2015-05-15

Med en ångvälts eftertänksamhet och en skolgårdsmobbares finess

Sveriges socialistiska regering, hänryckt som den är av den postmoderna nyvänsterns tankegods, anser det vara både statens rätt och uppdrag att reglera sammansättningen i de privata och börsnoterade företagens styrelser. Regeringen arbetar därför just nu med ett lagförslag vars syfte är att genom att ytterligare begränsa äganderätten åstadkomma just detta.

På en direkt fråga om hur en sådan lag skulle upprätthållas svarade justitieminister Morgan Johansson i en intervju som i morse sändes i Sveriges Radio att "man kan hota med en upplösning av bolagen". Efter massiv kritik valde Johansson att backa bara några timmar senare, men då i ordalag som antydde att han aldrig hade sagt vad han faktiskt hade sagt.

Den troliga anledningen till att Johansson i Sveriges Radio sade vad han faktiskt sade är att han då inte förstod hur extremt radikalt det han faktiskt sade var. Att han därefter så fort valde att backa från sitt uttalande berodde såklart delvis på den massiva kritiken, men gissningsvis också på att justitieministerns medarbetare fann sig tvungna att tala om för honom vilket osannolikt dåligt omdöme han hade visat prov på.

Att Johansson över huvud taget kom på tanken att föreslå tvångsupplösning av företag som straff i de fall då sammansättningen av dessa företags styrelser inte faller staten i smaken säger väldigt mycket om Socialdemokraternas syn på företagande och äganderätten. Vad Johanssons uttalande avslöjade var att i den socialdemokratiska världsbilden är äganderätt och fritt företagande allt annat än självklarheter. Vad Johanssons uttalande visar är tvärtom att för en socialdemokrat är dessa företeelser någonting som tillåts på nåder.

Vad Johansson (och för den delen även alla de "borgerliga" politiker som, likt när Folkpartiet på 70-talet motionerade om löntagarfonder, inte förmår stå emot en sekteristisk och vänsterradikal våg i de mediala och akademiska ankdammarna) visar prov på med uttalanden som detta är att de inte förstått vad ett företag är. För dem tycks privata företag i första hand vara statens verktyg. För dem tycks privata företag vara organisationer som, likt offentliga myndigheter, är skyldiga att bedriva regeringens politik.

Vad kvoteringsvurmarna inte förstått är att äganderätten och det fria företagandet är grundförutsättningar för att det välstånd som möjliggör bland annat den socialdemokratiska klientelistiska politiken över huvud taget skall kunna skapas. Vad Johanssons utspel med all önskvärd tydlighet ännu en gång avslöjar är hur man inom den svenska socialdemokratin inte förmår skilja mellan mitt och ditt, på hur man med en ångvälts eftertänksamhet och en skolgårdsmobbares finess tar "rätten" att påtvinga andra den egna livsstilen och de egna värderingarna för självklar.

Läs även:
Motpol, Anybody, Ekonomisten, HAX, Toklandet, Ekvalist
SvD1, SvD2, Ex1, SR1, SR2

5 kommentarer:


 1. Filmen "Wall Street" förhåller sig till "löntagarfonder" på samma sätt som "Finanskrisen 2008" förhåller sig till ...
  Ja, ungefär "vad Johansson föreslagit."

  Den bekanta satiriska jämförelsen mellan ekonomiska system börjar med två kor:
  * Socialism: Staten tar den ena kon och ger den till din granne.
  * Marknadsekonomi: Du har två kor. Du säljer en och köper en tjur.

  Sverige, framtid: Du har två kor. Staten tar den ena och hälften av mjölken. Du får inte äga en tjur, men gärna en oxe.

  SvaraRadera
 2. utlandssvensk15 maj 2015 17:11

  En kul historia från gamla Sovjet som kanske även funkar i dagens Sverige:

  En man går in på sjukhuset och säger:

  "Jag behöver träffa en öron och ögon doktor"

  "Här finns det bara antingen öronläkare ELLER ögonläkare. Vilken ska det vara?"

  "Tyvärr måste jag ha en öron OCH ögonläkare"

  Personen i luckan börjar nu bli irriterad och säger:

  "varför då? Vad är problemet"

  Svaret blir:

  "Det jag ser med mina ögon stämmer inte med vad jag hör i mina öron!"

  SvaraRadera
 3. Bolagen kan ju flytta sina säten utomlands...

  SvaraRadera
 4. Jag saknar Juholt. Han var iaf inte värre än de här dårarna, och dessutom rolig.

  SvaraRadera
 5. Dr Mabuse a k a Skogsmulle18 maj 2015 22:29

  Se så! Allt går över och när jag våndas över det dårhus jag lever i ( Sverige ) brukar jag trösta mig med att vår tid på jorden är ett ynkligt ögonblick i Evolutionen. S kommer snart att dö ut som dinosaurierna. Där finns inga visionärer eller intellektuella resurser kvar. Den kraft som en gång lockade en Klas Eklund, Sten Hekscher, IngaBritt Ahlenius, K-O Feldt osv dog för länge sedan. Nu är det postmoderna, relativiserande obegåvade politruker för mesta slanten. Det tragiska är att detta fenonem tycks drabba alla partier - samtidigt.

  Men som fenomen är det dock intressant att se denna idioti "live" - att få vara med!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.