rika kan finansiera allt.
  Verkligen en lögn.
  Det gäller att smygvägen beskatta allmogen ex vis hitta på olika skatter, helst dolda.
  Ex vis hittade sossarna på den s.k. särskilda löneskatten för pensionspremier arbetsgivaren betalar.
  Hur många känner till den skatten.
  Varför inte precis som på 1700-talet införa Fönsterskatt?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.