2015-10-11

Moderaternas återkomst?

Jag hade redan innan kvällens partiledardebatt började förberett mig på att såga den. Och för all del, debatten bjöd onekligen på oräkneliga uppslag för en sådan sågning.

Stefan Löfven framstod i vanlig ordning som en blandning av Kejsarn av Portugallien och en cromagnonmänniska i kostym. Gustav Fridolin framstod som en maniskt nickande mellanstadieelev i alldeles för stora vuxenkläder. Jonas Sjöstedt framstod som en marxistisk tölp, besatt av förlegade klassanalyser som han med en dåres envishet valde att tillämpa på precis allt.

Jimmie Åkesson gjorde visserligen slarvsylta av Stefan Löfven i migrationsfrågorna, men gjorde också ännu en gång klart att Sverigedemokraterna i grund och botten är folkhemsnostalgiska sossar. Anders W Jonsson underströk ännu en gång att det nu är Centerpartiet som är Alliansens blödande akilleshäl. Jan Björklund, å sin sida, stod för årets mest pregnanta felsägning, då han i stället för tak över huvudet råkade säga "tält över huvudet".

Det var emellertid inte främst någon av dessa som stod ut i debatten, utan Anna Kinberg Batra. Borta var den nymoderata roboten med förprogrammerade floskelsvar. Borta var den politiska Fredrik Reinfeldt-klonen. I stället fick vi se en moderatledare som faktiskt lät som en moderat. Därtill var hon glasklar med att den asylsituation som nu råder är fullständigt ohållbar, och att hon vill göra något åt detta.

Det innebär inte att allting är bra igen. För att undvika att Sverige går en riktigt otäck framtid till mötes måste Kinberg Batra inom kort försöker omsätta sina ord i handling. Regeringen Löfven måste helt enkelt bort, åtminstone i sin nuvarande form. Det är emellertid inte längre (den förvisso urusla) budgetpropositionen som är problemet, det är vad som kommer efter den som nu är det kritiska.

Det vore med andra ord idiotiskt att ta ut någon seger i förskott. Som tidigare moderat kärnväljare gjorde det mig emellertid genuint glad att höra Anna Kinberg Batra ikväll. För första gången på många år fick jag höra en moderatledare som inte aktivt försökte stöta bort mig. En moderatledare som jag, om hon bara aktivt förmår att kämpa för det hon sade ikväll, faktiskt gärna skulle lägga min röst på.


Dagens Radio bubb.la bestod av en två timmar lång intervju med Tino Sanandaji

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, Exp1, SVT1