2015-05-11

En väldigt vulgär form av populism

I Sveriges Radios Studio Ett fick idag Göteborgs-Postens Alice Teodorescu och vänsterradikala Dagens ETC:s Andreas Gustavsson ge sin respektive syn på hur den svenska invandringspolitiken diskuterades i gårdagens partiledardebatt. Inslaget var en väldigt belysande påminnelse om hur världsfrånvänd den svenska vänstern egentligen är.

I inslaget talar Gustavsson om "alla partier som har någon form av sansad åsikt i den här frågan". Bland de partier han gissningsvis åsyftar har det länge rått enighet om att den politik som lett till att asyltrycket på Sverige idag är mer än dubbelt så stort som på något annat EU- eller EFTA-land skall fortsätta, trots att Sveriges förmåga att integrera utlandsfödda visat sig vara sämst i hela västvärlden.

Det står var och en fritt att ställa sig bakom en sådan politik. En sådan politik kan emellertid knappast sägas vara "sansad". En sådan politik är extrem, alldeles oavsett vilken måttstock man begagnar sig av då man bedömer den. Att en sådan politik näppeligen kan kallas för "sansad" är ingen åsikt, det är praktiskt taget ett objektivt faktum.

Efter att likt Jonas Sjöstedt ha hyllat Fredrik Reinfeldts invandringspolitik väljer Gustavsson också att säga att Annie Lööf "skall ha heder av" att Centerpartiet står fast vid den nuvarande invandringspolitiken. Vad han emellertid fullständigt missar är att den centerpartistiska invandringspolitiken är en del av en större helhet.

Centerpartiet må ställa sig bakom en stor invandring, men de har också gjort klart att denna invandring inte bör fortsätta under samma former som idag. Centerpartiet har varit väldigt tydliga med att de önskar en avsevärt mer flexibel arbetsmarknad än dagens. En arbetsmarknad med lägre lägstalöner, där LAS har skrotats och där fackföreningarna är betydligt svagare än idag.

Man kan älska denna politik och man kan hata den, men alldeles oavsett vilket är det hela en politik som hänger ihop. Den politik Andreas Gustavsson förespråkar gör det däremot inte. Gustavsson tror sig kunna plocka russinen ur kakan. När Gustavsson betraktar den centerpartistiska politiken ser han inte någon helhet, han ser två delar utan koppling till varandra.

Av denna anledning tror sig Gustavsson kunna göra gemensam sak med Centerpartiet när det kommer till den ena av dessa bägge delar, utan att förstå att han därmed med nationalekonomisk nödvändighet får den andra på köpet. Genom att ägna sig åt önskedrömmar gör sig således Gustavsson till en nyttig idiot för en ideologi han avskyr.

Vad Andreas Gustavssons försök till analys sätter fingret på är hur den svenska samhällsdebatten förs allt mer fristående från den verklighet vi faktiskt lever i. Av den svenska samhällsdebatten att döma är det möjligt att både äta kakan och ha den kvar. Av den svenska samhällsdebatten att döma är statens resurser oändliga. Av den svenska samhällsdebatten att döma upphör ett problem att vara ett problem i samma ögonblick man förnekar att det är ett problem.

Ett sådant förhållningssätt till politiken är inte bara destruktivt och farligt. Ett sådant förhållningssätt till politiken är också en väldigt vulgär form av populism.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, NSk1, LT1, Dag1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, SR1, SR2, SR3

15 kommentarer:

 1. Utlandssvensk11 maj 2015 21:17

  "Man kan älska denna politik och man kan hata den, men alldeles oavsett vilket är det hela en politik som hänger ihop."

  Jag har läst de två stora rapporterna som Centern har gett ut de senaste 10 åren angående migrationspolitik (2006 och 2012, om jag minns rätt) och att påstå att dessa representerar en "politik som hänger ihop" är fullkomligt förbluffande.

  Kärnan i centerns lilla fantasivärld är att man kan utgå från Kanada och förvänta sig liknade resultat som det landet har uppnått, trots att man helt avstår från den absoluta grundpelaren i det kanadensiska systemet, nämligen hårda urvalsmekanismer för vem som får komma in.

  Om man nu vill tillåta fri immigration av folk helt utan kvalifikationer från hela tredje världen, vilket är vad det är frågan om och också vad alliansen de facto implementerade under sina 8 år vid makten, då räcker det knappast med "En arbetsmarknad med lägre lägstalöner, där LAS har skrotats och där fackföreningarna är betydligt svagare än idag", utan vi talar då om att förvandla ekonomin till något som påminner om t.ex Brasilien, inklusive kåkstäder och omfattande öppen fattigdom.

  På vilken lägstalön uppnår man full sysselsättning för några miljoner analfabeter från Afrika? En dollar om dagen?

  Men för all del, om man anser att det råder akut brist på sunkiga, fattiga och extremt våldsamma länder här på jordytan kan man ju ägna sig åt att förvandla Sverige till ett sådant. Anders Borg såg ju som bekant Lagos som någon form av ideal och vi har väl utan tvekan inlett resan dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige behöver inte bli som Brasilien. Vi kan bli sim Kina. Faktum är att vi redan är som Kina, Det sim fattas är att vi ska bereda plats gör de fattiga. Tillåta att arbetare bor i logement med dubbelsängen i stora sovsalar. Tillåta att man betalat löner på 3000-4000kr .

   Alternativet är att de nya svenskarna lever på bidrag hela livet

   Radera
 2. Vad jag vet har inte något av de invandringsliberala partierna konkretiserat vad lönen är på den flexibla arbetsmarknaden som skulle svälja nästan alla och än mindre vad det är för typ av jobb vi diskuterar. Till någon förklarar kommer jag anta att det är de arbeten som vi ersatt med operatörsstyrda maskiner. Kan nämna några, gatsopare, stabbläggare(sågverkens mänskliga lyftkranar), skogshuggare och alla de arbeten som ersatts av grävmaskiner, dumpers, lastare m.m. Vi pratar riktigt hårda arbeten till löner vi inte kan föreställa oss. Ett nyttigt exempel är att se hur mycket den disel kostar som går åt för att ersätta vad en människa presterar på en dag i fysiskt arbete. Det motsvarar disel för nån krona. Det finns skäl att industrialiseringen kom igång även när lönerna var löjligt låga. Men jag har nog fel, det är inget problem att snabbt göra webdesigners och sjuksköterskor av människor som inte kan språket och i bästa fall har nåt som kanske motsvarar nioårig grundskola.

  Det kan finnas humanitära skäl till det mesta men låt oss åtminstone diskutera öppet vad som kommer hända med levnadsstandard och välfärdssystem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina betalat 4000 kr för arbete i tillverkningsindustrin. Sverige har en överlägsen infrastruktur ich en korrruptionsfri statsförvaltning så här kan vi konkurrera med högre löner, kanske upp till 6000kr per månad

   Betänk att en tiggare i Sverige idag tjänar ca 2000kr per månad.

   Vad är ditt alternativ?

   Radera
 3. Nej C:s politik hänger inte ihop, den är bara något mindre världsfrånvänd än V:s. Är det en bedrift? Både C och V är extremt ideologisk inom var sin ideologi.

  Vad som skulle hända vid en massinvandring av lågutbildade som ska konkurrera med låga löner är naturligtvis en totalt havererad välfärdsstat, fattigdom, segregation och social oro.

  Kanada har som redan påpekats stenhård kontroll av vilka man släpper in och det är knappast lågutbildade som dominerar. T ex tog Södertälje emot fler irakier än vad USA och Kanade gjorde tillsammans under Irakkriget.

  Det finns inget land i världen som bedriver den politik som V eller C förespråkar eftersom inget land vill gå under.

  SvaraRadera
 4. I Dagens Nyheter skjuter Moderaternas Per Schlingmann arbetslinjen i kras.Robotar och datakraft omvandlar i hisnande fart dagens arbetsmarknad,behövs det mera arbetskraft frågar man sig.

  SvaraRadera
 5. Utlandssvensk11 maj 2015 23:10

  "Sverige behöver inte bli som Brasilien. Vi kan bli som Kina."

  Det är nog snarare Kina som nu gör samma resa som Sverige gjorde under tidigt 1900-tal. Receptet är en relativt homogen befolkning som är villig att arbeta hårt för att komma ur fattigdom, värdesätter utbildning och känner stolthet över sitt land.

  Brasilien är nog "best case" för Sverige, det kan mycket väl bli betydligt värre.

  SvaraRadera
 6. Utlandssvensk11 maj 2015 23:51

  @ Riga,

  "Ett nyttigt exempel är att se hur mycket den disel kostar som går åt för att ersätta vad en människa presterar på en dag i fysiskt arbete. Det motsvarar diesel för nån krona"

  Se där, ett utmärkt underlag för ett blocköverskridande samarbete! Tanterna Romson och Lööf kan ta det första spadtaget på en rejäl mångkulturell skatteväxling!

  Höj alla bränsleskatter massivt och sen kan vi alla åka i klimatsmarta trävagnar dragna av nyanlända MENA immigranter! Den som inte är med på detta är både tillväxtfientlig och, självklart, rasist.  SvaraRadera
 7. Utlandssvensk11 maj 2015 23:56

  Ett tillägg:

  Trävagnarna kan dessutom sen vändas upp och ner på kvällen och utgör då fullgoda bostäder för de nyanlända.

  Se där, ingen arbetslöshet, ingen bostadsbrist och trots detta helt öppna gränser! Där fick SD så de teg!

  SvaraRadera
 8. Working on a railroad for a dollar a day
  Got to get my money gotta get my pay

  T

  SvaraRadera
 9. "Genom att ägna sig åt önskedrömmar gör sig således Gustavsson till en nyttig idiot för en ideologi han avskyr."

  Nja.

  Nyliberalerna i Centern är, i lika stor grad, nyttiga idioter för vänstern.

  Idag röstar en majoritet av invandrarna på s, v eller mp. Det är sannolikt att en majoritet av invandrarna kommer att göra så även i fortsättningen. Den enda skillnaden, mot idag, kommer förstås att vara att invandrarna kommer att utgöra en mycket större andel av väljarkåren i framtiden.

  SvaraRadera
 10. Utlandssvensk12 maj 2015 13:17

  "Nyliberalerna i Centern är, i lika stor grad, nyttiga idioter för vänstern."

  Ja, på kort sikt är det så men på längre sikt är de båda nytta idioter för islamisterna eftersom det finns en helt förkrossande empiri som visar att både liberala- och vänsterpartier närmast säkert helt avvecklas när det blir muslimsk majoritet i ett samhälle.

  SvaraRadera
 11. Thailand skickar tillbaka båtmigranter till Burma:

  http://www.sydsvenskan.se/varlden/rohingya-flyktingar-skickas-tillbaka/

  SvaraRadera
 12. Utlandssvensk:

  Jag tvivlar på att islamister kommer att utgöra en majoritet av Sveriges befolkning inom en överskådlig framtid. Jag tror däremot att muslimska fundamentalister kommer att vara en viktig väljargrupp i framtiden och att det kommer att få negativa konsekvenser för det sekulära samhället.

  SvaraRadera
 13. utlandssvensk12 maj 2015 23:06

  "Jag tvivlar på att islamister kommer att utgöra en majoritet av Sveriges befolkning inom en överskådlig framtid."

  Det krävs ingen majoritet av islamister utan det räcker med en majoritet av muslimer för att islamisterna ska få makten. Att detta inte ska inträffa under "överskådlig tid" är rent önsketänkande.

  Det är tyvärr närmast omöjligt att få vettiga siffror på antalet muslimer i Sverige men det står ganska klart att helsvenska barn redan är en minoritet samt att merparten av invandringen sker från muslimska länder. Alla får väl dra sina egna slutsater av detta.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.